Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a încălcat un acord al armelor nucleare cu SUA! Moscova refuză să permită inspecții pe teritoriul său
Lumea la zi

Rusia a încălcat un acord al armelor nucleare cu SUA! Moscova refuză să permită inspecții pe teritoriul său

Centrală nucleară, Sursă foto: România Liberă
Sursă foto: România Liberă

Rusia încalcă un acord cheie de control al armelor nucleare cu Statele Unite și continuă să refuze să permită inspecții ale instalațiilor sale nucleare, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA.

Rusia nu își respectă obligația prevăzută în cadrul Tratatului New START de a facilita activitățile de inspecție pe teritoriul său. Refuzul Rusiei de a facilita activitățile de inspecție împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în cadrul tratatului și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare dintre SUA și Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt în comunicat.

„De asemenea, Rusia nu a respectat obligația prevăzută în Noul Tratat START de a convoca o sesiune a Comisiei consultative bilaterale în conformitate cu calendarul impus de tratat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Natura anunțului din partea Statelor Unite ar putea să sporească tensiunile, relațiile dintre cele două țări fiind deja la pământ, în condițiile în care Moscova își continuă războiul împotriva Ucrainei. Avertizările privind armele nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin de-a lungul războiului au alarmat SUA și aliații săi.

Rusia amenință că dacă va pierde, va începe un război nuclear

În decembrie, Putin a avertizat cu privire la amenințarea „tot mai mare” a unui război nuclear, iar luna aceasta, Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat că pierderea războiului de către Rusia ar putea „provoca izbucnirea unui război nuclear”.

„Puterile nucleare nu pierd conflicte majore de care depinde soarta lor”, a scris Medvedev într-o postare pe Telegram. „Acest lucru ar trebui să fie evident pentru oricine. Chiar și pentru un politician occidental care a păstrat măcar o urmă de inteligență”.

Și, deși o evaluare a serviciilor de informații americane din noiembrie a sugerat că oficialii militari ruși au discutat despre circumstanțele în care Rusia ar folosi o armă nucleară tactică în Ucraina, SUA nu au văzut nicio dovadă că Putin a decis să facă pasul drastic de a folosi una, au declarat oficiali pentru CNN.

În cadrul tratatului New START, singurul acord rămas care reglementează cele mai mari două mari arsenale nucleare din lume, Washingtonul și Moscova au voie să efectueze inspecții ale siturilor de armament ale celeilalte părți, dar, din cauza pandemiei Covid-19, inspecțiile au fost oprite din anul 2020.

SUA are intenția de a inspecta armele  nucleare din Rusia

O sesiune a Comisiei consultative bilaterale privind tratatul urma să se reunească în Egipt la sfârșitul lunii noiembrie, dar a fost anulată brusc. SUA au dat vina pe Rusia pentru această amânare, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat afirmând că decizia a fost luată „unilateral” de Rusia.

Tratatul impune limite asupra numărului de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală desfășurate pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.

Departamentul de Stat spune că Rusia poate reveni la o conformitate deplină, dacă „permite activități de inspecție pe teritoriul său, așa cum a făcut-o ani de zile în cadrul Tratatului New START” și, de asemenea, programând o sesiune a comisiei.

„Rusia are o cale clară pentru a reveni la conformitatea deplină. Tot ce trebuie să facă Rusia este să permită activitățile de inspecție pe teritoriul său, așa cum a făcut-o ani de zile în cadrul Noului Tratat START, și să se întâlnească într-o sesiune a Comisiei consultative bilaterale”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Nu există nimic care să împiedice inspectorii ruși să călătorească în Statele Unite și să efectueze inspecții”.

Cât de nucleară este Rusia

Potrivit Centrului pentru controlul armelor și neproliferare, Rusia deține aproximativ 5.977 de focoase nucleare, dintre care 1.588 sunt desfășurate. Potrivit Centrului, SUA au 5.550 de focoase nucleare, dintre care 3.800 active.

Luni, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că ultimul element rămas din tratatul bilateral de control al armelor nucleare cu Statele Unite ar putea expira în trei ani fără un înlocuitor.

Întrebat dacă Moscova ar putea lua în considerare posibilitatea de a nu exista un acord de control al armelor nucleare între cele două națiuni atunci când prelungirea Tratatului New START din 2011 se va încheia după 2026, Ryabkov a declarat luni pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti: „Acesta este un scenariu foarte posibil”, scrie CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.