Lumea la zi

REUTERS: Politica zero-covid îngenunchează economia chineză. Pandemia amenință prosperitatea comunistă

COVID Sursa foto AP News
Sursa foto AP News

Vineri, frustrarea a crescut în rândul rezidenților și al grupurilor de afaceri din China, care se confruntă cu restricții mai stricte privind controlul COVID-19. Țara a raportat un nou record de infecții zilnice, la doar câteva săptămâni după ce au apărut speranțe de relaxare a măsurilor, transmite Reuters.

Reapariția cazurilor de COVID în China, cu 32.695 de noi infecții locale înregistrate joi a provocat închideri pe scară largă și alte restricții de circulație și de afaceri, precum și reacții de respingere.

Reacția COVID a Chinei este din ce în ce mai dureroasă pentru cea de-a doua mare economie a lumii, iar vineri banca centrală a făcut o mișcare de susținere așteptată pe scară largă, reducând cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o dețină ca rezerve. Acest lucru eliberează 500 de miliarde de yuani (69,8 miliarde de dolari) în lichidități pe termen lung.

Camera de Comerț Franceză din China a îndemnat autoritățile să pună în aplicare în mod corespunzător măsurile de „optimizare” a COVID anunțate în urmă cu două săptămâni, într-o declarație distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare după ce ambasada Franței a postat-o joi pe contul său Weibo de Twitter.

Cele 20 de măsuri, care includ carantine mai scurte și alte măsuri mai bine direcționate, au „dat speranțe” companiilor franceze pentru mai mult comerț bilateral și schimburi economice, dar „politicile bune trebuie, de asemenea, să fie puse în aplicare în mod uniform și fără a adăuga straturi de alte politici contradictorii”, se arată în declarația Camerei de Comerț.

Anunțul celor 20 de măsuri, chiar în momentul în care creșterea numărului de cazuri a determinat un răspuns tot mai dur în cadrul abordării stricte a Chinei de tip zero-COVID, a provocat confuzie și incertitudine pe scară largă în marile orașe, inclusiv în Beijing, unde mulți locuitori sunt închiși acasă.

Xi Jinping vrea să salveze China

China apără politica zero-COVID semnată de președintele Xi Jinping, pe care o consideră salvatoare de vieți și necesară pentru a preveni copleșirea sistemului de sănătate.

Mulți analiști se așteaptă la o relaxare semnificativă a restricțiilor privind coronavirusul abia din martie sau aprilie anul viitor, cel mai devreme, unii experți avertizând că China trebuie să intensifice în mod semnificativ vaccinările și să își schimbe mesajele într-o țară în care teama de COVID este foarte mare.

O evoluție către o conviețuire cu COVID pe termen mediu ar fi dificilă, a declarat economistul Rob Carnell de la ING din Singapore. „Odată ce începi să te îndepărtezi de abordarea cu adevărat draconică, atunci acest lucru intră rapid în spirală”, a transmis acesta.

„Nu sunt sigur încă că sunt dispuși să își asume această lovitură”, a spus el, referindu-se la un număr mare de oameni care se îmbolnăvesc sau mor. Și până când vor fi, se vor lupta cu acest lucru”.

La cea mai mare fabrică de iPhone din lume din orașul Zhengzhou, situat în centrul țării, peste 20.000 de noi angajați au plecat după tulburările de săptămâna aceasta ale muncitorilor legate de COVID, punând în pericol și mai mult producția la fabrica Foxconn, furnizorul Apple de acolo, potrivit Reuters.

Ce părere au cetățenii?

Referințele la un discurs al unui bărbat din orașul Chongqing, din sud-vestul Chinei, care a cerut guvernului să își recunoască greșelile cu privire la COVID au fost distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare chineze.

„Dați-mi libertatea sau moartea”, le-a spus bărbatul cu ochelari de soare locuitorilor care priveau în jur într-un discurs pasionat joi, potrivit unor înregistrări video văzute de Reuters. „Există o singură boală în lume și aceasta este să fii atât sărac, cât și să nu ai libertate”, a adăugat el. „Noi le avem acum pe amândouă. Încă ne luptăm și suferim pentru o mică răceală”.

Ulterior, bărbatul a fost văzut cum a fost împins spre o mașină de poliție de către personalul de securitate, provocând strigăte de furie din partea spectatorilor.

Hashtag-urile legate de bărbat, pe care internauții l-au numit „fratele superman din Chongqing” sau „eroul din Chongqing”, au fost cenzurate vineri. Dar utilizatorii individuali au continuat să își arate sprijinul postând mesaje subtile sau imagini cu el în desene animate.

Alternative de abordare a pandemiei

Pe măsură ce blocajele afectează tot mai mulți oameni, unii propun abordări alternative. În Beijing, rezidenții unor complexuri au împărtășit pe WeChat propuneri privind modul în care vecinii infectați ar putea sta în carantină la domiciliu dacă nu prezintă simptome grave.

Nu este clar dacă astfel de inițiative ar avea succes.De asemenea, au fost difuzate online anunțuri care enumeră circumstanțele în care lucrătorii din domeniul sănătății pot scoate o persoană din casă, cu scopul de a educa oamenii cu privire la drepturile lor dacă solicită să fie duși într-un centru de carantină.

Economistul principal al Oxford Economics, Louise Loo, a declarat că rapoartele de nemulțumire publică din provinciile aflate în izolare parțială sau totală au luat amploare, așa cum a fost cazul în timpul ultimei mari epidemii din aprilie, deși acestea „nu reflectă încă o acțiune colectivă la scară largă”.

„Ca și până acum, ne așteptăm ca oficialii să fie capabili să răspundă rapid pentru a stopa riscul social al escaladării protestelor, fie printr-o combinație de controale mai severe ale informațiilor, fie cu o relaxare fragmentară a restricțiilor”, a scris Loo.