Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova se îndreaptă spre Occident. Presiuni pe fondul războiului din Ucraina
Lumea la zi

Republica Moldova se îndreaptă spre Occident. Presiuni pe fondul războiului din Ucraina

republica moldova ue (sursă foto: Radio Roldova)
sursă foto: Radio Moldova

Luna trecută, aproximativ 80.000 de persoane s-au înghesuit în centrul capitalei moldovenești pentru cea mai mare adunare pro-Uniunea Europeană din ultimii ani, în timp ce sforile care leagă această mică țară est-europeană de Rusia se destramă pe fondul războiului din Ucraina.

La 21 mai, steagurile UE, NATO și ale Republicii Moldova erau vizibile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în timp ce participanții au ascultat discursurile președintelui pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu, și ale președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. „Viitorul este acum!”, a strigat un membru al mulțimii când Maia Sandu a intrat pe scenă.

Summitul din Republica Moldova

Străzile din apropiere erau pline de autobuze care au adus participanți la miting din toate colțurile acestei țări fost sovietice de 2,6 milioane de locuitori, care se află la mijloc între UE și Ucraina. „Odată cu aderarea la UE vom avea mult mai multe oportunități: oamenii care s-au mutat în străinătate se pot întoarce în țara lor”, a declarat Eva-Maria, în vârstă de 26 de ani, referindu-se la zecile de mii de moldoveni care au ales să trăiască și să muncească în străinătate. „Astăzi ne sărbătorim cultura și viitorul”, a adăugat ea, în timp ce lua o pauză de la dansul tradițional hora moldovenească, pe care îl juca alături de prietenii ei.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și luptele în curs de desfășurare au provocat o undă de șoc în una dintre cele mai sărace țări din Europa și au dus la o creștere a sprijinului pentru ieșirea de pe orbita Rusiei și apropierea de UE. Peste 40 de lideri europeni, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au vizitat joi Chișinăul pentru cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, despre care se spune că este cel mai mare eveniment internațional găzduit vreodată de Republica Moldova. „Vă rog să investiți în țările noastre. Vă rugăm să credeți în democrațiile noastre și în viitorul nostru în UE”, a declarat Sandu reporterilor, având-l alături de Zelenski. Odată cu Ucraina, Moldovei i s-a oferit statutul de candidat la UE în iulie anul trecut.

Luptele din Ucraina s-au extins în Moldova în ultimele luni, rachetele rusești intrând în mod repetat în spațiul aerian moldovenesc, iar Maia Sandu a anunțat în februarie că țara a dejucat o tentativă de lovitură de stat susținută de Moscova. Afirmația a fost negată cu tărie de Rusia. De asemenea, în Moldova au avut loc pene de curent majore, inflația a crescut vertiginos și s-au confruntat cu un aflux de refugiați foarte mare pe cap de locuitor. Moldova a primit cei mai mulți refugiați ucraineni dintre toate țările UE. În Moldova a fost instituită o stare de urgență de când Kremlinul a ordonat tancurilor să treacă granița în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Rusia, implicare în politica internă a Republicii Moldova

În special, oficialii moldoveni acuză Rusia că încearcă să deraieze aspirațiile de aderare a țării la UE prin implementarea instabilității, susținerea forțelor politice pro-Kremlin și organizarea de mitinguri. Dimensiunea mitingului recent a fost un bun indiciu că nivelul sentimentului pro-UE în Republica Moldova este în creștere, potrivit vicepreședintelui parlamentului moldovean Mihai Popșoi. „Marea majoritate a publicului și majoritatea instituțiilor politice privesc în mod clar dincolo de trecutul Moldovei și spre un viitor care este european. Aceasta este poziția legitimă exprimată de cetățenii moldoveni în alegerile democratice repetate”, a declarat politicianul moldovean.

În timp ce grupurile politice pro-occidentale din alte foste țări sovietice sunt, în general, mai populare în rândul tinerilor, majoritatea participanților la mitingul de luna trecută păreau să fie din generația mai în vârstă care s-a născut când Moldova făcea parte din URSS. „Ne amintim cum era, zile teribile”, a spus Vasile, în vârstă de 70 de ani, care a călătorit cu autobuzul din satul său din sudul Moldovei pentru protest, referindu-se la viața din Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, analiștii și experții recunosc că ruperea tuturor legăturilor cu Rusia va fi un obiectiv dificil de atins într-o țară în care, din motive culturale, economice și politice, un număr mare de oameni încă privesc spre Moscova.

Se estimează că există 1.000 de soldați ruși staționați în regiunea separatistă moldovenească Transnistria, care are legături politice strânse cu Kremlinul și primesc livrări de gaze naturale puternic subvenționate din Rusia. „Întrebarea este ce se va întâmpla dacă va avea loc o schimbare de guvern, fie la următoarele alegeri, fie prin mijloace neconstituționale înainte de acestea. Prin urmare, este probabil ca Rusia să continue să încerce să submineze actuala conducere din Moldova și să își intensifice sprijinul pentru forțele politice pro-ruse pentru a încerca să aducă Moldova sub controlul său.”, a declarat Johan Engvall, analist la Centrul pentru Studii Est-Europene din Stockholm.

Alegerile prezidențiale din Moldova

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate să aibă loc anul viitor. În cazul în care Sandu pierde, nu este garantat că succesorul ei va urma cursul său pro-UE. Un candidat din partea partidului pro-rus Șor a fost ales luna trecută guvernator în regiunea autonomă Găgăuzia din Moldova. „Legătura dintre Moldova și Rusia nu se va opri. Eu sunt pro-UE, dar găgăuzii au susținut Rusia înainte de război și o susțin și acum – avem multe rude acolo, ne oferă locuri gratuite la universități”, a declarat Lyuba, 27 de ani, un medic veterinar care locuiește în capitala regiunii, Comrat. Pentru orice lider moldovean care dorește să devină membru al UE, Transnistria este o problemă deosebit de mare. Deși războiul din Ucraina înseamnă că Moscova nu poate muta mai multe trupe în regiunea disputată, aceasta rămâne un bastion pentru cei care doresc legături mai strânse cu Rusia.

„Capacitatea redusă a Rusiei de a interveni militar în statul separatist, va menține tensiunile puternice, dar stabile”, a declarat Ophelia Coutts, analist pentru Rusia și Asia Centrală la compania de informații de risc Verisk Maplecroft. Indicii de slăbire a legăturilor instituționale dintre Moscova și Chișinău au apărut în mod repetat în ultimele luni. Nu numai că Moldova nu mai este dependentă de gazul rusesc, dar țara a anunțat luna trecută că ia măsuri pentru a se retrage din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente, un grup condus de Rusia, format din câteva țări foste sovietice. La începutul acestui an, parlamentul moldovean a votat pentru a renunța la „moldovenească” ca denumire a limbii oficiale, deoarece mulți consideră că aceasta a fost pur și simplu un nume dat limbii române în perioada sovietică.

Într-un interviu acordat Bloomberg la începutul acestei săptămâni, Sandu și-a exprimat încrederea că Republica Moldova ar putea adera la UE încă din 2030. La recentul miting pro-UE de la Chișinău, Vasgen, în vârstă de 45 de ani, un cetățean rus care a părăsit Moscova pentru Chișinău la scurt timp după invazia pe scară largă a Ucrainei, a declarat că astfel de adunări au trimis un mesaj Kremlinului că Moldova privește spre vest. „Sunt sigur că mulți moldoveni vorbitori de limbă rusă nu sunt împotriva lui Putin. Dar oamenii de aici pot vedea că Europa deschide noi perspective”, a declarat el, în timp ce era îmbrăcat într-un steag moldovenesc, conform The Moscow Times .