Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale: Bolsonaro și Musk sunt cei mai buni prieteni! La fel și Biden cu Zelenski
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale: Bolsonaro și Musk sunt cei mai buni prieteni! La fel și Biden cu Zelenski

Revista PResei Internaționale (Sursă foto: Radio Moldova)
sursă foto: arhiva companiei

Revista Presei Internaționale reprezintă o colecție de știri pe scurt despre cele mai importante evenimente petrecute în ultima zi. Spre exemplu, Binyamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a promis să „lupte” împotriva sancțiunilor pe care America ar intenționa să le impună unei unități a armatei israeliene.

Motivul invocat de Washington ar fi bazat pe presupusele încălcări ale drepturilor omului în Cisiordania. Conform măsurilor, America ar urma să suspende asistența, inclusiv antrenamentul, acordată Batalionului Netzah Yehuda. Ar fi pentru prima dată când America suspendă ajutorul acordat unei unități a Forțelor de Apărare Israeliene.

Revista Presei Internaționale

Revista Presei Internaționale continuă cu informația cum că partidul de guvernământ pro-China din Maldive a câștigat alegerile parlamentare din această țară. Rezultatele preliminare sugerează că Congresul Național al Poporului a obținut 66 de locuri. Adică suficient pentru a asigura o supermajoritate în parlamentul cu 93 de locuri.

Mohamed Muizzu, liderul PNC (partidul de guvernământ) și președinte al țării, a supravegheat întărirea legăturilor cu China. Dar unele dintre politicile sale au fost zădărnicite de către membri ai Parlamentului. La momentul actual, Parlamentul din Maldive se afla sub controlul unui partid pro-India.

Mașina Tesla e mai ieftină

Tesla a redus prețurile mașinilor sale pe multe piețe mari, inclusiv în America și Germania. Gigantul vehiculelor electrice a raportat un declin puternic al livrărilor în primul trimestru al anului 2024.

Asta parțial din cauza unui incendiu la fabrica sa din Germania și a unor perturbări ale transportului maritim global. În China, unde rivali precum BYD vând EV-uri (prescurtare de la vehicule electrice) mai ieftine, Tesla a redus prețurile unor mașini cu aproape 2.000 de dolari. Tesla raportează rezultatele noi marți, 23 aprilie.

Bani americani ajung în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat un pachet de ajutor american, în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru țara sa. Acest sprijin financiar care a fost adoptat de Camera Reprezentanților.

Liderul de la Kiev i-a îndemnat pe legislatori să adopte legea cât mai repede posibil. A argumentat că aceasta ar împiedica Ucraina să devină un „al doilea Afganistan”. Deputații democrați au susținut planul propus de Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților. Iar în acest fel, s-a trecut peste opoziția din partea unui grup republican destul de dur pe acest subiect.

Bolsonaro și Musk, cei mai buni prieteni

Revista Presei Internaționale de astăzi continuă cu informația că mii de susținători brazilieni ai lui Jair Bolsonaro, fost președinte, l-au lăudat pe Elon Musk la un miting la Rio de Janeiro.

Musk este în conflict cu Curtea Supremă din Brazilia. În parte pentru că refuză să se conformeze ordinului instanței de a bloca conturile de pe X. Bolsonaro l-a lăudat pe Musk ca fiind „omul care păstrează cu adevărat adevărata libertate pentru noi toți”.

Criminalitatea, o problemă în Ecuador

Ecuadorienii au început să voteze în cadrul unui referendum pentru a acorda guvernului mai multe puteri pentru a lupta împotriva bandelor de droguri și a infracțiunilor violente.

Rata crimelor a sărit de la șapte la 100.000 de locuitori în 2019 la poate 45 în prezent. Cinci propuneri ar modifica Constituția dacă vor fi adoptate. Una dintre ele este de a permite armatei să se alăture patrulelor de poliție, și nu doar în cadrul decretelor de urgență.

Dilemele de politică externă ale UE

Revista Presei Internaționale continuă cu informația că miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se întâlnesc luni, 22 aprilie, la Bruxelles. Această întrunire are loc pentru a se discuta despre conflictele de pe continent și din afara acestuia.

Atmosfera va fi probabil considerabil mai destinsă decât atunci când liderii naționali ai blocului s-au întâlnit săptămâna trecută. După ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari. Din care aproximativ două treimi sunt destinate Ucrainei.

Noul sprijin din partea Washingtonului ar putea impulsiona propriile eforturi ale Europei de a-și ajuta vecinul aflat în conflict. De exemplu prin trimiterea de sisteme de apărare aeriană, de care are nevoie disperată pentru a se apăra de rachetele rusești.

UE promite ajutor

Autoritățile UE au promis, de asemenea, să extindă sancțiunile împotriva Iranului. Asta în urma propriului atac cu rachete și drone asupra Israelului din 13 aprilie.

Europa se teme că o conflagrație mai amplă în Orientul Mijlociu ar putea duce la fluxuri migratorii puternice. Așa cum s-a întâmplat în urma luptelor din Siria în urmă cu zece ani, scrie The Economist.