Infofinanciar > Info > Dobânzile bancare vor crește exponențial! Noul an începe prost pentru românii cu credite
Info

Dobânzile bancare vor crește exponențial! Noul an începe prost pentru românii cu credite

ircc credite
Sursa foto: dcnews.ro

Pentru debitorii de credite cu dobândă variabilă, noul an aduce vești mai puțin favorabile. De la 1 ianuarie, indicele IRCC va crește din nou, de la 4% la 5,7%.De când a fost introdus în 2019, acesta este cel mai ridicat nivel.

Pe de altă parte, indicele ROBOR al împrumuturilor mai vechi a înregistrat recent o scădere modestă.

IRCC va ajunge la 5,7%

Românii care au credite cu dobândă variabilă care depind de noul indice IRCC vor fi afectați începând cu 1 ianuarie. Acesta va crește de la 4% în ultimul trimestru la 5,71%. Această rată medie a dobânzii este din ultimele șase luni. Prin urmare, se poate prezice deja că indicele va ajunge la o valoare de aproximativ 6% în al doilea trimestru din 2023.

De exemplu, începând cu 1 ianuarie, rata lunară pentru un credit ipotecar de 350.000 de lei, adică aproximativ 70.000 de euro, ar urma să crească cu peste 400 de lei în următoarele trei luni. La peste 2.500 de lei, de la 2.112 lei, cât a fost până în decembrie. În ultimele luni, rata pentru un credit de dimensiuni comparabile, dar calculat cu ajutorul ROBOR, a scăzut marginal, de la 3.050 lei la 2.968 lei, din cauza faptului că și ROBOR a scăzut la circa 7,6%. Deoarece rata este mai mare în acest caz, trecerea la noul indice IRCC ar putea fi încă o opțiune, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp.

IRCC este calculat în mod diferit față de ROBOR și, potrivit analiștilor, va rămâne sub acesta pentru o perioadă de timp, deși diferența dintre cei doi indici se reduce.

Indicele va crește și mai mult pe parcursul anului 2023

„Oportunitatea pe IRCC a fost în 2022, când lucrurile erau foarte clare. Acum, când IRCC-ul va fi foarte aproape de ROBOR, mai degrabă recomandarea ar fi să refinanțăm cu o dobândă fixă, în funcție de ofertele băncilor. Și am văzut că băncile sunt super competitive acum și încă avem oferte cu 7% fixă, 6,8%, și așa mai departe, pentru primii trei ani”, a declarat Andrei Perianu, cofondator al unei platforme financiare.

Rata fixă a băncii, care se situează de obicei între 2 și 3%, se adaugă la aceste rate pentru creditele cu rată variabilă. Prin urmare, ratele dobânzilor la creditele cu rată variabilă pot varia de la o bancă la alta și pot ajunge până la 10% cu ROBOR în ianuarie sau până la 8% cu IRCC.

Potrivit previziunilor BNR, ratele dobânzilor sunt prognozate a fi ridicate în 2019, mai ales în condițiile în care se estimează că inflația se va menține peste 10%. Cu toate acestea, ratele dobânzilor – cunoscute și sub numele de costul banilor – cresc acum într-un ritm mai lent decât prețurile generale, potrivit ProTV.