Infofinanciar > Lumea la zi > Record după record pentru Turcia! Inflația ajunge la 84%
Lumea la zi

Record după record pentru Turcia! Inflația ajunge la 84%

Turcia capital.ro
FOTO: capital.ro

Inflația din Turcia ajunge la un nou record istoric. Potrivit digi24.ro regimul de la Ankara nu s-a mai confruntat cu un asemenea procentaj de aproape un sfert de veac, în septembrie, an curent,  moneda turcă s-a devalorizat cu aproximativ 83,45%.

Bunurile de consum au devenit tot mai scumpe ca urmare a prăbușirii continue a mondetei turcești dar și a unei noi reduceri a dobânzii cheie. Autoritățile fiscale au redus procentajul de la 13% la 12% în cursul a doar două luni, în detrimentul unui ciclu global de înăsprire, a  unei creșteri susținute a inflației, a tarifelor la energie și a efectului întârziat al picajului lirei.

Aproape jumătatea din turci lucrează pe salariul minim

Reducerile de rate operate anul trecut au produs o criza valutară care slăbit puterea de cumpărare a lirei turcești cu 44% față de raportul liră/dolar din 2021.

În dimineața zilei de luni, moneda turcească era tranzacționată cu 18,56 lire turcești pentru un dolar. De la începutul anului, lira turcească a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa. Potrivit digi24.ro inflația din septembrie s-a produs pe fondul majorării cu aproximativ 118% a tarifelor din transporturi în timp ce prețurile la alimente și băuturi au crescut cu aproximativ 93%.

În acest context, turcii fac față cu greu prețurilor tot mai crescute. Un procent însemnat de turci primesc doar salariul minim, aproximativ 48% din numărul celor care activează pe piața muncii obțin 5.500 de lire adică 330 de dolari.

Banca Centrală a optat pentru a-și reduce etapizat dobânda de politică monetară într-o serie de măsuri de relaxare care au fost susținute și de președintele Recep Erdogan, fapt ce a dus la o creștere a inflației în țara aflată pe două continente, încă din toamna anului trecut.

Recep Tayip Erdogan este adeptul creșterii economice și a exporturilor în detrimentul stabilității prețurilor și promite în mod regulat că Turca va trece peste problema devalorizării monedei după Anul Nou.

Însă, președintele statului a susținut un discurs în cadrul unui forum economi, prilej cu care a susținut că ”dușmanul sunt ratele dobânzilor” și a făcut promisiuni solemne că le va reduce în continuare.

Executivul de la Ankara estimează ca inflația va scădea datorită programului economic adoptat

În fiecare lună, prețurile de consum s-au majorat cu 3,08%, potrivit Institutului de Statistică din Turcia, spre deosebire de estimarea de 3,8% efectuată de agenția de presă Reuters, potrivit digi24.ro

Potrivit analiștilor Reuters, intervievați săptămâna trecută, rata anulă a inflației în Turcia ar trebui să scadă la aproximtaiv 72% până pe 31 decembrie 2022. Executivul susține că inflația va înregistra o scădere datorită programului economic care operează cu dobânzi scăzute pentru a majora producția și exporturile, pentru a obține un excedent de cont curent.

În altă ordine de idei, reamintim că pentru luna iunie rata de inflație în Turcia a fost de 78,62%, potrivit Institutului de Statistică. La finalul primului semestru al acestui an creșterea tarifelor de consum a afectat și afectează în continuare 84 de milioane de turci, prețurile în sectorul transporturilor au crescut cu 123, 37% iar alimentele și băturulie non-alcoolice aproape că s-au dublat, în condițiile în care aproximativ jumătate din cetățenii turci lucrează pe un salairul minim care nu depășeste 300 de dolari.