Infofinanciar > Lumea la zi > Revelație talibană! Prezentatoarele de televiziune din Afganistan sunt obligate să își acopere fața
Lumea la zi

Revelație talibană! Prezentatoarele de televiziune din Afganistan sunt obligate să își acopere fața

femei in Afganistan sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Miercuri, instituțiile de presă au fost informate că toate prezentatoarele TV afgane sunt obligate să-și acopere fețele în timpul emisiunilor, conform BBC. Decretul acesta vine la doar două săptămâni după ce tuturor femeilor li s-a cerut purtarea unui văl pe față în public. În caz contrar, acestea vor fi pedepsite.

Restricțiile asupra femeilor din Afganistan au fost înăsprite. Acestora li se interzice să călătorească fără rude de sex masculin.

Femeile sunt o boală pentru talibani 

Această nouă măsură adoptată împotriva femeilor a stârnit un val de critici pe Twitter. Foarte mulți numesc acest pas o nouă etapă de promovare a extremismului de către talibani.

„Lumea folosește măști pentru a proteja oamenii de Covid. Talibanii utilizează măști pentru a proteja oamenii să nu vadă fețele femeilor jurnaliste. Pentru talibani, femeile sunt o boală”, a scris un activist pe Twitter.

Shamshad este un canal privat de știri. Acesta a distribuit pe contul de Twitter o fotografie cu prezentatoarea postului purtând o mască. Acesteia i se puteau observa doar ochii. Alte imagini de acest fel sunt distribuite în social media.

Talibanii au preluat puterea în luna august a anului trecut. Măsurile privind aspectul femeilor au tot fost amânate de către aceștia, până în luna curentă.

Femeile sunt obligate să poarte vălul peste tot în public

Ministerul pentru Prevenirea Viciului și Promovarea Virtuții a anunțat a începutul lunii mai că toate femeile sunt obligate să poarte vălul care le acoperă fața și în public. Oricine refuză să se supună acestei reguli, va fi pedepsit.

„Deşi 99% dintre femeile afgane poartă deja hijab, şi restul ar trebui să-l poarte şi nu au nicio scuză” să nu o facă, a anunţat într-un ordin public atotputernicul Minister al Propagării Virtuţii şi Prevenirii Viciului.

În acest ordin, hijabul se referă la toate hainele care acoperă întregul corp și că în acest caz  „burqa este cea mai bună variantă dintre toate”.

De asemenea, ministerul va controale în instituții pentru a surprinde eventualele nereguli.

Situația femeilor în Afganistan după preluarea puterii de către talibani

Majoritatea femeilor au fost împiedicate să se întoarcă la locul de muncă, în universități sau în școli. Talibanii nu preconizează participarea femeilor la funcții de conducere în Afganistan și folosesc forță letală pentru dispersarea protestelor pentru drepturile femeilor.

„Pentru femeile și fetele afgane, (preluarea puteri de către talibani) a însemnat o opresiune sistematică și brutală în toate aspectele vieții”, spune Evelyn Regner, președintele comisiei pentru drepturile femeilor a Parlamentului la momentul respectiv.

 „În zonele controlate de talibani universitățile pentru femei au fost închise și se refuză accesul fetelor la educație, iar femeile sunt vândute ca sclave sexuale.”