Infofinanciar > Info > Cresc creditele în lei! Indicele ROBOR a atins valori halucinante
Info

Cresc creditele în lei! Indicele ROBOR a atins valori halucinante

Credit
Credit imagine: infofinanciar.ro

Ultima perioadă a fost reprezentată de un val de scumpiri pentru toate sectoarele. Oamenii s-au lovit de explozia prețurilor la alimente apoi creșterea combustibililor a făcut valuri în rândul populației.

Rata inflației este una uriașă, iar potrivit Băncii Naționale Românești aceasta va crește în continuare. Oare unde se va ajunge?

Și cum aceste lovituri economice nu au fost de ajuns, a intervenit pe parcurs și o creștere a indicelui ROBOR, în functie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la trei luni a atins cote halucinante, ajungând astăzi la o creștere de 5,50% pe an. Se pare că acest indice de care depind creditele românilor înregistrează creșteri de la zi la zi. Spre exemplu, ieri, 12 mai, acesta avea valoarea de 5,44%.

Creștere halucinantă

Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 7 martie 2013, când acesta s-a situat la 5,56% pe an. Însă, dacă privim evoluția pe care acesta a avut-o în prezent, s-ar putea să depășească valoarea avută în 2013.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,65% pe an, de la 5,59% joi, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 5,86% pe an, de la 5,79% pe an în ziua precedentă.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.