Infofinanciar > Educație financiară > Lira sterlină si titlurile de stat britanice capătă un avânt fantastic după desemnarea lui Rishi Sunak ca premier al Marii Britanii
Educație financiară

Lira sterlină si titlurile de stat britanice capătă un avânt fantastic după desemnarea lui Rishi Sunak ca premier al Marii Britanii

Lira Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Romania Libera

Lira sterlină a întrecut marți euro și dolarul. Această mărire apare în contextul în care Rishi Sunak a devenit noul premier al Marii Britanii. De asemenea, titlurile de stat britanice se amplifică, conducând dobânzile de 10 ani la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape trei săptămâni.

Rishi Sunak Sursa foto No 10 Downing Street

Rishi Sunak Sursa foto No 10 Downing Street

Care sunt procentele de creștere a lirei sterline?

Moneda britanică a depășit cu 0,6% moneda europeană, la 1,1484 euro, după un maxim intraday de 1,1503 euro. Comparativ cu dolarul, lira se tranzacționează la circa 1,1325 dolari/unitate, crescând cu 0,45% după ce a ajuns până la 1,1342 dolari anterior. Acum, lira sterlină pare să-și revină după ce ,,Ziua libertății” din Marea Britanie a venit cu prăbușirea acesteia la cel mai scăzut nivel al său în ultimele trei luni, motiv pentru care investitorii s-au întreptat spre monede mai sigure.

Titlurile de stat britanice

Titlurile de stat britanice sunt în creștere, dovadă a faptului că încrederea piețelor poate fi reabilitată sub conducerea lui Sunak. Însă, aici conducerea trebuie să fie extrem de atentă pentru că toate acțiunile politice vor fi atent urmărite de o piață care nu mai are încredere în guvern și este vulnerabilă la schimbările fiscale, conform Bloomberg. Deși perspectiva actuală asupra lirei este una pozitivă, analista Ipek Ozkardeskaya spune că „Nimeni nu se așteaptă ca lira sterlină (să) scape în mod magic de turbulențele din ultimele săptămâni. Încrederea investitorilor a fost grav afectată și va fi nevoie de timp pentru a o restabili, chiar dacă totul merge perfect”.

În 23 septembrie 2022, agenda economică a fostului prim-ministru Liz Truss a declanșat o prăbușire a activelor denominate în lire sterline, dar sub conducerea lui Sunak, titlurile pe 20 de ani au revenit la un nivel optim.

Numirea lui Rishi Sunak

Perspectiva numirii fostului ministru de finanțe Rishi Sunak în poziția de premier lansează o perspectiva optimistă în dezvoltarea lirei sterline. Fostul premier, Liz Truss a demisionat din funcție la nici două luni după preluarea mandatului, iar vestea că Sunak a ocupat această poziție a fost întâmpinată cu ,,o reacție pozitivă din partea lirei”, a subliniat Carlo Alberto De Casa de la Kinesis Money.

Acum, noul premier trebuie să ,,însănătoșească” națiunea britanică dezamăgită de mandatul nefericit al lui Liz Truss. Presa internațională subliniază cum Rishi Sunak se va baza, în perioada mandatului său, pe un plan economic dezvoltat în timpul cursei anterioare pentru conducerea Partidului Conservator, pierdute în fața lui Truss, acum aproximativ 6 săptămâni. CNN spune cum lira sterlină nu mai mai este privită cu același respect pe plan internațional, aceasta fiind o altă problemă de remediat în mandatul lui Rishi Sunak.