Infofinanciar > Lumea la zi > Previziuni de la Casa Albă! Joe Biden se așteaptă ca Iranul să atace Israelul „mai devreme sau mai târziu”
Lumea la zi

Previziuni de la Casa Albă! Joe Biden se așteaptă ca Iranul să atace Israelul „mai devreme sau mai târziu”

Joe Biden (sursă foto: AlJazeera)
sursa foto arhiva

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că se așteaptă ca Iranul să atace Israelul „mai devreme sau mai târziu”. În timp ce cresc temerile legate de represaliile iraniene la un atac aerian. Care a ucis comandanți de rang înalt la începutul acestei luni. Israelul nu a recunoscut că a atacat un consulat iranian în Siria, dar se crede în general că a fost în spatele acestui atac.

În acest context, Biden a lansat un avertisment. Oficiali americani au declarat pentru CBS News că un atac major asupra Israelului ar putea avea loc în curând. Israelul spune că este pregătit să se apere. Biden a declarat Iranului : „Nu o faceți. Suntem dedicați apărării Israelului. Vom sprijini Israelul. Vom ajuta la apărarea Israelului, iar Iranul nu va reuși” a precizat președintele SUA.

Joe Biden, despre conflictul Israel-Iran

Iranul sprijină Hamas, grupul armat palestinian care luptă împotriva Israelului în Gaza, precum și diverse grupuri proxy din întreaga regiune. Inclusiv unele, cum ar fi Hezbollah din Liban, care efectuează frecvent lovituri împotriva israelienilor. Vineri, Hezbollah a declarat că a lansat „zeci” de rachete din Liban spre Israel. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că au fost lansate aproximativ 40 de rachete și două drone explozive. Nu au fost raportate victime și nu au existat indicii privind implicarea altor actori.

Un oficial american a declarat pentru CBS că barajul de rachete și drone a fost separat de orice atac iranian așteptat asupra Israelului. Tensiunile crescânde au determinat țări precum SUA, Marea Britanie, India și Australia să avertizeze împotriva călătoriilor în Israel. Germania a făcut apel la cetățenii săi să părăsească Iranul.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a interzis personalului diplomatic și familiilor acestuia din Israel să călătorească în afara orașelor Tel Aviv, Ierusalim și Beersheba.

Întâlniri cu cabinetul de război

Vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu membrii cabinetului său de război pe fondul avertismentelor. Însă unii israelieni au declarat că nu sunt îngrijorați de un potențial atac iranian. „Știm că suntem înconjurați de inamici, în sud, în nord, în est și în vest. Nu ne este frică, pot să vă promit. Uitați-vă în jur: oamenii ies”, a declarat Daniel Kosman dintr-o piață din Ierusalim.

Posibilitatea unui atac iranian a dus la îngrijorare și anxietate în Israel. Dar guvernul nu a emis niciun sfat nou pentru populație, pe lângă cele existente. De a se aproviziona cu apă, alimente pentru trei zile și medicamente esențiale. Cu toate acestea, radioul israelian a relatat că autoritățile locale au fost instruite să se pregătească pentru eventualitatea unui atac. Inclusiv prin evaluarea gradului de pregătire a adăposturilor publice.

Consolidarea apărării

Săptămâna trecută, pe fondul primelor indicii că un răspuns iranian ar fi posibil, armata israeliană a anulat concediul de odihnă pentru trupele de luptă. De asemenea, a consolidat apărarea aeriană și a chemat rezerviștii. 13 persoane au fost ucise în atacul cu rachete din 1 aprilie asupra consulatului iranian din capitala siriană Damasc. Printre acestea se numărau lideri militari iranieni de rang înalt, printre care generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt al Forței de elită Quds a Iranului în Siria și Liban. Israelul nu a făcut niciun comentariu, dar se consideră în general că a efectuat atacul.

Oficialii din mai multe țări au încercat să descurajeze Iranul să lanseze un atac asupra Israelului. Temându-se că ar putea declanșa un război regional mai amplu. Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu miniștrii de Externe ai Chinei, Arabiei Saudite și Turciei. Pentru a încerca să îi convingă să își folosească influența în raport cu Iranul.

După ce s-a întâlnit vineri cu comandantul Comandamentului Central al SUA, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că legătura dintre cele două țări a fost întărită de amenințarea unui atac iranian. Adăugând că „vom ști cum să răspundem”.

Tensiunile din Gaza

Războiul actual din Gaza a fost declanșat atunci când Hamas a atacat comunitățile israeliene din apropierea Fâșiei Gaza. Ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând peste 250 de ostatici. Israelul afirmă că din cei 130 de ostatici aflați încă în Gaza, cel puțin 34 sunt morți. Mai mult de 33.600 de locuitori din Gaza, majoritatea civili, au fost uciși în timpul campaniei de represalii a Israelului în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

De asemenea, în timpul conflictului, Israelul a schimbat aproape zilnic focuri de armă peste granița de nord cu gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran. În timp ce grupări susținute de Iran în Irak și Yemen au încercat să lovească teritoriul israelian, precum și bazele americane din Irak și Siria. Mișcarea Houthi din Yemen a atacat, de asemenea, transportul maritim în Marea Roșie. Scufundând cel puțin o navă și determinând SUA și Marea Britanie să lanseze rachete împotriva grupului, conform BBC .