Infofinanciar > Info > BNR: Indicele ROBOR stagnează în această săptămâna. IRCC ar putea să crească considerabil anul viitor
Info

BNR: Indicele ROBOR stagnează în această săptămâna. IRCC ar putea să crească considerabil anul viitor

ROBOR sursa foto afaceri.news
sursa foto afaceri.news

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat luni la valoare de 7,63% , valoare înregistrată și în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. Indicele a înregistrat scăderi considerabile în ultimele luni, după ce a atins valori record, pe fondul inflației.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele și este utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Odată cu începerea invaziei Rusiei din Ucraina și a creșterii galopante a inflației, indicele s-a aflat pe o pantă ascendentă, înregistrând creșteri considerabile.

Valoarea ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor pentru creditele variabile în lei, se situează astăzi la valoarea de 7,63%, înregistrând o scădere considerabilă față de lunile trecute, când ajunsese la procentul de 8,21%. Săptămâna anterioară, acesta se situa la 7,64%, înregistrând acum o scădere procentuală de 0,01, valoare la care a stagnat.

ROBOR la 6 luni se situează acum la 7,86%, înregistrând de asemenea o stagnare începând cu săptămâna precedentă, iar ROBOR la 12 luni este la valoarea de 8,10%, o valoare mai mică decât cea anterioară, care se situa la 8,12%.

La începutul anului, indicele ROBOR era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Pe fondul războiului din Ucraina și a crizei aferente acestuia, ROBOR a înregistrat creșteri semnificative în acest an. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%, potrivit Antena 3.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. În contextul creșterii galopante a inflației, băncile centrale mondiale, inclusiv BNR, au făcut apel la politica de încetinire a inflației prin creșterea dobânzilor la ratele bancare, ceea ce a provocat, totodată, fluctuațiile indicelui.

Valoarea IRCC

În ceea ce privește IRCC, noul indice introdus de BNR în 2019 pentru calculul dobânzilor, a atins valoarea de 5,88 la ședința din 16 decembrie, ceea ce înseamnă o ușoară creștere față de săptămâna anterioară, când se situa la 5,83.

În ciuda scăderilor semnificative față de lunile anterioare, când ajunsese la valoarea de 7,03%, maximul lunii octombrie fiind de 7,06%, previziunile BNR arată că indicele ar putea ajunge să depășească ROBOR de anul viitor.

IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de cca 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.

Din acest motiv, mai mulți români au hotărât să treacă de la ROBOR la IRCC. Pe de altă parte, previziunile pentru anul viitor nu se arată în favoarea acestora. Analiștii susțin că sunt șanse mari ca IRCC să depășească ROBOR în a doua jumătate a anului 2023. O trecere inversă de IRCC înapoi la ROBOR nu este posibilă, așadar, cei care au făcut trecerea sunt nevoiți să rămână la alegerea făcută, deoarece băncile nu mai permit acest lucru.