Lumea la zi

Protestele violente din China continuă! Tensiunile cresc pe fondul politicii de restricții împotriva Covid-19

Protestele violente din China continuă! Tensiunile cresc pe fondul politicii de restricții împotriva Covid-19
sursa foto the new york times

Protestele violente continuă în China, pe fondul apariției unui nou val de infectări cu Covid-19 și a politicii drastice de restricții impusă populației. După protestele de la fabrica iPhone din Zhengzhou, și mai mulți oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de politica zero-Covid promovată de guvernul de la Beijing.

Noi tensiuni au izbucnit și pe fondul derulării Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, la care China nu s-a calificat. Mai mult, populația a fost descurajată să se adune pentru a privi meciurile, ca parte a politicii de izolare împotriva infectării cu Covid. Mulți chinezi s-au plâns pe rețelele de socializare că se simt separați și izolați față de acest eveniment de anvergură mondială.

Meciurile din Qatar sunt difuzate de postul național de televiziune CCTV, iar mass-media de stat au încercat să amplifice „prezența” Chinei. Publicația „Global Times” a relatat despre cum produsele fabricate în China „de la autobuze până la aparate de aer condiționat sunt bine reprezentate la eveniment”. De asemenea, canale importante, precum CCTV, au promovat prezența steagurilor chineze la ceremonia de deschidere, precum și faptul că doi urși panda giganți au sosit în Qatar pentru a se „întâlni” cu vizitatorii, relatează Jurnalul.ro.

Tensiunile se extind la nivelul țării

Miercuri, la fabrica de iPhone Foxconn din Zhengzhou, mii de muncitori au intrat în conflict cu poliția anti-revoltă în urma unor proteste violente. Muncitorii s-au dezlănțuit din cauza întârzierii plății primelor, precum și din cauza faptului că administrația uzinei nu a reușit să izoleze în mod corespunzător noii muncitori de cei care au fost depistați pozitiv de Covid-19. Noii angajați au fost recrutați după ce, luna trecută, mii de muncitori au părăsit uzina Foxconn din cauza unui focar de Covid.

Tulburările se extind și în alte părți ale țării. În Guangzhou a izbucnit un nou focar de infecție, cel mai mare de la începutul pandemiei, motiv pentru care zona a intrat în carantină. Săptămâna trecută, muncitorii din zonă au izbucnit în protest împotriva măsurilor de izolare, care i-au lăsat fără muncă în timp ce prețurile la alimente cresc considerabil. Au apărut zvonuri că autoritățile chineze ar modifica rezultatele testelor PCR pentru a crește artificial numărul infectărilor, pentru a obține profit de pe urma lor, relatează BBC.

De asemenea, președintele Xi Jinping a recurs la cenzura și la pedepse severe pentru a reduce la tăcere criticii, ceea ce face ca exprimarea publică a nemulțumirilor să fie deosebit de puternică. Mulți chinezi au pus sub semnul întrebării necesitatea restricțiilor, iar tulburările arată nemulțumirea populației față de modul în care guvernul gestionează această criză.

Cazurile de Covid-19 au atins un nou record

Epidemiile de Covid din întreaga țară au dus numărul de cazuri la un nivel record. Miercuri, țara a raportat 31.444 de cazuri, depășind recordul stabilit în aprilie, potrivit Reuters. Cazurile au crescut cu 314% față de media de acum două săptămâni.

Cele mai mari focare de infecție cu Covid-19 sunt în orașul sudic Guangzhou și în sud-vestul Chongqing, deși zilnic sunt raportate sute de noi infecții în orașe precum Chengdu, Jinan, Lanzhou și Xian.

Acțiunile din China s-au prăbușit astăzi, în condițiile în care îngrijorările legate de numărul record de cazuri zilnice interne de COVID-19 au umbrit optimismul provocat de noile stimulente economice, în timp ce se remarcă o creștere a acțiunilor globale la maximele ultimelor două luni.