Infofinanciar > Info > Judecătorii CCR au decis să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, banii pe ultimele 15 luni vor fi înapoiați!
Info

Judecătorii CCR au decis să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, banii pe ultimele 15 luni vor fi înapoiați!

Judecătorii CCR au decis să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, banii pe ultimele 15 luni vor fi înapoiați!
Credit foto: idevice.ro

Legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotrivă, joi, la Curtea Constituțională judecătorii au decis ca  aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi. 

Legea a fost declarată neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial. Aproximativ 820 de foști parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni de la perioada care a fost asistată legea.

70 de foști parlamentari au acționat în istanță legea

Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate, a fost contestată în instanță de parlamentari pentru a fi despăgubiți. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea. De menționat este faptul că printre acești parlamentari se numără și judecători ai Curții Constituționale, actualul președinte CCR Valer Dorneanu și judecătorul Marian Enache. 

 

Tema eliminării pensiilor speciale a fost speculată în 2020 de toate formațiunile politice

 PSD, PNL, USR, UDMR și PMP au adoptat anul trecut două proiecte de lege, primul elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale iar al doilea proiect le impozita. Curtea Constituțională a respins aceste proiecte..

Conform unor date centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, aproximativ 100.000 de persoane încasează în România pensii speciale. Acestor pensii de serviciu li se adaugă și cele ale militarilor, polițiștilor, angajaților din serviciile secrete, care sunt plătiți din fondurile caselor de pensii ale ministerelor apărării și de interne, motiv pentru care numărul acestora nu este cuprins în centralizarea Casei Naţionale de Pensii Publice.

Judecătorii și procurori, sunt cei mai mulți beneficiari, 4.452 la număr beneficiază de pensii de serviciu. În cazul lor s-a înregistrat și cea mai mare mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.159 de lei, din care 18.894 lei cota suportată din bugetul de stat. 

Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar. Aceștia au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Singurii care s-au abținut de la vot au fost parlamentarii UDMR care au catalogat proiectul PSD drept unul „demagogic și populist”. „Eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor nu este altceva decât praf în ochi pentru electorat. UDMR susţine în continuare că este nevoie de eliminarea tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile UDMR solicită abrogarea tuturor pensiilor speciale. Nu putem sprijini decât un sistem de pensii pe bază de contribuţie, dar acest lucru trebuie să fie valabil în mod egal pentru toţi”, declara de la tribuna Parlamentului, deputatul UDMR, Lorand Turos.

 Cum arată indemnizația specială obținută de un parlamentar

1 mandat – 4.448 de lei

2 mandate – 8.896 dde lei

3 mandate – 10.951 de lei.