Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Putin vede avantaje politice și economice în războiul dintre Israel și Hamas
Lumea la zi

Reuters: Putin vede avantaje politice și economice în războiul dintre Israel și Hamas

putin ue (sursă foto: observatornews.ro)
sursa foto arhiva companiei

Președintele rus Vladimir Putin a așteptat trei zile înainte de a comenta masacrul israelienilor de către Hamas, care a avut loc chiar în ziua în care a împlinit 71 de ani. Când a făcut-o, a dat vina pe Statele Unite, nu pe Hamas.

„Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al politicii eșuate în Orientul Mijlociu a Statelor Unite, care au încercat să monopolizeze procesul de reglementare”, i-a spus Putin premierului irakian.
Au mai trecut șase zile până când Putin a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-și prezenta condoleanțele pentru masacrul a aproximativ 1.200 de israelieni. La zece zile după aceea, Rusia a declarat că o delegație a Hamas se află la Moscova pentru discuții.

„Rusia nu va fi în aceeași tabără cu SUA și UE”

Putin, spun experții politici ruși și occidentali, încearcă să folosească războiul Israelului împotriva Hamas ca pe o oportunitate de a intensifica ceea ce el a prezentat ca fiind o bătălie existențială cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială care ar pune capăt dominației americane în favoarea unui sistem multilateral care, în opinia sa, se conturează deja.
„Rusia înțelege că SUA și UE au sprijinit pe deplin Israelul, dar SUA și UE sunt acum întruchiparea răului și nu pot avea dreptate în niciun fel”, a scris Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, pe blogul său, explicând nevoia lui Putin de a se diferenția.

„Prin urmare, Rusia nu va fi în aceeași tabără cu SUA și UE. Principalul aliat al Israelului sunt Statele Unite, principalul inamic al Rusiei în acest moment. Iar aliatul lui Hamas este Iranul, un aliat al Rusiei”.
Moscova se bucură de o relație din ce în ce mai apropiată cu Teheranul – care sprijină Hamas și pe care Washingtonul l-a acuzat că a furnizat Moscovei drone pentru Ucraina, care este blocată într-un război de uzură cu Rusia.

Putin și oportunitățile

Hanna Notte, un expert în politică externă rusă cu sediul la Berlin, a declarat pentru Carnegie Russia Eurasia Center că, în opinia sa, Moscova a renunțat la poziția sa anterioară, mai echilibrată, privind Orientul Mijlociu și a adoptat „o poziție pro-palestiniană destul de evidentă”.

„Făcând toate acestea, Rusia înțelege foarte bine că se aliniază cu grupuri de alegători din Orientul Mijlociu și chiar dincolo de acesta – în Sudul Global, în opiniile lor privind problema palestiniană, unde cauza palestiniană continuă să rezoneze”, a spus ea.

Tocmai aceste circumscripții sunt cele pe care Putin încearcă să le câștige în demersul său pentru o nouă ordine mondială care ar dilua influența SUA.

„Cel mai important mod în care Rusia poate beneficia de pe urma acestei crize din Gaza este să puncteze la tribunalul opiniei publice mondiale”, a declarat Notte.

Standarde duble

Politicienii ruși au pus în mod clar în contrast ceea ce ei spun că este o carte albă pe care Washingtonul a dat-o Israelului pentru a bombarda Gaza cu răspunsul punitiv al Washingtonului la propriul război al Rusiei în Ucraina, unde spune că nu vizează în mod deliberat civili, chiar dacă mii de civili au fost uciși.

Senatorul Alexei Pușkov a declarat că Occidentul a căzut într-o capcană pe care și-a făcut-o singur, expunându-și propriile standarde duble cu privire la modul în care tratează diferite țări în funcție de preferințele sale politice interesate.

„Sprijinul fără echivoc al Statelor Unite și al Occidentului pentru acțiunile Israelului a dat o lovitură puternică politicii externe occidentale în ochii lumii arabe și a întregului Sud Global”, a scris Pușkov pe Telegram.

De asemenea, Rusia vede criza ca pe o șansă pentru Moscova de a încerca să își sporească influența în Orientul Mijlociu, prezentându-se ca un potențial pacificator cu legături cu toate părțile, a declarat fostul consilier al Kremlinului Markov.

Moscova s-a oferit să găzduiască o reuniune regională a miniștrilor de externe, iar Putin a declarat că Rusia este bine plasată pentru a ajuta, scrie Reuters.

„Avem relații foarte stabile și de afaceri cu Israelul, avem relații de prietenie cu Palestina de zeci de ani, prietenii noștri știu acest lucru. Iar Rusia, după părerea mea, ar putea, de asemenea, să-și aducă propria contribuție, propria contribuție la procesul de soluționare”, a declarat Putin pentru un canal de televiziune arab în octombrie.

Reuniune regională

Există, de asemenea, potențiale beneficii economice, a spus Markov, precum și avantajul suplimentar de a atrage resursele financiare și militare occidentale departe de Ucraina.

„Rusia beneficiază de o creștere a prețului petrolului care va rezulta din acest război”, a spus Markov. „(Și) Rusia beneficiază de pe urma oricărui conflict căruia SUA și UE trebuie să îi aloce resurse, deoarece reduce resursele pentru regimul anti-rus din Ucraina.”

Alex Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, a declarat că el crede că Moscova și-a înclinat politica în Orientul Mijlociu din cauza războiului din Ucraina.

„Explicația mea este că acest lucru se datorează faptului că războiul devine principiul organizatoric al politicii externe rusești și (din cauza) legăturilor cu Iranul, care aduce material militar la masă. Efortul de război central al Rusiei este mai important decât, de exemplu, relația cu Israelul.”