Infofinanciar > Lumea la zi > Represalii, după ce au trimis primele Leopard 2 în Ucraina. Rusia a oprit livrările de petrol către Polonia
Lumea la zi

Represalii, după ce au trimis primele Leopard 2 în Ucraina. Rusia a oprit livrările de petrol către Polonia

Tanc Leopard
Foto: caleaeuropeana.ro

Rusia a întrerupt livrările de petrol către Polonia prin intermediul conductei Druzhba, a declarat sâmbătă directorul executiv al rafinăriei poloneze PKN Orlen PKN.WA, adăugând că societatea va apela la surse alternative pentru a acoperi această lipsă. Întreruperea livrărilor a avut loc la numai o zi după ce Ucraina a primit primul pachet de tancuri Leopard din Polonia.

„Asigurăm efectiv aprovizionarea. Rusia a întrerupt livrările către Polonia, pentru care suntem pregătiți. Doar 10% din țiței a venit din Rusia și îl vom înlocui cu petrol din alte surse”, a scris pe Twitter directorul executiv al PKN Orlen, Daniel Obajtek.

Retorsiune economică!

Compania a precizat că își poate aproviziona în totalitate rafinăriile pe cale maritimă și că oprirea livrărilor prin conducte nu va avea impact asupra livrărilor de benzină și motorină către clienți.

Începând cu luna februarie, după ce un contract cu Rosneft din Rusia a expirat, Orlen primește petrol în cadrul unui acord cu compania rusă de petrol și gaze naturale Tatneft.

Tatneft și monopolul rus de conducte de petrol Transneft nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Oprirea livrărilor a venit după ce președintele american Joe Biden a vizitat Varșovia și Kievul în această săptămână, într-o demonstrație de sprijin pentru Ucraina la un an de la invazie.

Vineri, Uniunea Europeană a convenit asupra celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

După invazia Ucrainei și înainte ca UE să impună un embargo asupra livrărilor maritime din Rusia, Orlen a încetat să mai cumpere petrol și combustibili ruși pe cale maritimă.

Portofoliul de aprovizionare al companiei include acum petrol din Africa de Vest, Marea Mediterană, Golful și Golful Mexic, a precizat compania. De asemenea, are un contract de aprovizionare cu Saudi Aramco începând cu 2022.

Mai mult pentru estul Germaniei

Livrările maritime ajung în Polonia prin Naftoport, un terminal petrolier din Gdansk, la Marea Baltică. Acesta poate primi 36 de milioane de tone de petrol anual, plafonând volumele care pot fi procesate de rafinăriile poloneze și este folosit parțial pentru a aproviziona cu petrol rafinăriile din estul Germaniei care sunt legate de Druzhba.

„Având în vedere capacitatea Naftoport și faptul că avem și alte rute pentru a importa carburanți, clienții nu vor simți niciun impact, în timp ce Orlen a fost pregătită pentru acest lucru de luni de zile”, a declarat telefonic pentru Reuters Mateusz Berger, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetică strategică.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.