Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Marea Britanie se grăbește să minimizeze pagubele provocate de prăbușirea Silicon Valley Bank
Lumea la zi

Reuters: Marea Britanie se grăbește să minimizeze pagubele provocate de prăbușirea Silicon Valley Bank

Sillicon Valley Bank, Sursă foto: CNBC.com
Sursă foto: CNBC

Premierul Rishi Sunak a declarat duminică că guvernul britanic lucrează la găsirea unei soluții pentru a limita potențiala lovitură pentru companii ca urmare a falimentului creditorului american Silicon Valley Bank și a filialei sale din Marea Britanie.

Sunak a declarat că înțelege „neliniștea și preocupările pe care le au clienții băncii”, în comentariile făcute reporterilor care zburau cu el în Statele Unite. El și guvernul „se asigurau că putem lucra pentru a găsi o soluție care să asigure lichiditățile operaționale și nevoile de flux de numerar ale oamenilor”, a spus el.

Falimentul dramatic de vineri al SVB Financial Group (SIVB.O), care se concentrează pe startup-uri tehnologice, a fost cea mai mare prăbușire bancară din SUA de la criza financiară din 2008.

SVB UK, în căutarea unui cumpărător

Potențiali ofertanți pentru subsidiara britanică a SVB au fost contactați, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu discuțiile. Prăbușirea ar putea avea un impact semnificativ asupra companiilor britanice de tehnologie, având în vedere importanța creditorului pentru unii clienți, a declarat mai devreme duminică ministrul de finanțe Jeremy Hunt. „Am lucrat în ritm alert în weekend, toată noaptea”, a declarat Hunt pentru Sky News. „Vom prezenta foarte curând planuri pentru a ne asigura că oamenii sunt capabili să își îndeplinească cerințele de lichidități pentru a-și plăti personalul”.

Hunt a spus că eforturile se concentrează pe găsirea unei „soluții pe termen mai lung care să minimizeze, sau chiar să evite complet, pierderile unora dintre cele mai promițătoare companii ale noastre”. Financial Times a relatat că guvernul britanic încearcă să găsească un cumpărător pentru preluarea Silicon Valley Bank UK Ltd. și că un cumpărător din Orientul Mijlociu și-a exprimat interesul. „Principalul cavaler alb” era o companie cu sediul în Emiratele Arabe Unite până aseară, a precizat FT.

Firma de consultanță Rothschild & Co explorează opțiuni pentru filială, în contextul în care se profilează insolvența, au declarat sâmbătă pentru Reuters două persoane familiare cu discuțiile. BoE a declarat că solicită un ordin judecătoresc pentru a plasa filiala britanică într-o procedură de insolvență.

Creditori precum Barclays PLC (BARC.L) și Lloyds Banking Group (LLOY.L) se numără printre părțile care au fost abordate de consiliul de administrație al SVB UK în weekend pentru a vedea dacă se poate ajunge la o înțelegere de preluare de urgență, a relatat duminică Sky News. NatWest Group a fost, de asemenea, abordat, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu această chestiune.

Bank of London, o bancă de compensare, analizează dacă este posibilă o ofertă, a declarat pentru Reuters o persoană care are cunoștință despre discuții. SVB Group a refuzat o solicitare de comentarii din partea Reuters, în timp ce Barclays și Lloyds Banking nu au răspuns imediat.

Mai mult de 250 de directori de firme de tehnologie din Marea Britanie au semnat sâmbătă o scrisoare adresată lui Hunt în care solicită intervenția guvernului și avertizează asupra unei „amenințări existențiale” la adresa sectorului tehnologic britanic, arată o copie consultată de Reuters.

În cadrul procedurilor de insolvență pentru băncile din Marea Britanie, unii deponenți sunt eligibili pentru o compensație de până la 85.000 de lire sterline (102.000 de dolari) pentru numerarul deținut la creditori, sau 170.000 de lire pentru conturile comune. Este posibil ca clienții să nu poată recupera depozitele care depășesc aceste sume, care sunt mici în raport cu depozitele pe care unele startup-uri le aveau la bancă.

Hunt a reiterat comentariile făcute de BoE, potrivit cărora, în general, Silicon Valley Bank avea o prezență limitată în Marea Britanie și nu îndeplinea funcții critice pentru sistemul financiar. Angajamentul de a găsi un sprijin de urgență a fost salutat de firmele de tehnologie și de grupurile de lobby, inclusiv de organismul Codec al industriei de startup-uri, numindu-l „o recunoaștere a dimensiunii provocării”.

Cancelarul din umbră al opoziției laburiste, Rachel Reeves, l-a îndemnat pe Hunt să ofere mai mult decât „cuvinte calde” companiilor, spunând că guvernul trebuie să vină cu un plan până la deschiderea piețelor financiare luni dimineață.

Marea Britanie va fi următorul Silicon Valley

Sunak a declarat că vrea să transforme Marea Britanie în „următorul Silicon Valley”. Potrivit guvernului, Marea Britanie se află în urma doar a Statelor Unite și a Chinei în ceea ce privește nivelul de finanțare cu capital de risc pentru acest sector.

În SUA, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care a fost numită administrator judiciar, a încercat să găsească în weekend o altă bancă dispusă să fuzioneze cu Silicon Valley Bank, au declarat vineri persoane familiare cu acest subiect, pentru a minimiza consecințele.

Unii directori din industria financiară și investitori sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că prăbușirea băncii ar putea avea un efect de domino asupra altor bănci regionale din SUA, dacă autoritățile de reglementare nu au găsit un cumpărător în weekend pentru a proteja depozitele neasigurate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.