Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu, pregătită pentru un nou mandat! Președinta Republicii Moldova și-a anunțat candidatura pentru alegerile din 2024
Lumea la zi

Maia Sandu, pregătită pentru un nou mandat! Președinta Republicii Moldova și-a anunțat candidatura pentru alegerile din 2024

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu Sursă foto: Jurnalul.ro
Sursă foto: Jurnalul.ro

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova a confirmat astăzi candidatura sa pentru încă un mandat prezidențial. Următoarele alegeri prezidențiale la termen se vor desfășura în 2024, ținând cont că mandatul unui președinte în Republica Moldova este de 4 ani, iar ultimele alegeri au fost în anul 2020. 

În plus, președinta Republicii Moldova a declarat că speră că țara sa va reuși să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030. Republica Moldova încearcă acest lucru pentru a se acoperi în cazul în care relațiile cu Rusia degenerează, deoarece, potrivit președintei, pe lângă Ucraina, Moscova încearcă să destabilizeze și Republica Moldova. 

Referitor la perspectiva europeană, Sandu și-a exprimat speranța ca țara condusă de ea să adere la Uniunea Europeană în următorii șapte ani, în ciuda prezențelor trupelor rusești în Transnistria, care este o regiune separatistă din estul țării. 

Moldova face toate ajustările necesare pentru aderarea la UE 

Secretul rezolvării conflictului separatist din Moldova va fi continuarea reformelor economice și combaterea corupției. Acest lucru va plasa națiunea de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, pe o cale clară de aderare la UE și le va arăta locuitorilor din Transnistria că legăturile cu blocul comunitar, și nu cu Rusia, vor fi benefice pentru viața lor, a declarat președintele Maia Sandu. 

„Cu cât mai repede vom crește standardele de viață, cu atât mai repede vom avea șansa reunificării”, a declarat Sandu, în vârstă de 51 de ani, într-un interviu acordat marți la Chișinău, cu două zile înainte de a găzdui un summit de securitate al liderilor europeni. „100%, acesta este obiectivul nostru”. 

La fel ca Ucraina, unde protestele l-au înlăturat pe liderul Viktor Ianukovic, susținut de Moscova, în 2014, când acesta a renunțat la un acord care permitea o cooperare mai strânsă cu UE, Moldova a obținut anul trecut statutul de candidat din partea blocului comunitar.  

De atunci, s-a bazat pe sprijinul occidental pentru a face față turbulențelor financiare, unui val de refugiați din cauza războiului din Ucraina vecină, penuriei de energie electrică cauzate de război și inflației cu două cifre. Criza costului vieții a îngreunat eforturile de creștere a nivelului de trai al populației și de concentrare pe reformele necesare pentru aderarea la UE, în special pe frontul judiciar, a declarat Sandu. 

Moscova neagă acuzațiile aduse de Maia Sandu 

Guvernul de la Chișinău acuză Rusia că încearcă să oprească aspirațiile de aderare la UE ale Moldovei prin instabilitate, prin susținerea forțelor politice pro-Kremlin și prin organizarea de proteste împotriva reformelor menite să sporească transparența și statul de drept. 

Moscova a negat în repetate rânduri că intervine în afacerile Moldovei, dar menține peste 1.000 de soldați în Transnistria, despre care analiștii militari occidentali spun că reprezintă un risc atât pentru stabilitatea din Moldova, cât și pentru securitatea din Ucraina, la est. În februarie, Sandu a citat informații primite din Ucraina potrivit cărora Rusia ar încerca să răstoarne guvernul său, potrivit Aleph News.

„Din păcate, Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat Sandu. „Am simțit încercările Rusiei de a ne destabiliza țara și de a submina eforturile noastre de a construi instituții puternice și procese democratice puternice, și de aceea integrarea în UE este atât de importantă pentru noi”, a spus ea. 

Reformele guvernamentale de preaderare, care includ eforturi de combatere a corupției și măsuri drastice împotriva oligarhilor acuzați de secătuirea finanțelor publice, s-au confruntat, de asemenea, cu opoziția partidelor politice pro-ruse, care au cerut demisia lui Sandu.