Infofinanciar > Info > Retailerii au avut încasări record de Paște! Cu cât au crescut veniturile lor față de anul trecut
Info

Retailerii au avut încasări record de Paște! Cu cât au crescut veniturile lor față de anul trecut

cumparaturi sursa foto Europa FM
Sursa foto: Europa FM

Marile magazine au înregistrat încasări enorme de Paște cu 51% mai mult decât în 2019 și cu 28% mai mult decât 2021. Încasările de anul acesta au fost cu 15% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, peste nivelul de creștere generală a prețurilor, de 13%. La începutul acestui an produsele de larg consum s-au scumpit cu 8% față de 2021. În săptămâna Floriilor, scumpirea a fost de 12%, iar în săptămâna Paștelui de 13%.

Retailerii au vândut mai mult și mai scump de aceste sărbători, arată o analiză a companiei de cercetare retailZoom. În 2022, valoarea totală a vânzărilor, înregistrată pentru aproximativ 200 de categorii de produse alimentare, nealimentare și țigări a fost cu 28% mai mare decât cea din 2020 și cu 51% mai mare decât cea din 2019.

Creșteri exorbitante înainte de Paște și de Florii

Vânzările din săptămânile premergătoare Floriilor și Paștelui au păstrat creșterilor prin extinderea sortimentului din coșurile de cumpărături, dar și prin stocuri mai mari de achiziție, suplimentar creșterilor de prețuri.

„Creșterea vânzărilor este remarcată și în numărul de bucăți vândute – cu 1,4% mai mult anul acesta față de anul trecut în săptămâna Paștelui și cu 6% mai mult pentru ambele săptămâni anterioare Paștelui față de aceeași perioadă din 2021. „O altă explicație a dinamicii valorice de anul acesta este și creșterea accentuată a prețurilor din săptămânile premergătoare Paștelui – semnificativ mai mari față de media înregistrată pentru începutul anului față de aceeași perioadă din 2021 – 12% și 13% creșteri de prețuri față de perioada Paștelui de anul trecut, în timp ce media creșterii prețurilor în retail a fost de 8,3% pentru începutul anului 2022”, au explicat analiștii companiei de cercetare.

Ieșirea din starea de alertă și revenirea la normal au generat o schimbare în achiziția produselor alimentare și nealimentare, în special în perioada vacanțelor de Paște.

Vânzări în domeniul socializării și îngrijirii personale

Produsele care au înregistrat cele mai mari vânzări anul acesta sunt cele din sfera socializării și îngrijirii personale, urmate de creșterea prețurilor pentru ulei și margarină și mâncare gata preparată, conform economica.net.

Aurel Popescu, președintele Rompan: „Comparativ cu anul trecut, suntem mai bine cu circa 400.000 de cozonaci. Comparativ cu 2019, 2020 stăm mai rău. În anii aceia aveam 7 milioane jumătate de cozonaci vânduți și fabricați. Anul acesta probabil și faptul că am ieșit din pandemie destul de târziu și oamenii s-au obișnuit să își facă cozonaci în casă și faptul că prețurile au fost în creștere, puterea de cumpărare în scădere, n-am avut decât 6 milioane 200.000″.