Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Războiul din Ucraina aduce un profit record pentru Exxon: 55,7 miliarde de dolari
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Războiul din Ucraina aduce un profit record pentru Exxon: 55,7 miliarde de dolari

Exxon Mobil
sursa foto: dreamstime.com

Statele Unite au declarat că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de control al armelor nucleare rămas între cele două țări. Rusia a suspendat inspecțiile la arme și s-a retras de la consultări, au declarat oficialii Departamentului de Stat american într-un raport către Congresul din SUA.

Neîndeplinirea obligațiilor de conformitate sporește îngrijorarea că cele două puteri nu vor putea negocia o prelungire acordului New Start, care va expira în 2026. Între timp, SUA se pregătește să trimită mai mult sprijin Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile Rusiei. Pachetul, despre care se spune că ar fi în valoare de peste 2 miliarde de dolari, ar putea include rachete cu rază lungă de acțiune.

SUA încearcă să sporească relațiile cu țările din Asia

SUA și India au lansat mai multe inițiative în domeniul apărării și tehnologiei pentru a contracara influența tot mai mare a Chinei în regiunea indo-pacifică. Cele două state vor coopera în mai multe domenii, inclusiv inteligența artificială, semiconductori și producția de arme. Multe țări au adoptat strategii similare priviind regiunea în ultimii ani. Statele Unite speră, de asemenea, să înduplece India să renunțe la dependența sa de armele rusești.

Activitatea fabricilor din mai multe țări asiatice s-a contractat în luna ianuarie, pe fondul încetinirii creșterii economice în SUA și Europa. Indicii de producție din China, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan s-au micșorat. Fabricile chinezești au fost afectate de absențe ale personalului din cauza creșterii numărului de infecții cu virusul Covid-19. Cu toate acestea, activitatea în țările din Asia de Sud-Est, cum ar fi Indonezia și Thailanda, s-a redresat.

Exxon Mobil a înregistrat un profit record

Exxon Mobil a raportat anul trecut un profit anual record, de 55,7 miliarde de dolari. Singurele firme care au depășit performanța majorității petroliere, sau care ar avea șansa să o facă, sunt Alphabet, Apple și Microsoft. A fost a patra cea mai performantă acțiune din S&P 500 anul trecut, cu aproximativ 80%. Anul stelar al Exxon a fost alimentat de creșterea prețurilor la energie cauzată de războiul din Ucraina.

În Franța, protestatarii au paralizat transportul public și au închis școlile în cea de-a doua demonstrație națională împotriva celei mai recente încercări a președintelui Emmanuel Macron de a reforma pensiile. Macron dorește să crească vârsta minimă de pensionare neobișnuit de scăzută a Franței de la 62 la 64 de ani. Această inițiativă s-a dovedit a fi extrem de nepopulară. Peste un milion de persoane au participat la protestul anterior din 19 ianuarie, iar 68% dintre francezi nu sunt de acord cu această reformă.

Acțiunile Snap scad, iar cele Spotify cresc

Veniturile Snap din trimestrul al patrulea, de 1,3 miliarde de dolari, au fost mai mult sau mai puțin stabile în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Prețul acțiunilor sale a scăzut cu 13% în tranzacțiile de după ședință. Firma de social-media a raportat o pierdere de 288 milioane de dolari.

În schimb, prețul acțiunilor Spotify a sărit cu aproape 13%. Serviciul de audio-streaming a raportat o pierdere trimestrială de 231 milioane de euro la venituri de 3,2 miliarde de euro, dar o creștere cu 20% a numărului de utilizatori, la 489 milioane.

Cluburile de fotbal din Premier League au cheltuit o sumă record de 815 milioane de lire sterline în perioada de transferuri din ianuarie, depășind precedentul record de 430 de milioane de lire sterline, stabilit în 2018. Chelsea, cea mai mare cheltuitoare, a distribuit 323 de milioane de lire sterline. Această sumă a fost mai mare decât cheltuielile combinate ale cluburilor din celelalte ligi importante din Europa. Veniturile multor cluburi europene încă nu și-au revenit după pandemie.

SUA majorează ratele dobânzilor: investitorii încearcă o tactică diferită

Rezerva Federală își reduce intensitatea înăspririi monetare. Se așteaptă ca miercuri să majoreze ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Această majorare ar fi mai mică decât ultima sa creștere, de o jumătate de punct în decembrie, care la rândul ei a fost un pas înapoi după o serie de creșteri de trei sferturi de punct. Trecerea la creșteri mai mici reflectă faptul că, în condițiile în care ratele sunt acum suficient de ridicate pentru a restricționa activitatea economică, inflația a început să încetinească.

Banca centrală a SUA are o sarcină dificilă. Mulți investitori cred că se îndepărtează de politica de tip “hawkish”, care se focusează pe majorarea ratelor de interes, cu scopul restricționării masei monetare, deschizând ușa pentru reduceri de rate înainte de sfârșitul anului. Acest lucru a contribuit la o revenire a prețurilor acțiunilor și obligațiunilor în ultima lună, potrivit The Economist.

Însă Rezerva Federală se teme că o creștere excesivă ar putea anula eforturile sale de a controla inflația. Prin urmare, Jerome Powell, președintele Fed, ar putea transmite un mesaj dur pentru a încerca să țină în frâu investitorii înainte ca aceștia să se avânte prea mult.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.