Infofinanciar > Lumea la zi > Cele mai importante inovații europene în materie de energie regenerabilă
Lumea la zi

Cele mai importante inovații europene în materie de energie regenerabilă

energie regenerabila jurnaluldeafaceri.ro
Sursă foto: Jurnaluldeafaceri.ro

Energia regenerabilă nelimitată ar oferi beneficii tentante: încălzire fără emisii, îngrășăminte mai ecologice și transport electric. Dar nu va fi ușor să depășim obstacolele care apar în calea acestui drum. Întrebarea este următoarea: Ce ne-am face cu o sursă abundentă, ieftină și inepuizabilă de energie regenerabilă?

Poate că desalinizarea apei de mare, devenită brusc eficientă din punct de vedere al costurilor, ar rezolva problema lipsei de apă de pe Pământ. Gunoiul ar putea fi reciclat la scară largă, permițând extragerea de oligoelemente prețioase, cum ar fi metalele de pământuri rare, în timp ce dioxidul de carbon (CO2) ar putea fi aspirat din atmosferă pentru a încetini schimbările climatice. Oamenii ar putea trăi confortabil în regiunile polare ale Pământului sau ar putea călători în lung și în lat cu vehicule alimentate cu baterii. Bunurile și serviciile care necesită energie electrică ar putea deveni mai ieftine, chiar gratuite. Amprenta emisiilor noastre ar putea fi în curând nedetectabilă, asta doar prin noile inovații din domeniul energiei regenerabile.

Cum se pot obține aceste inovații în domeniul energiei regenerabile

Deși este incitant să o contemplăm, această lume sustenabilă bazată doar pe energie regenerabilă ar fi incredibil de costisitoare. De asemenea, pentru a o transforma vreodată în realitate, ar depinde de o gamă largă de factori politici, economici și tehnologici. Energia verde poate fi nelimitată, dar cu siguranță nu este nelimitată fără costuri.

Succesul energiei regenerabile depinde în primul rând de dorința oamenilor de a adopta această tehnologie, căci alternativele regenerabile ar trebui să promită mai multă comoditate, viteză, economii și securitate decât petrolul, cărbunele și gazele de care am devenit atât de dependenți. De asemenea, legislatorii ar trebui să combată blocajul legislativ pentru a se asigura că politicile energetice durabile pot fi puse în aplicare. Instalațiile care ard această energie regenerabilă, fie că este vorba de energie solară, eoliană, geotermală, biomasă sau chiar de fuziune nucleară sau de o tehnologie nedescoperită încă, ar trebui construite și întreținute pe măsură ce planeta continuă să se încălzească și resursele să se diminueze.

Bariere depășite

Și presupunând că aceste obstacole ar putea fi depășite, cum ar putea energia regenerabilă nelimitată să ne schimbe propriul consum, inovația, economia noastră, politicile publice și mediul? Și ce factori ar putea face ca această planetă ipotetică să fie temporar mai rea?

Ce spun speciaiștii?

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), cererea de energie electrică va crește cu 40-60% în unele regiuni în următorii 10 ani. Cercetătorii preconizează că prosperitatea crescândă atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare va continua să determine creșterea cererii de resurse cheie din partea consumatorilor cel puțin până în 2040. În același timp, constrângerile în materie de energie, apă și alte resurse naturale vor genera instabilități noi și greu de gestionat.

Producția actuală de energie electrică, în principal pe bază de combustibili fosili, este cel mai mare contributor la schimbările climatice, fiind responsabilă pentru 30% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, energia regenerabilă ar putea reprezenta o deviere radicală de la situația actuală, promițând o cale spre emisii zero de dioxid de carbon și independență energetică internațională. Cu toate acestea, fără eforturile concertate ale factorilor de decizie politică, ale investitorilor și ale cetățenilor, energia verde nelimitată ar putea duce, de asemenea, la o lume a risipei și a penuriei crescute.

Energie nelimitată

„Energia verde poate fi nelimitată, dar cu siguranță nu este nelimitată fără costuri”, spune Victor B Flatt, profesor de drept al mediului și șef al Centrului juridic pentru mediu, energie și resurse naturale de la Universitatea din Houston. De la investiția enormă de capital necesară pentru a construi centrale electrice regenerabile sau pentru a le converti pe cele existente la investițiile de marketing necesare pentru a stimula utilizarea acesteia și până la procesele de extracție a emisiilor necesare pentru noua infrastructură, energia verde gratuită are un preț ridicat.

Nu există răspunsuri perfecte. Ceea ce va fi necesar în anii următori este o combinație diversă și flexibilă de soluții energetice, ceea ce Bill Gates numește un „cuțit elvețian al instrumentelor energetice”.Energia fără emisii de carbon promite cu siguranță beneficii tentante: electrificarea totală a transporturilor, sisteme de încălzire și răcire fără emisii pentru a ne alimenta casele și întreprinderile, îngrășăminte mai ecologice pentru terenurile noastre agricole. Dacă reușim să o producem, s-ar putea să avem nevoie, de asemenea, să folosim surse suplimentare de energie de fuziune. Dezvoltarea unor metode eficiente și durabile de ardere a biomasei și de conversie a metanului din culturi și din apele reziduale ar contribui la creșterea rezervei noastre de combustibil verde, dar ar trebui, de asemenea, să reducem consumul total de energie și să explorăm modalități de a transforma politica climatică în acțiuni concrete și aplicabile.

Pe măsură ce unele părți ale lumii încep să se dezbrace de combustibilii fosili, aprovizionarea noastră actuală cu combustibil ar deveni din ce în ce mai ieftină, spune Flatt. Țările bogate în petrol, dornice să își vândă ultimele barili către țările în curs de dezvoltare, ar face ca prețul să scadă și mai mult, eliminând încet-încet economiile bazate pe combustibili lichizi. „Dacă energia regenerabilă este mai competitivă decât combustibilii fosili, oamenii se vor îndrepta în această direcție”, spune Flatt. „Dar constrângerile din lumea reală vor începe să preia controlul”.