Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația anuală din Turcia depășește 83% setând un nou record istoric. Cum gestionează Erdogan criza
Lumea la zi

Inflația anuală din Turcia depășește 83% setând un nou record istoric. Cum gestionează Erdogan criza

lira turcească sursa stirileprotv
lira turcească sursa stirileprotv

După 24 de ani, inflația Turciei a atins un nou maxim istoric, ajungând în luna septembrie la 83,45%. Ca urmare a declinului monedei naționale, lira turcească, și a unei noi reduceri a ratei dobânzii cheie de la 13% la 12%, prețurile pentru alimente și alte bunuri de consum au explodat.

Luni, 3 octombrie, cursul valutar pentru lira turcească era de 18,56 lire pentru un dolar.  Devalorizarea  monedei turcești s-a produs treptat, de la  începutul anului și până acum, lira turcească a pierdut jumătate din valoarea înregistrată la finele anului trecut.

Scăderile abrupte ale lirei – declanșate de reducerile succesive ale ratelor de dobândă – împreună cu creșteri ale costului energiei electrice și al gazului și o creștere a prețurilor materiilor prime din cauza invaziei rusești în Ucraina au alimentat inflația, plasând-o pe o traiectorie ascendentă abruptă din iunie 2021.

Prețurile legate de transporturi au crescut cu cca. 118%, în timp ce costurile pentru alimente și băuturi s-au majorat cu 93,05%, declansându-se astfel o inflația la începutul lunii septembrie.  Cetățenii turci sunt din ce în ce mai împovărați de inflație și de creșterea prețurilor, deoarece aproape jumătate dintre angajații primesc salariul minim, adică 5.500 de lire turcești, aproximativ 300 de dolari, conform Digi24.

Cum gestionează Erdogan criza

Confruntându-se cu un compromis dur între creștere și inflație înainte de alegerile din 2023, președintele Recep Tayyip Erdogan a mizat până acum pe o politică monetară extrem de relaxată pentru a stimula investițiile și exporturile în detrimentul unei inflații galopante.

Banca centrală turcă și-a reînnoit ciclul de relaxare în august, reducând rata repo la o săptămână cu 100 de puncte de bază în ambele ultime două luni, citând semne de pierdere a impulsului în activitatea economică, trimițând din nou lira la un minim record. Banca a menținut ratele stabile în primele șapte luni, după un ciclu de reducere a ratelor de patru luni la sfârșitul anului trecut, potrivit MarketWatch.

Revenirea la reducerea ratelor a alarmat investitorii, în condițiile în care majoritatea băncilor centrale din întreaga lume încearcă să înăsprească condițiile monetare pentru a reduce inflația galopantă. Săptămâna trecută, președintele a cerut băncii centrale să continue reducerea ratei de referință și să o aducă la o singură cifră până la sfârșitul anului. Pariul său nu a dat încă roade. Vineri, S&P Global Ratings a retrogradat ratingul de credit suveran al Turciei și mai mult în teritoriul junk. Agenția de rating a declarat că poziția extrem de acomodativă riscă să genereze instabilitate financiară prin subminarea și mai mult a încrederii în liră pe fondul înăspririi condițiilor financiare la nivel mondial.