Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme la granița dintre Rusia și Finlanda. Un val de solicitanți de azil se îndreaptă spre Europa
Lumea la zi

Probleme la granița dintre Rusia și Finlanda. Un val de solicitanți de azil se îndreaptă spre Europa

Finlanda Sursa foto Iasi 4u

Alte grupuri de solicitanți de azil au sosit miercuri la granița de sud-est a Finlandei via Rusia. Aestea sunt parte a unui val brusc de solicitări care, potrivit președintelui, pare a fi o răzbunare rusă pentru cooperarea țării sale în domeniul apărării cu Statele Unite.

Finlanda este o țară din Uniunea Europeană. Aderarea acestui stat la alianța NATO a fost la începutul acestui an, după decenii de nealiniere. Acest lucru a înfuriat Moscova. Finalnda împarte cu Rusia o graniță de 1.340 km, care servește, de asemenea, ca graniță externă a UE.

Marți, guvernul finlandez a acuzat Rusia că direcționează solicitanții de azil către punctele de trecere de la frontieră. Acesta a declarat că ar putea limita accesul dacă autoritățile ruse nu schimbă cursul, potrivit reuters.com.

„Nu văd că traficul de frontieră se va încheia altfel decât printr-o acțiune foarte clară a Finlandei”, a declarat miercuri președintele Sauli Niinisto.

El este de părere că Rusia a început să le lase să treacă ca răspuns la planurile Helsinki de a semna în curând un acord de cooperare în domeniul apărării cu Washingtonul.În mond normal, statul rus obișnuia să oprească trecerea persoanelor fără vize valabile pentru UE.