Infofinanciar > Info > Vreme bună, prețuri și mai bune! Temperaturile ridicate din această lună au scăzut costul gazelor naturale scade
Info

Vreme bună, prețuri și mai bune! Temperaturile ridicate din această lună au scăzut costul gazelor naturale scade

gaze naturale sezonul rece sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Prognozele meteo favorabile pentru continentul european în prima lună de iarnă au adus scăderi ale prețului gazelor naturale. Prețurile de referință au scăzut marți, 27 octombrie, cu 3,6%, după ce săptămâna trecută s-au contractat cu o treime.

Vremea blândă de sfârșit de an a adus noi scăderi ale prețului de referință pentru gazele naturale din Europa, reducând îngrijorările cu privire la aprovizionare, notează Bloomberg, conform Agerpres. Această dinamică a prețului la gaze naturale permite creșterea stocurilor în rândul statelor europene, în condițiile în care marți, 27 decembrie, gazele naturale se tranzacționau cu 3,6% mai ieftin.

Cu o săptămână în urmă prețurile de referință de la Bursa din Amsterdam au scăzut cu 30%, făcând realitate previziunile de la începutul lunii noiembrie ale băncii Goldman Sachs. La vremea respectivă, gazul natural se tranzacționa cu 120 de euro pe MW/h, iar Goldman Sachs se aștepta ca la iarnă prețul să scadă la 85 de euro.

„Echipa noastră de mărfuri prevede o nouă scădere până la 85 de euro în primul trimestru, înainte de a crește brusc în vara anului viitor, pe măsură ce nivelurile de depozitare sunt refăcute”, declara un analist al băncii.

Motivele scăderii prețului la gazele naturale

Există mai multe elemente favorabile pentru scăderea actuală a prețului gazelor naturale:

  • Livrări ridicate de gaze naturale lichefiate, atât de ridicate încât rute comerciale au ajuns să fie blocate de transportatoare
  • Depozitele de gaze naturale naționale sunt pline în majoritatea statelor europene
  • Cererea de gaz pentru sectorul industrial s-a diminuat la final de an
  • Temperaturile peste medie din Europa

Marți, în jurul orei 10:38 dimineața pe bursa de la Amsterdam, cotațiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere, ajungând până la 82 de euro megawattul-oră, deci mai ieftin decât previziunile Goldman Sachs.

Potrivit Bloomberg, depozitele de gaze din Europa au crescut pe parcursul weekendului de Crăciun de la 82,9% până la 83,1%.

Gazele se vor scumpi din nou, la vară

Dacă previziunile Goldman Sachs rămân în picioare, o nouă criză se va declanșa la vară, când statele europene vor avea din nou rezervele naționale golite.

„Echipa noastră de produse de bază preconizează o nouă scădere până la 85 de euro în primul trimestru, înainte de a crește brusc în vara anului viitor, pe măsură ce nivelurile de depozitare sunt refăcute”, au declarat analiștii Goldman Sachs în nota de cercetare. Previziunile lor indică o creștere a prețurilor la puțin sub 250 de euro pe megawatt oră până la sfârșitul lunii iulie. Se așteaptă ca prețurile gazelor naturale să se accelereze după primele trei luni ale anului 2023 din cauza mai multor factori.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a declarat pentru CNBC că doar o cantitate foarte mică de GNL va ajunge pe piață anul viitor. „Dacă economia Chinei cunoaște o revenire, anul viitor ar putea crește și importul de GNL al Chinei, împreună cu Europa”.