Infofinanciar > Lumea la zi > Un acord istoric! Iran și Arabia Saudită își redeschid ambasadele
Lumea la zi

Un acord istoric! Iran și Arabia Saudită își redeschid ambasadele

universul.net
Credit imagine: universul.net

Iranul și Arabia Saudită au convenit să restabilească legăturile și să redeschidă ambasadele în termen de două luni, potrivit presei de stat iraniene și saudite. Acordul a fost încheiat în urma unor discuții care au avut loc în capitala chineză, Beijing.

„În urma discuțiilor, Iranul și Arabia Saudită au convenit să reia relațiile diplomatice și să redeschidă ambasadele … în termen de două luni”, a relatat vineri agenția de presă iraniană IRNA. Ambele trec prin perioade de incertitudine politică, în special dictatura iraniană, al cărei lider suprem este Ebrahim Raisi.

Relații diplomatice istorice

Nour News, care este legată de Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului, a postat imagini și înregistrări video pe care le-a descris ca fiind realizate în China cu ocazia întâlnirii. Acestea îl arătau pe Ali Shamkhani, secretarul consiliului, cu un oficial saudit și un oficial chinez pe care televiziunea de stat l-a numit Wang Yi.

„După punerea în aplicare a deciziei, miniștrii de externe ai celor două națiuni se vor întâlni pentru a pregăti schimbul de ambasadori”, a declarat televiziunea de stat iraniană.

Agenția saudită de presă a confirmat acordul atunci când a publicat și declarația comună a Arabiei Saudite și Iranului, în care se spune că cele două țări au convenit să respecte suveranitatea statelor și să nu se amestece în afacerile interne ale celeilalte. De asemenea, în declarație se spunea că Riadul și Teheranul au convenit să activeze un acord de cooperare în domeniul securității semnat în 2001. Tensiunile sunt de mult timp ridicate între rivalii regionali, raportează Al Jazeera.

Arabia Saudită a rupt legăturile cu Iranul în 2016, după ce protestatarii au invadat posturile diplomatice saudite din această țară. Arabia Saudită executase cu câteva zile înainte un important savant musulman șiit, ceea ce a declanșat demonstrațiile. Dar au existat eforturi mai recente de ambele părți pentru a încălzi legăturile.

Orientul Mijlociu se stabilizează?

„În ultimii doi ani, au avut loc întâlniri între oficialii saudiți și iranieni la Bagdad. Irakienii au început discuțiile de mediere în 2021. Totul s-a oprit în timpul alegerilor irakiene din 2021. Nu a existat nicio veste după cinci runde de discuții. Întâlniri la nivel de securitate au avut loc și în Oman. Acestea s-au concentrat în principal pe situația din Yemen,” a declarat Ali Hashem de la Al Jazeera.

Iranul și Arabia Saudită se află în tabere rivale într-o serie de probleme regionale, care se extind în țări precum Liban, Siria și Yemen. Îmbunătățirea relațiilor dintre Teheran și Riad ar putea, prin urmare, să aibă un efect asupra politicii din întregul Orient Mijlociu.

„Situația de securitate din regiune, cum ar fi în Yemen și Liban, se deteriorează și are de suferit atunci când aceste două țări au divergențe. Cu acest acord, este posibil să începem să vedem compromisuri în aceste țări. Acest acord poate duce la crearea unei situații de securitate mai bune în regiune. Ei au o mare influență în aceste țări”, a declarat Hashem.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.