Infofinanciar > Lumea la zi > Record mondial de vânzări de petrol și gaze! Gigantul Aramco din Arabia saudită a avut un profit istoric
Lumea la zi

Record mondial de vânzări de petrol și gaze! Gigantul Aramco din Arabia saudită a avut un profit istoric

Rezerve de gaz ale companiei Aramco, sursă foto Bloomberg
sursă foto Bloomberg

Gigantul petrolier Aramco, controlat de stat din Arabia Saudită, a raportat duminică un venit net record mondial de 161,1 miliarde de dolari pentru anul 2022, cel mai mare profit anual obținut vreodată de o companie de petrol și gaze.

Aramco a precizat că venitul net a crescut cu 46,5% pe parcursul anului, de la 110 miliarde de dolari în 2021. De asemenea, fluxul de numerar liber a atins un nivel record de 148,5 miliarde de dolari în 2022, față de 107,5 miliarde de dolari în 2021. „Acesta este probabil cel mai mare venit net înregistrat vreodată în lumea corporatistă”, a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser, în cadrul unei teleconferințe privind rezultatele de duminică.

Rezultatele sunt aproape triplu față de profitul pe care marele producător de petrol ExxonMobil l-a înregistrat pentru 2022, susținut de creșterea prețurilor la petrol și gaze până anul trecut, alături de volume de vânzări mai mari și marje îmbunătățite pentru produsele rafinate.

Prețurile la petrol și gaze au crescut puternic la începutul anului 2022, sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina îngustând constant accesul la aprovizionarea Moscovei, în special la țițeiul și produsele petroliere transportate pe mare.

De atunci, prețurile petrolului s-au retras cu peste 25% de la an la an, inflația crescută și majorarea ratelor dobânzilor eclipsând o perspectivă mai optimistă a cererii din partea Chinei. Numai săptămâna trecută, prețurile petrolului Brent și WTI au scăzut cu 6%. Brent s-a tranzacționat ultima dată la aproximativ 80 de dolari pe baril.

„Suntem optimiști cu prudență”, a declarat Nasser. „Dacă luăm în considerare deschiderea Chinei, revenirea carburanților pentru avioane și capacitatea de rezervă foarte limitată, suntem prudent de optimiști pe termen scurt și mediu că piețele vor rămâne strâns echilibrate.”

Aramco și-a majorat dividendul din trimestrul al patrulea cu 4%, la 19,5 miliarde de dolari, care va fi plătit în primul trimestru din 2023. De asemenea, Aramco a declarat că va emite acțiuni bonus pentru acționarii eligibili ca urmare a acestui lucru.  „Ne propunem să menținem dividendul la acest nivel”, a declarat directorul financiar al Aramco, Ziad Al-Murshed, în cadrul conferinței privind rezultatele. „Avem puterea financiară de a trece prin suișurile și coborâșurile ciclului”.

Riscul de subinvestiție

Nasser a folosit, de asemenea, publicarea rezultatelor pentru a-și repeta avertismentul privind „subinvestiția persistentă” în sectorul hidrocarburilor.  „Având în vedere că anticipăm că petrolul și gazele naturale vor rămâne esențiale în viitorul apropiat, riscurile de subinvestiție în industria noastră sunt reale, contribuind inclusiv la creșterea prețurilor la energie”, a declarat duminică Nasser, reluând comentariile făcute în timpul unui interviu recent acordat CNBC.

Atât la nivel ministerial, cât și la nivelul Aramco, Arabia Saudită a fost un susținător al evitării penuriei de combustibil pe termen scurt prin dubla finanțare a aprovizionării cu combustibili fosili și a tranziției ecologice.

„Nu vedem suficiente investiții care să intre pe piețe în acest moment”, a reiterat el în convorbirea de duminică. „Încurajăm industria, factorii de decizie politică, investitorii… să pună la dispoziție investiții suplimentare pentru a crește cu adevărat cantitatea din acest sector, astfel încât să putem satisface cererea viitoare.”

Aramco a declarat că producția medie de hidrocarburi a fost anul trecut de 13,6 milioane de barili echivalent petrol pe zi, inclusiv 11,5 milioane de barili pe zi de lichide totale. Cel mai recent, Arabia Saudită a produs 10,39 milioane de barili pe zi de țiței în ianuarie, a constatat Agenția Internațională pentru Energie în ediția din februarie a raportului său privind piața petrolului.

În calitate de președinte al influentei alianțe de producători OPEC+, Arabia Saudită a condus prin exemplu eforturile grupului de a-și reduce colectiv obiectivele de producție cu 2 milioane de barili pe zi, convenite în octombrie și reafirmate de atunci în cadrul reuniunilor tehnice și ministeriale. Demersul grupului de limitare a disponibilităților de aprovizionare a pus OPEC+ în conflict cu unii consumatori internaționali, declanșând un război vrebal cu Washingtonul spre sfârșitul anului trecut, în condițiile în care administrația președintelui american Joe Biden a subliniat necesitatea de a ușura povara asupra gospodăriilor.

Acordul dintre Arabia Saudită și Iran

Rivalii de lungă durată Arabia Saudită și Iranul au ajuns vineri la un acord mediat de China pentru reluarea relațiilor diplomatice. Iranul a fost acuzat anterior de un atac major asupra instalațiilor Aramco în 2019, care a provocat o creștere dramatică a prețurilor și a subminat stabilitatea aprovizionării globale. Teheranul a negat implicarea.

„Se speră că acordul va duce la mai puține tensiuni geopolitice și va spori stabilitatea regională, ceea ce va avea cu siguranță un impact pozitiv asupra pieței globale”, a declarat Nasser ca răspuns la o întrebare despre evoluția dintre Arabia Saudită și Iran.

Orizont de creștere

Compania a reafirmat că va continua să investească pentru a-și crește capacitatea maximă de producție la 13 milioane de barili pe zi până în 2027. Cheltuielile de capital au crescut anul trecut cu 18%, până la 37,6 miliarde de dolari, și se așteaptă să crească la 45-55 de miliarde de dolari în următorii ani, anticipând creșteri „până în jurul jumătății deceniului”.

„Ne concentrăm nu numai pe extinderea producției de petrol, gaze și produse chimice, ci și pe investiții în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon, cu potențial de a obține reduceri suplimentare de emisii în propriile noastre operațiuni și pentru utilizatorii finali ai produselor noastre”, a declarat Nasser.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.