Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei energetice! Putin vrea să creeze „Uniunea Gazelor Naturale”
Lumea la zi

Revista presei energetice! Putin vrea să creeze „Uniunea Gazelor Naturale”

Revista presei Sursă foto Unsplash.com
sursă foto: unsplash.com

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus crearea unei „uniuni a gazelor” împreună cu Kazahstan și Uzbekistan pentru a stabili un mecanism de transport de gaze naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China.

La o zi după ce președintele kazah, Qasym-Zhomart Toqaev, a declarat că recent a vorbit cu Putin la Moscova pe această temă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului rus, Dmitri Peskov, a confirmat pe 29 noiembrie că propunerea este discutată între cele trei țări, deoarece există o „necesitate de sincronizare” din moment ce toti vand gaze naturale.

Prima etapă a propunerii lui Putin are în vedere „crearea unui mecanism de coordonare” pentru acest plan, a spus Peskov, care adaugă: „Problema va trebui discutată probabil cu o entitate juridică pentru a stabili cooperarea între cele trei națiuni și pentru a asigura dezvoltarea infrastructurii pentru piețele externe”, citat de rferl.org.

În continuare, purtătorul de cuvânt al lui Toqaev, Ruslan Zheldibai , a scris pe Facebook pe 29 noiembrie că președinții kazah și rus au discutat despre cum „să coordoneze acțiunile comune pentru transportul gazului rusesc prin teritoriile Kazahstanului și Uzbekistanului”. „Președinții Qasym-Zhomart Toqaev și Vladimir Putin au spus că este necesar să se poarte discuții detaliate cu participarea experților pentru a găsi o soluție rațională a problemei care să țină cont de interesele tuturor părților implicate”, a scris Zheldibai.

Peskov a remarcat că, deoarece regiunile de nord ale Kazahstanului depind de gazul natural transportat din Siberia în Rusia, ar fi avantajos din punct de vedere economic să se mărească aprovizionarea cu gaze rusești în loc să se urmeze planul guvernului kazah de a construi o nouă conductă pentru a asigura livrările de gaze din Kazahstan către regiune.  Acest lucru, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ar ajta Astana să economisească „zeci de miliarde de dolari”.

Rusia este cunoscută ca un exportator major de gaze naturale, în timp ce cantitatea de gaz natural produsă de Kazahstan și Uzbekistan este abia suficientă pentru propriul consum. Cele două economii majore din regiunea Asiei Centrale au în comun o conductă de gaz către Rusia și o conductă care transportă gaze naturale din Turkmenistan în China.

Moscova și-a mărit livrările de gaze naturale către China, de când națiunile europene au început să-și scadă dependența de gazul rusesc pe fondul invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Kremlin, care a început la sfârșitul lunii februarie.

Ucraina cere SUA să ajute cu gaz pentru încălzire – CEO Naftogaz

CEO-ul Naftogaz al Ucrainei, Alexei Chernyshov, a cerut Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) să ajute cu volume suplimentare de gaze naturale pentru sezonul de încălzire: „Continui  cooperarea cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) într-un nou rol. Am avut o întâlnire cu Administratorul Asistent în Biroul pentru Europa și Eurasia la USAID Erin McKee. Cheia este volumul suplimentar de gaz necesar pentru a obține în acest sezon resursele necesare pentru încălzire”, a declarat Chernyshov, citat de presa ucraineană, într-o postare pe rețelele de socializare.

Chernyshov a spus că problema furnizării prompte a Ucrainei cu materiale și echipamente, la care lucrează acum USAID, a fost discutată în cadrul întâlnirii. „În special, vorbim despre metanol, compresoare de gaz, generatoare diesel și echipamente pentru producerea gazelor”, a spus Chernyshov, citat de interfax.com.

Prioritățile Naftogaz includ recâștigarea încrederii partenerilor străini și a deținătorilor de euroobligațiuni, reforma guvernanței corporative a companiei și transparența numirii noului său consiliu de supraveghere.

Dezacordul privind plafonul prețului gazului pune în pericol planul UE 

Membrii UE se străduiesc să găsească un punct de vedere comun asupra propunerii de plafonare a prețurilor la gazele naturale din Rusia. Dezacordul asupra plafonului prețului ar putea pune în pericol planul blocului de răspuns la criza energetică.

„Discuția este extrem de complicată pentru că pur și simplu există opinii diferite, dar vrem să muncim din greu în zilele rămase pentru a ajunge la un acord”, a declarat Jozef Sikela, ministrul Energiei al Cehiei. Planul de răspuns la criza energetică al Uniunii Europene este contestat de opiniile diferite ale membrilor UE. Se spune că ar trebui implementat un plafon de preț pentru importurile de gaze naturale și, dacă da, cum ar trebui să arate exact această implementare? Ei bine, în timp ce oficialii UE încearcă să nu pară neajutorați și să trimită semnale pozitive publicului, numărul mare de membri ai UE și nevoile și prioritățile lor energetice foarte diferite sunt factori suficient de importanți pentru a îngreuna în cel mai bun caz acordul pe o problemă atât de importantă.

Membrii UE negociază pachetul de gestionare a crizei de luni de zile, cu un acord privind plafonul prețului gazului, însă nu mai mult decât era la începutul negocierilor, când 15 membri ai UE au cerut acest lucru. Comisia Europeană a vorbit, de asemenea, cu scepticism despre potențialele beneficii ale unui plafon pentru prețul gazelor, dar din cauza numărului de membri UE care și-au dorit acest lucru, săptămâna trecută, Comisia a depus o propunere de plafon.

Propunerea a stabilit plafonul potențial la 275 de euro pe megawat-oră. De asemenea, s-a combinat această condiție cu alta, adică prețul gazului în Europa ar trebui să fie de 58 de euro. per MWh mai mare decât prețul mediu pentru GNL pe piața spot timp de zece zile consecutive în acele două săptămâni. Reacția a fost imediată și a venit din toate părțile. Comercianții și bursele au spus că propunerea ar putea cauza prejudicii grave și ireversibile piețelor energetice din UE, din cauza concentrării sale pe futures pe primele luni.

Cu toate acestea, comercianții și operatorii nu au fost singurii critici. Politicienii din mai multe state membre ale UE și-au declarat, de asemenea, opoziția față de plafon pe motic că este prea mare. Într-adevăr, observatorii notează că, chiar și atunci când prețurile la gaze în Europa au fost la cele mai ridicate din acest an, la peste 300 de euro pe MWh, nu au rămas niciodată la 275 de euro pe MWh timp de două săptămâni întregi.

Ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera, a declarat pentru FT că „țările vor fi ucise” dacă ar trebui să suporte prețurile gazelor la acel nivel atât de mult și a numit sugestia Comisiei „o glumă de prost gust”. La fel a făcut și ministrul polonez al energiei, Anna Moskwa: „Este un fel de glumă pentru noi”, a spus Moskwa săptămâna trecută, citat de CNBC, scrie oilprice.com.

Miniștrii energiei din UE se reunesc pe 13 decembrie pentru a încerca să ajungă la o formă de acord cu privire la plafon și alte măsuri. Judecând după ultimele semne, aceasta va fi departe de a fi o treabă ușoară în absența unei propuneri alternative pentru gestionarea prețului gazelor.

Între timp, membrii UE trebuie să se gândească deja la iarna viitoare. Deocamdată, aprovizionarea cu gaz este asigurată datorită fluxurilor stabile din Rusia în prima jumătate a anului, importurilor record de GNL din SUA și unui sezon de reumplere a depozitelor mai lung decât de obicei. Cu toate acestea, anul viitor, fluxul de petrol rusesc va fi mult mai slab decât a fost anul acesta și nu există o sursă suplimentară de GNL din SUA disponibilă pentru a umple golul.

Este probabil ca problema să rămână în centrul atenției pentru viitorul observabil, indiferent despre ceea ce miniștrii energiei din UE reușesc să cadă de acord în decembrie — dacă reușesc să se pună de acord cu ceva. Pe măsură ce vremea se răcește în toată Europa, este vital ca politicienii să fie văzuți că fac ceva în privința prețurilor la energie. Oamenii sunt deja supărați pe facturile de energie electrică.

CEO Eni: Italia are nevoie de mai multe terminale GNL pentru a asigura securitatea energetică

Italia ar avea nevoie de alte patru instalații de import de GNL dacă dorește să aibă securitate energetică și suficientă aprovizionare cu gaze naturale, a declarat luni Claudio Descalzi, directorul executiv al gigantului energetic italian Eni, la un eveniment de afaceri la Milano.

„Algeria a dublat exporturile de gaze către Italia, Libia a crescut oferta de gaze, iar Italia primește și gaze din Egipt, Angola, Nigeria și prima marfă de gaze din Mozambic, care are rezerve enorme de gaze”, a spus Descalzi la Lombardia. Eveniment 2030 la Milano.

„Problema este că acele debite vin cu cisterne și nu avem suficientă capacitate de regazificare. Avem nevoie de infrastructură suplimentară de regazificare”, a adăugat directorul executiv al Eni.

Spania, de exemplu, care consumă 30 de miliarde de metri cubi, are o capacitate de regazificare de 60 de miliarde de metri cubi, a spus Descalzi. Între timp, Italia are o capacitate de import de doar 17 miliarde de metri cubi, care este de așteptat să crească cu 10 miliarde de metri cubi cu terminalele de la Piombino și Ravenna.

„Vom avea nevoie de încă 4 miliarde de metri cubi pentru a avea o securitate energetică deplină”, a spus Descalzi, citat de oilprice.com.

Terminalele de regazeificare aflate în prezent în construcție în șapte țări UE ar putea adăuga încă 3,5 miliarde de metri cubi/zi de capacitate nouă până la sfârșitul anului 2023. Germania, Polonia, Franța, Finlanda, Estonia, Italia și Grecia lucrează în prezent pentru a extinde capacitățile de import de GNL, potrivit către US Energy Information Administration (EIA), pe baza datelor de la International Group of Liquefied Natural Gas Importers (GIIGNL).

Italia dezvoltă în prezent un terminal de unitate de regazificare de stocare plutitoare (FSRU) în apropiere de portul Piombino, care va adăuga o capacitate de 0,5 miliarde de metri cubi/zi și va intra probabil online în primăvara lui 2023.

Cu toate acestea, guvernul italian și orașul Piombino sunt în conflict cu privire la construcția terminalului de import. Guvernul și regiunea Toscana au aprobat și fac eforturi pentru a avansa proiectul, dar orașul Piombino din Toscana contestă planul în instanță.

CEO-ul Rosneft susține că exporturile rusești de GNL către China vor crește

China este o piață promițătoare pentru exporturile rusești de gaz natural lichefiat (GNL), care în viitor ar putea atinge o scară comparabilă cu exporturile de gaze prin conducte, a spus CEO-ul Rosneft și secretarul Comisiei prezidențiale pentru combustibil și sectorul energetic, a spus Igor Sechin.

„Nu mai puțin promițătoare este creșterea transporturilor rusești de gaz natural lichefiat către China. În prezent, cantități relativ mici de GNL sunt exportate din Rusia în China, dar în viitor volumele transporturilor de gaze lichefiate ar putea fi comparabile cu transporturile ca parte a proiectelor de conducte”. Sechin a spus la cel de-al patrulea forum ruso-chinez de afaceri energetice de la Moscova.

Se așteaptă ca Rusia să exporte peste 15 miliarde de metri cubi de gaz în China prin conducta Power of Siberia în 2022, a spus el, citat de interfax.com.

Piața de gaz din China va demonstra o creștere rapidă în lume în viitor, dublând consumul la 660 de miliarde de metri cubi până în 2040, de la 380 de miliarde de metri cubi în prezent, a spus Sechin.

„Volumul livrărilor de gaze prin conducte din Rusia către China va depăși deja 100 de miliarde de metri cubi pe an în viitorul apropiat. Iar potențialul bazei de resurse rusești depășește semnificativ aceste volume. Aceasta se referă atât la rezervele de gaze ale Siberiei de Vest, redirecționate din Europa. piețe și la baza extinsă de resurse din estul Rusiei”, a spus Sechin.

Numai Rosneft are peste 2 trilioane de metri cubi de rezerve de gaze în Siberia de Est și Orientul Îndepărtat, care ar putea fi exportate în China, a spus el.

Compania slovenă Geoplin se gândește la acțiuni în justiție împotriva Gazprom

Reprezentanții furnizorului sloven de gaze naturale angro Geoplin’s a declarat marți că intenționează să lanseze acțiuni în justiție împotriva Gazprom din cauza nerespectării de către compania rusă a obligațiilor de livrare de gaze, a precizat Geoplin.

Acționarii Geoplin și-au dat acordul pentru lansarea acțiunilor în justiție, deoarece efectele financiare negative cauzate de încălcarea obligațiilor contractuale de către Gazprom au provocat daune companiei, a precizat furnizorul sloven de gaze naturale într-un document depus la Bursa de Valori din Ljubljana.

Geoplin solicită Gazprom să rezolve încălcarea contractului și să ofere compensații pentru daunele rezultate, a adăugat aceasta, citat de seenews.com.

La începutul acestei luni, Geoplin a semnat un contract cu compania petrolieră de stat algeriană Sonatrach pentru livrări de gaze naturale de la 1 ianuarie 2023 până la 31 decembrie 2025. Potrivit presei slovene, contractul prevede achiziționarea a 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an – suficient pentru a acoperi aproximativ o treime din necesarul Sloveniei.

În cadrul ședinței de luni, acționarii Geoplin au estimat, de asemenea, că, în condițiile actuale de piață, nu este necesară o recapitalizare a companiei, a adăugat compania.

În septembrie, acționarul majoritar al Geoplin, grupul energetic sloven Petrol, a declarat că o decizie privind plata suplimentară de capital va fi luată de proprietari după examinarea scenariilor și calculelor prezentate.

Geoplin, împreună cu producătorul de electricitate de stat Holding Slovenske Elektrarne (HSE) și grupul energetic Gen-Energija, va primi, de asemenea, o garanție de stat de până la 400 de milioane de euro pentru obligațiile care decurg din tranzacțiile de pe piața de electricitate sau din achizițiile de gaze din afara UE, a relatat postul local de televiziune RTV.

QatarEnergy și ConocoPhillips semnează un acord privind GNL pentru aprovizionarea Germaniei

QatarEnergy și ConocoPhillips au semnat marți două acorduri de vânzare-cumpărare pentru exportul de gaze naturale lichefiate (GNL) în Germania pentru cel puțin 15 ani, începând cu 2026, acesta fiind primul acord de acest fel de furnizare către Europa din proiectul de extindere a câmpului North Field din Qatar.

Acordul va furniza Germaniei 2 milioane de tone de GNL pe an, care vor sosi de la Ras Laffan, în Qatar, la terminalul de GNL din nordul Germaniei, Brunsbuettel, a declarat directorul executiv al QatarEnergy.

„Acestea marchează primul acord de furnizare de GNL pe termen lung către Germania, cu o perioadă de furnizare care se întinde pe cel puțin 15 ani, contribuind astfel la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei”, a declarat Saad al-Kaabi într-o conferință de presă comună cu directorul executiv al ConocoPhillips, Ryan Lance, citat de alarabya.net.

O filială deținută în totalitate de ConocoPhillips va achiziționa cantitățile convenite care vor fi livrate ex-ship la terminalul de recepție german, care este în prezent în curs de dezvoltare.

Acordul vine la câteva zile după ce QatarEnergy a semnat un acord de vânzare și cumpărare pe 27 de ani cu compania chineză Sinopec.

Câmpul North face parte din cel mai mare câmp de gaze din lume pe care Qatar îl împarte cu Iranul, care își numește exploatația South Pars.

La începutul acestui an, QatarEnergy a semnat cinci contracte pentru North Field East (NFE), primul și cel mai mare dintre cele două faze ale planului de extindere a North Field, care include șase trenuri de GNL care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an la 126 de milioane până în 2027.

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, concurența pentru GNL a devenit intensă, Europa, în special, având nevoie de cantități mari pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc prin conducte, care reprezenta aproape 40% din importurile de pe continent.

Marți, Kaabi a declarat că încă se poartă negocieri cu alte companii germane pentru aprovizionarea ulterioară.

Shell va cumpăra cel mai mare producător de biogaz din Europa

Tranzacția pentru Nature Energy din Danemarca este un semn al interesului tot mai mare al industriei pentru așa-numitul gaz natural regenerabil.

Shell a acceptat să cumpere cel mai mare producător de biogaz din Europa pentru 1,9 miliarde de euro, în cel mai recent efort al companiei petroliere britanice de a-și diversifica portofoliul energetic și de a-și reduce dependența de combustibilii fosili.

Tranzacția pentru Nature Energy din Danemarca este un semn al interesului tot mai mare al industriei pentru așa-numitul gaz natural regenerabil, după ce luna trecută rivalul BP a anunțat achiziția planificată în valoare de 4,1 miliarde de dolari a Archaea Energy, un producător de biogaz cotat la bursă în SUA.

Biometanul este identic din punct de vedere chimic cu gazul natural, dar este produs prin prelucrarea deșeurilor agricole, industriale și menajere, informează irishtimes.com.

Nature Energy, fondată în 1979 ca distribuitor de gaze naturale, a înființat prima sa fabrică de biogaz în Danemarca în 2015. În prezent, are 14 instalații și produce aproximativ 3.000 de barili echivalent petrol pe zi de biometan.

Huibert Vigeveno, directorul Downstream al Shell, a declarat că politicile de tranziție energetică și preferințele clienților indică „o creștere puternică a cererii de biogaz în următorii ani”, adăugând că Shell va folosi achiziția pentru a construi o afacere globală pentru acest combustibil.

„Achiziția Nature Energy va adăuga o platformă de producție europeană și un canal de creștere la proiectele RNG existente ale Shell în Statele Unite. Vom folosi această achiziție pentru a construi un lanț valoric integrat de RNG la scară globală.”

Biogazul este produs în principal cu ajutorul deșeurilor provenite din culturi, gunoi de grajd și activități industriale prin „digestie anaerobă”, un proces în care bacteriile descompun materia organică într-un mediu lipsit de oxigen. Acesta este apoi purificat în biometan prin extragerea dioxidului de carbon și poate fi tratat în același mod ca și gazul natural în rețeaua de conducte.

Acest sector încearcă să treacă de la o industrie fragmentată și artizanală la operațiuni la scară industrială. Shell a pus în funcțiune prima sa instalație de biometan în SUA în septembrie anul trecut și mai are alte trei în construcție în America de Nord.

În Europa, TotalEnergies a încheiat un parteneriat cu Veolia pentru a produce biometan din apele reziduale, în timp ce Engie și gigantul transportului maritim de containere CMA CGM au convenit în iunie să investească împreună într-o instalație de biometan în orașul portuar francez Le Havre.

UE face presiuni pentru o creștere rapidă a producției de biogaz, deoarece blocul comunitar încearcă să își reducă dependența de gazele naturale din Rusia. Aceasta și-a dublat obiectivul de producție de biometan la 35 de miliarde de metri cubi până în 2030.

Directorul general al Nature Energy, Ole Hvelplund, a declarat că societatea este încântată de potențialul său „de a contribui la rezolvarea atât a problemei actuale a insecurității energetice, cât și a potențialului pe termen lung al capacității de biometan stabilit în planul REPowerEU”.

Cu toate acestea, în luna iulie, el a declarat pentru Financial Times că ar fi nevoie de cel puțin doi ani pentru a crește semnificativ oferta, având în vedere timpul necesar pentru obținerea autorizațiilor și construirea instalațiilor.

Compania și cei 420 de angajați ai săi din Europa și America de Nord vor funcționa inițial ca o filială Shell sub marca Nature Energy, a precizat Shell.

Achiziția de la acționarii actuali Davidson Kempner Capital Management, Pioneer Point Partners și Sampension ar trebui să se încheie în primul trimestru din 2023, sub rezerva aprobărilor autorităților de reglementare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.