Lumea la zi

Probleme la Casa Albă! Economistul de top al președintelui Joe Biden și-a dat demisia

CNN.COM
FOTO:CNN.COM

Președintele american Joe Biden are noi probleme la nivel administrativ, după ce economistul său de top și-a dat demisia. Pe lista scurtă a Casei Albe se află o serie de înalți oficiali din guvernul federal, pentru a-l înlocui pe Brian Deese, printre care vicepreședintele Rezervei Federale, Lael Brainard și adjunctul secretarului Trezoreriei, Wally Adeyemo, potrivit CNN.

Procesul de înlocuire a lui Deese la conducerea puternicului Consiliu Economic Național (NEC) rămâne în curs de desfășurare, a precizat sursa citată de CNN. Brainard este văzut ca principalul candidat, deși procesul este încă în desfășurare, iar președintele Joe Biden nu a luat o decizie finală.

Deese a fost forța motrice din spatele politicii economice și a agendei legislative

Deese a apărut ca unul dintre apropiații lui Biden, acesta a apărut frecvent la televiziune pentru a explica punctele de vedere și politicile administrației. CNN a relatat anterior că Deese plănuia să se retragă.

Economistul Deese a planificat de mult timp să plece în primele luni ale acestui an și joacă un rol în selectarea înlocuitorului său. În calitate de șef al consiliului economic al lui Biden, el a fost forța motrice din spatele politicii economice și a agendei legislative a administrației timp de doi ani și a fost unul dintre cei mai puternici directori NEC din istoria recentă.

Pe lângă Brainard și Adeyemo, printre candidații la înlocuirea lui Deese se numără consilierul principal al lui Biden, Gene Sperling, fostul secretar al Ministerului Sănătății și Serviciilor Umane, Sylvia Mathews Burwell, și directorul adjunct al NEC, Bharat Ramamurti, a declarat pentru CNN persoana familiarizată cu această chestiune.

Următorul director al NEC va contribui la conturarea politicii economice a administrației democrate, de la ordinele executive la proiectele de lege ale Congresului privind cheltuielile și creșterea limitei de îndatorare, în fața unei Camere a Reprezentanților SUA mai ostile, controlată acum de republicani. Echipa lui Biden începe, de asemenea, să elaboreze un mesaj economic pentru campania de realegere din 2024.

Brainard a fost în trecut principala candiată la funcția de președinte FED

Agenda economică a lui Biden a pus accentul pe consolidarea sindicatelor, îmbunătățirea concurenței între companii, modificarea codului fiscal cu credite pentru părinți și susținerea politicii industriale în domenii precum vehiculele electrice și fabricarea semiconductorilor pentru a concura mai bine cu China, potrivit cnn.com.

Brainard a fost văzută ca principala candidată la funcția de președinte al Fed înainte ca Biden să decidă în cele din urmă să îl renumească pe Jerome Powell. Brainard, fost oficial al Trezoreriei în administrația Obama și guvernator al Fed din 2014, a fost în schimb ridicată la funcția de vicepreședinte, al doilea oficial al băncii centrale.

În cazul în care Brainard ar urma să preia rolul de NEC, se deschide o poziție critică pe care Biden trebuie să o ocupe la Fed într-un moment în care creșterile rapide ale ratei dobânzii băncii centrale au generat îngrijorări în rândul unor democrați că poziția agresivă pentru a domoli inflația ar putea avea efecte negative asupra economiei în general. Rezerva Federală a refuzat să comenteze.