Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Află cele mai importante evenimente la nivel mondial
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Află cele mai importante evenimente la nivel mondial

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
sursa foto arhiva

Revista presei internaționale are rolul de a prezenta cele mai importante evenimente la nivel mondial, care au un impact semnificativ. Președintele Joe Biden a declarat că se așteaptă ca Iranul să atace Israelul „mai devreme sau mai târziu”. Biden a declarat reporterilor că mesajul său către Iran este „Nu”.

El a adăugat că America este „dedicată apărării Israelului”. În urma avertismentului american de la începutul acestei săptămâni, potrivit căruia Republica Islamică ar putea lansa un „atac semnificativ”, diplomații au cerut Iranului să dea dovadă de prudență. Iranul ar fi spus aliaților și țărilor occidentale că represaliile sale vor fi „calibrate”. În scopul de a evita un conflict regional mai amplu.

Revista presei internaționale

Oficialii americani au acuzat China că a ajutat efortul de război al Rusiei în Ucraina, furnizându-i echipamente. Inclusiv motoare pentru rachete și cipuri folosite în tancuri. Oficialii au mai spus că statul chinez ajută Rusia să își dezvolte capacitățile spațiale și de sateliți. Ambasada Chinei în America a declarat că țara sa nu a trimis arme „niciunei părți” și că nu este „implicată în criza din Ucraina”.

Presiuni politice în Haiti

Revista presei internaționale ne arată că un consiliu de guvernare de tranziție a fost înființat oficial în Haiti. Care a rămas fără un prim-ministru interimar timp de o lună și fără un președinte ales din 2021. Violențele între bande au explodat atunci când premierul a fost plecat din țară la începutul lunii martie, forțându-l să demisioneze. Consiliul, care are autoritate până în februarie 2026, are sarcina de a numi un nou prim-ministru și un nou guvern.

Sancțiunile petroliere

Casa Albă a dezvăluit că oficiali americani au avut întâlniri secrete cu reprezentanți ai lui Nicolás Maduro, președintele Venezuelei. Care s-au desfășurat la începutul acestei săptămâni în Mexic. America analizează dacă să reimpună sancțiunile petroliere asupra țării sud-americane. Care a primit o amânare de șase luni cu condiția să organizeze anul acesta alegeri larg democratice. Însă Maduro a interzis candidatului principal al opoziției să candideze.

Popularitatea Bitcoin

Activele administrate de BlackRock au atins 10,5 miliarde de dolari în primul trimestru, un nivel record. Profitul net ajustat a crescut cu 23% față de anul trecut, iar veniturile cu 11%. Cel mai mare administrator de active din lume a beneficiat de creșterea prețurilor acțiunilor în America. Care a impulsionat fondurile cu venit fix și cele de acțiuni. Popularitatea fondurilor tranzacționate la bursă Bitcoin a stimulat, de asemenea, veniturile: investitorii au vărsat peste 18 miliarde de dolari în aceste ETF-uri.

Relații comerciale SUA-Taiwan

America a devenit cea mai mare destinație a Taiwanului pentru exporturi în luna martie, potrivit Ministerului de Finanțe din Taiwan. Anterior, China continentală a fost cel mai mare partener comercial al Taiwanului. Exporturile către America au crescut cu 65,7% în ritm anual, în timp ce cele către China au crescut cu doar 6%. America încearcă să își reducă dependența economică față de rivalii geopolitici, în special față de China. Ceea ce duce la o realiniere a comerțului global.

Germania, o nouă lege importantă

Revista presei internaționale ne arată că Parlamentul Germaniei a votat în favoarea unei legi care ar permite persoanelor transsexuale cu vârsta de cel puțin 14 ani să își schimbe numele și sexul. Prin simpla solicitare la un oficiu de stare civilă. Alte țări europene, precum Spania, au adoptat recent legi similare. Criticii spun că protocolul existent pentru schimbarea genului legal în Germania, care necesită evaluarea de către doi experți și aprobarea instanței, este invaziv.

Iranul se gândește la represalii împotriva Israelului

Pare sigur că Iranul va riposta la atacul Israelului asupra complexului ambasadei sale din Damasc la 1 aprilie. Atacul a ucis doi generali iranieni și alți cinci ofițeri. Întrebarea este cum va răspunde Iranul? Linia dură de la Teheran a cerut un răspuns puternic și direct. Oficialii americani au avertizat că Iranul ar putea lansa rachete balistice asupra Israelului în zilele următoare.

Acest lucru ar determina aproape cu siguranță Israelul să riposteze la Iran. Un scenariu pe care regimul încearcă de mult timp să îl evite. Dacă Hezbollah, o miliție șiită libaneză susținută de Iran, ripostează în numele Iranului, războiul ar putea escalada în Liban. Totuși, Iranul are și alte opțiuni. Acesta ar putea direcționa milițiile aliate din Irak, Siria sau Yemen să lanseze rachete sau drone asupra Israelului. Care a început să bruieze semnalele GPS în întreaga țară pentru a confunda proiectilele care se apropie. Sau ar putea lovi ținte israeliene din străinătate. Mai multe ambasade israeliene au fost închise după atacul de la Damasc. În timp ce liderii iranieni își cântăresc opțiunile, Orientul Mijlociu este la limită.

China face curte firmelor multinaționale

Planificatorii economici chinezi au mari speranțe în ceea ce privește Expoziția Internațională de Produse de Consum din China. Care se va deschide sâmbătă în orașul Haikou din sudul țării. Aceștia se așteaptă ca mărcile globale să vină în număr mare la acest eveniment. De asemenea, ei ar dori să vadă cum o mulțime de consumatori locali cumpără produsele oferite. Mass-media de stat afirmă că peste 3 000 de mărci din 59 de țări vor fi prezente. Pentru a fi martori ai „puterii de consum” a unei țări cu 1,4 miliarde de locuitori.

De zeci de ani, Partidul Comunist a fluturat consumatorul chinez în fața mărcilor globale de vânzare cu amănuntul. Spunând multinaționalelor să lase deoparte preocupările legate de guvernarea țării dacă vor să obțină o parte din piața chineză. Recent, această propunere a devenit mai puțin atractivă. Indicele de încredere a consumatorilor chinezi a fost scăzut din 2022. Sprijinul lui Xi Jinping, liderul Chinei, pentru războiul Rusiei din Ucraina deranjează firmele occidentale. Oricât de mare ar fi, piața chineză pare mai puțin atrăgătoare decât înainte, conform The Economist .