Infofinanciar > Lumea la zi > Se schimbă soarta războiului? Marea Britanie a decis să trimită Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune
Lumea la zi

Se schimbă soarta războiului? Marea Britanie a decis să trimită Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune

Rachete
Sursă foto: Economica

Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a anunțat, în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune. Această decizie luată de guvernul de la Londra vine după ce SUA a stabilit că Rusia a comis crime împotriva umanității.

De altfel, premierul britanic Rishi Sunak le-a cerut țărilor europene să-și dubleze ajutorul militar acordat armatei ucrainene.

Regatul Unit al Marii Britanii este primul stat care a decis să trimită Ucrainei arme cu rază mare de acțiune, scrie Realitatea.

Ucraina poate elibera Crimeea

Ucraina are o șansă realistă de a elibera Crimeea ocupată de Rusia până la sfârșitul verii, dacă va primi rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat generalul american în retragere Ben Hodges, care a comandat trupele americane în Europa, pentru publicația ucraineană Ukrinform, la 18 februarie.

„Vom face tot ce este posibil pentru ca Ucraina să câștige anul acesta”, a spus el scrie The Kyiv Independent.

Pentru ca o astfel de eliberare rapidă a peninsulei Crimeea să se întâmple, zonă care este ocupată de Rusia din 2014, ar trebui ca toți partenerii să furnizeze toate armele necesare, în special rachete cu rază lungă de acțiune ghidate cu precizie. Hodges consideră că bătălia pentru Crimeea va fi „decisivă”.

Ucraina a cerut în repetate rânduri rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS din SUA, care pot lovi la o distanță de până la 300 de kilometri. Acest lucru ar oferi Ucrainei capacitatea de a distruge proviziile rusești, posturile de comandă și alte bunuri critice parcate adânc în spatele liniilor inamice, ceea ce ar provoca daune grave capacității de luptă a Rusiei, a declarat Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrew’s, pentru Kyiv Independent.

Aliații occidentali au ezitat să dea Ucrainei rachete cu rază de acțiune atât de mare, îngrijorați că Ucraina ar putea să le lanseze pe teritoriul rusesc.

Nu vor ataca Rusia

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat la începutul lunii februarie că țara sa nu va avea de gând să atace teritoriul Rusiei dacă va primi rachete cu rază lungă de acțiune.

„Deoarece Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune care să nu permită inamicului să mențină apărarea și să o forțeze să piardă, este pregătită să coordoneze țintele cu partenerii”, a susținut la acea vreme Reznikov, scrie CNN.

Oficialul ucrainean a cerut atunci ajutor din partea țărilor occidentale pentru ca armata națională să primească sisteme Patriot și SAMP/T, pentru început, dar și dispositive de tipul IRIS-T și NASAMS.

„Dacă am avea ocazia să lovim la o distanță de 300 de kilometri, armata rusă nu ar fi capabilă să mențină apărarea și ar fi nevoită să piardă. Ucraina este pregătită să ofere orice garanție că armele dumneavoastră nu vor fi implicate în atacuri pe teritoriul rusesc. Avem suficiente ținte pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei și suntem gata să coordonăm țintele cu partenerii noștri”, a mai adăugat ministrul ucrainean al Apărării.