Info

Cum vor evolua afacerile Lukoil în România. Rușii întăresc alianța cu Kazahstanul pentru a crește exporturile de petrol

Petrol Rusia, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Petrotel-Lukoil SA nu s-a confruntat anul trecut cu restricții care ar fi putut afecta desfășurărea în condiții optime a activității societății. Dar acest lucru nu reprezintă o garanție a faptului că pe viitor nu ar putea apărea restricții care pot influența activitatea societății în România. Pentru a preveni surprizele, rușii s-au reorientat rapid, apelând la alianța cu Kazahstanul.

Guvernul României nu dat niciun semnal că ar lua în calcul transferul rafinăriei Petrotel sub control guvernamental, forțând Lukoil să accepte o eventuală vânzare. Din contră chiar, mesajul oficial este că guvernul a reușit să găsească împreună cu Petrotel-Lukoil SA surse alternative de aprovizionare cu materii prime pentru buna funcționare a rafinăriei. Spre deosebire de Italia, din care Lukoil s-a retras deja, și Bulgaria, țără une grupul rus deține rafinăria de la Burgas, se arată într-o analiză publicată recent de publicația economică rusă Kommersant.

Conform datelor făcute publice până în prezent, divizia de trading a grupului rus Lukoil, Litasco, va fi și anul acesta principalul client al Lukoil. Cele duă companii au semnat un contract mai mare pentru întreg anul 2023, cu o valoare de 55,85 milioane lei.

Embargoul UE crește prețul petrolului

„Totuși, rafinăria se confruntă cu o serie de dificultăți. În primul rând: creșterea costului cu aprovizionarea. Până acum, Petrotel a primit materii prime pe cale maritimă printr-unul din cele două terminale de la Novorosisk. Dacă materia primă ar fi importată prin Bosfor și Dardanele din porturile mediteraneene, costurile de transport ar crește considerabil, implicit cu taxa pe care Turcia o percepe pentru tranzitul strâmtorilor. (Ca urmare a embargoului maritim impuse de UE pentru importul de petrol rusesc.) O altă opțiune ar putea fi menținerea aprovizionării prin portul rusesc Novorosisk, unde se află terminalul CPC (Caspian Pipeline Consortium, din portul rusesc Novorosisk), caz în care Kazahstanul ar deveni furnizorul cheie pentru Petrotel“, susține Kommersant.

Terminalul CPC este scutit de embagoul UE, prin intermediul acestuia fiind alimentată și rafinăria Petromidia, deținută de grupul kazah KMG.

Publicația rusă estimează că vinderea afacerilor Lukoil din România nu este fezabilă, fiind îngreunată de două probleme-cheie: alimentarea cu petrol a rafinăriei Petrotel și contribuția de 60% pentru fondul de solidaritate impusă de guvernul României. Totodată, contextul internațional nu este unul favorabil obținerii unui preț bun. Lukoil ar trebui să facă discount-uri substanțiale dacă ar lua această decizie. Așa cum s-a întâmplat deja în Italia unde rafinăria cele 1,5 miliarde euro încasate pe rafinăria ISAB reprezintă aproape 50% din valoarea de piață a activelor înstrăinate recent de grupul rus.

Lukoil s-a reorientat deja către un nou terminal

Lukoil a laut decizia de a folosi terminalul CPC pentru exporturi încă dinainte de a vinde rafinăria ISAB, din Italia, ISAB, alimentată prin oleoductul maritim Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC). La finalul anului trecut, volumul de petrol exportat de Lukoil prin intermediul CPC a crescut de la 364.000 de tone, cât s-a consemnat în noiembrie, la 660.000 de tone în decembrie. Dacă această evoluție se va menține și în 2023, Lukoil ar putea ajunge la un volum total de circa 8 milioane tone de exportate prin CPC, livrând aproape 90% din materia primă procesată de rafinăria Petrotel din România și Burgas, Bulgaria.

Este un scenariu viabil, având în vedere că rafinăria Burgas, deținută de Lukoil în Bulgaria, nu se află sub embargoul UE, și prin urmare poate procesa petrol rusesc și livra produse rafinate. În 2021, Burgas a procesat circa 70% din capacitatea totală de 10 milioane tone, în timp ce Petrotel doar 20%, conform datelor Profit.ro

Prin urmare, acționarul principal al Petrotel-Lukoil SA, Litasco, care este și compania de trading a Lukoil, nu va avea probleme cu asigurarea de surse de petrol pentru rafinăria Petrotel. Pentru aceasta, Șukoil poate apela la surse terțe, respectiv zăcăminte din afara Rusiei unde grupul deține participații.

Cum este de exemplu cazul Kazahstanului, unde Lukoil și KMG sunt parteneri strategici în trei proiecte (Karachaganak, Tengiz, și Kumkol) și acționari comuni ai terminalului CPC. KMG a primit recent acordul Moscovei pentru a exporta 1,5 milioane tone de petrol kazah prin oleoductul Druzhba, cu posibilitatea de a crește volumul până la 6 milioane tone) din zăcământul Karachaganak.