Infofinanciar > Lumea la zi > Revolta femeilor afgane. Nu s-au conformat ultimatumului dat de către talibani
Lumea la zi

Revolta femeilor afgane. Nu s-au conformat ultimatumului dat de către talibani

burqa-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului din Afganistan a emis un ordin, la începutul lunii, conform căruia toate femeile trebuie să poarte burqa tradițională în public, adică vălul complet, inclusiv pe față. Acestea trebuiau să se conformeze deciziei până sâmbătă.

Totuși mai multe jurnaliste au avut apariții la TV în cursul zilei de sâmbătă fără să poarte tradiționalul văl. Este vorba despre jurnaliste de la TOLOnews, Shamshad TV și 1TV au intrat în direct fără a-și acoperi fețetele conform G4Media.

„Surorile noastre sunt îngrijorate că, dacă îşi acoperă feţele, următorul lucru care li se va spune este să nu mai lucreze. De aceea nu au respectat ordinul până acum”, a declarat pentru AFP, Abid Ehsas, şeful de ştiri la Shamshad TV.

Angajații riscă suspendarea dacă soțiile sau fiicele lor nu se conformează legii

Cunoscând strictețea guvernului taliban, aceasta este considerată o sfidare și o lipsă de supunere de la legile stricte ale islamului și acestea deja au fost avertizate de către purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Promovarea și Prevenirea Viciului din Afganistan, Mohammad Sadeq Akif Mohajir,

„Dacă nu se conformează, vom vorbi cu oficialii. Oricine trăieşte sub un anumit sistem şi guvern trebuie să respecte legile şi ordinele acelui sistem, aşa că trebuie să aplice ordinul” a declarat acesta pentru AFP.

Talibanii au ordonat ca femeile care lucrează în guvern să fie concediate dacă nu respectă noul cod vestimentar. De asemenea, angajaţii riscă să fie suspendaţi dacă soţiile sau fiicele lor nu se conformează.

Pe data de 15 august 2021, talibanii intrau în Kabul iar americanii își încheiau o retragere precipitată, criticată de aliaţii lor europeni. Situaţia s-a agravat pe toate planurile în Afganistan în ultimele nouă luni, iar guvernul afgan încă nu este recunoscut pe plan internațional.

Noii lideri ai Afganistanului susţin că s-au modernizat în raport cu precedentul lor regim (1996-2001), când au interzis orice contestaţie şi au încălcat constant drepturile omului. Însă ei nu au întârziat să reprime din nou libertăţile fundamentale ale femeilor, impunând importante restricţii asupra dreptului lor la muncă, la educaţie şi la circulaţie.