Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: SUA, exerciții aeriene comune cu aliații asiatici după lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord
Lumea la zi

Reuters: SUA, exerciții aeriene comune cu aliații asiatici după lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord

Rachetă, Sursă foto: Spotmedia
Sursă foto: Spotmedia

Statele Unite au desfășurat duminică, 19 februarie, exerciții aeriene comune bilaterale cu Coreea de Sud și Japonia, implicând bombardiere strategice, la o zi după ce Coreea de Nord a tras o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-15 într-un „exercițiu de lansare bruscă”.

Șeful Statului Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că exercițiul, în cadrul căruia avioanele de vânătoare F-35A, F-15K din Coreea de Sud și F-16 din SUA au escortat bombardierele americane B-1B, a demonstrat capacitățile de apărare „copleșitoare” ale aliaților și poziția de pregătire.

SUA apără Japonia

„(Exercițiul) a consolidat capacitatea operațională combinată și a afirmat angajamentul de fier al Statelor Unite pentru apărarea Peninsulei Coreene și pentru implementarea descurajării extinse”, a declarat armata sud-coreeană într-un comunicat. Japonia a survolat Marea Japoniei cu avioane F-15 alături de bombardierele B-1 și F-16 ale forțelor armate americane în cadrul unor exerciții tactice, a anunțat Ministerul japonez al Apărării într-un comunicat, calificând mediul de securitate drept „din ce în ce mai sever” după ce ultima rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în zona sa economică exclusivă (ZEE).

„Acest exercițiu bilateral reafirmă voința fermă dintre Japonia și Statele Unite de a răspunde la orice situație, pregătirea (Forțelor de autoapărare japoneze) și a Forțelor armate americane și consolidează și mai mult capacitățile de descurajare și de răspuns ale Alianței dintre Japonia și SUA”, a declarat ministerul.

Coreea de Nord sporește amenințările

Exercițiile aeriene au loc la o zi după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în largul coastei de vest a Japoniei, în urma unui avertisment privind un răspuns puternic la viitoarele exerciții militare ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite.

Presa de stat nord-coreeană KCNA a declarat că țara a efectuat sâmbătă un „exercițiu de lansare bruscă”, ca o „dovadă reală” a eforturilor sale de a transforma „capacitatea de contraatac nuclear fatal asupra forțelor ostile într-una irezistibilă”.

Sora liderului Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a lansat un nou avertisment și a acuzat Statele Unite că încearcă să transforme Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce ea a numit un „instrument pentru politica sa odioasă și ostilă” față de Phenian.

„Avertizez că vom urmări fiecare mișcare a inamicului și vom lua măsuri corespunzătoare și foarte puternice și copleșitoare de contracarare a fiecărei mișcări ostile față de noi”, a declarat ea într-o declarație.

Lansarea rachetei de sâmbătă, prima lansare a Nordului de la 1 ianuarie, a avut loc după ce Phenianul a amenințat vineri cu un răspuns „fără precedent de persistent și puternic”, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite se pregăteau pentru exercițiile lor militare anuale, ca parte a eforturilor de a respinge amenințarea nucleară și de rachete tot mai mare pe care o reprezintă Nordul.

Agenția de știri de stat a Coreei de Nord a declarat că racheta a zburat timp de 1 oră, 6 minute și 55 de secunde, la o înălțime de 5.768 km, înainte de a lovi cu precizie o zonă prestabilită la 989 km distanță, în ape deschise, potrivit Reuters.