Infofinanciar > Lumea la zi > Regele Charles, omagiu pentru mama sa! Primul Crăciun fără Regina Elisabeta a II-a
Lumea la zi

Regele Charles, omagiu pentru mama sa! Primul Crăciun fără Regina Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va aduce un omagiu mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în cadrul primului său mesaj adresat populației în calitate de monarh, cu ocazia sărbătorii Crăciunului. Discursul regelui va fi difuzat pe 25 decembrie, la ora 15:00 GMT. Această oră a fost aleasă în funcție de fusurile orare diferite din întreaga lume (astfel încât mesajul să ajungă în cât mai multe țări în ore normale).

De altfel, în acest sfârșit de an, va fi televizată prima emisiune anuală de Ziua Regală de Crăciun, în care nu participă Regina Elisabeta a II-a.

De unde va vorbi Charles

Până acum, în spațiul public a apărut o imagine ce-l evidențiază pe Charles prezent în Capela Sfântul George, Windsor. Aici, noul monarh al Marii Britanii și-a înregistrat  mesajul de Crăciun din acest an, scriu cei de la BBC.

Fotografia îl arată pe Regele Charles al III-lea stând în fața unui brad de Crăciun, în timp ce pe fundal se pot observa aranjamente de ilfin și iederă.

În capela Sfântul George a avut loc slujba funerară a Reginei din septembrie. De asemenea, aici au fost înmormântați Elisabeta a II-a și Prințul Philip (tatăl lui Charles).

Alături de Regele Charles al III-lea ar urma să apară în filmulețul de Crăciun și Prințul și Prințesa de Wales.

Ultimul mesaj al Reginei de Crăciun

În anul 2021, în ultimul său mesaj de Crăciun, Regina Elisabeta a II-a a adus un omagiu „iubitului” ei prinț Philip, care a murit în luna aprilie a anului trecut. Emisiunea televizată din 2021 a fost urmărită la acel moment de nouă milioane de telespectatori, fiind primul în topul audiențelor din Marea Britanie.

Primul mesaj de Crăciun televizat al Reginei datează din 1957. În cadrul acestuia, Elisabeta a mărturisit că „televiziunea a făcut posibil ca mulți dintre voi să mă vedeți în casele voastre în ziua de Crăciun”.

Mesajul a devenit în scurt timp parte a sărbătorilor de Crăciun pentru multe familii din Regatul Unit.

Prima transmisie a familiei regale a Marii Britanii de Crăciun a fost oferită publicului sub forma unui discurs la radio, în direct, în anul 1932, Mesajul a fost rostit de la Sandringham de George V, cu scenariul scris de autorul Rudyard Kipling.

Mesajul Regelui Charles pentru Regina Elisabeta

La scurt timp după moartea Reginei Elisabeta a a II-a, fiul ei, Charles al III-lea a susținut primul discurs în calitate de moștenitor al tronului. Printre altele, noul monarh a vorbit despre menținerea valorilor și, totodată, a lansat în spațiul public un mesaj pentru regretata Regină.

„De-a lungul vieţii ei, Majestatea sa Regina, iubita mea mamă, a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi pentru toată familia mea.

Pe lângă durerea pe care o simţim, noi, cei din familie, şi o împărtăşim alături de dvs, cei din Regatul Unit, din toate ţările în care Regina a fost şef de stat, din Commonwealth şi întreaga lume, avem sentimentul recunoştinţei pentru cei peste 70 de ani de-a lungul cărora mama mea i-a slujit pe oamenii din atâtea popoare ca regină.

De-a lungul unei vieţi în care a slujit aceste popoare, am văzut că dragostea pentru tradiţie şi faptul că a acceptat progresul fără teamă ne-a permis şi nouă să fim o mare naţiune. La fel, afecţiunea, admiraţia şi respectul pe care le-a inspirat au devenit simboluri pentru domnia ei

Este un timp al schimbării pentru familia mea. Contez pe sprijinul iubitei mele soții, Camilla. Fiul meu William va prelua responsabilitățile pe care le-am avut timp de cinci decenii. Sunt mândru de el și de Kate, noii prinți de Wales. Vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite.

Şi iubitei mele mame, când începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată, vreau să-ţi spun pur şi simplu acest lucru: mulţumesc. Îţi mulţumesc pentru dragostea şi devotamentul faţă de familia noastră şi faţă de familia naţiunilor pe care le-ai slujit cu atâta sârguinţă în toţi aceşti ani”, a transmis la acea vreme Regele Charles, scrie Spotmedia.