Infofinanciar > Lumea la zi > Recep Tayyip Erdogan se așteaptă la o victorie categorică. „Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică”
Lumea la zi

Recep Tayyip Erdogan se așteaptă la o victorie categorică. „Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică”

ERdogan Sursă foto: theneweuropean.co.uk
FOTO: theneweuropean.co.uk

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că se îndreaptă spre o victorie categorică în fața contracandidatului său Kemal Kilicdaroglu, acesta din urmă, la rândul său consideră că poate pune punct dominației actualului președinte turc.

Erdogan a fost preferat de 49,4% din electorat. Cum niciunul dintre favoriți nu a obținut majoritatea, un al doilea tur de alegeri va avea loc pe 28 mai. Contracandidatul său Kilicdaroglu a reușit să obțină 45% din voturi.

Recep Tayyip Erdogan: „Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică”

„Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică. Oamenii au confirmat că au încredere în noi şi în alianţa noastră”, a postat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan pe Twitter. De-a lungul carierei politice a mai ocupat funcția de premier și este președintele Turciei de aproximativ 20 de ani.

În sondajele de opinie, Kilicdaroglu a fost preferatul alegătorilor înaintea alegerilor prezidențiale care s-au consumat duminică, însă, analiștii politici consideră că Erdogan va reuși să se impună și în cel de-al doilea tur de scrutin. Este pentru prima dată în istorie când Turcia se îndreaptă spre a doua rundă de alegeri.

Erdogan provine din partidul republican al Poporului din Turcia, înființat de faimosul Mustafa Kemal Ataturk pe 9 septembrie 1923. Erdogan a fost votat de 27.088.260 de persoane în timp ce rivalul său politic a Kemal Kilicdaroglu a obținut 24.568.196 de voturi.

„Următoarele două săptămâni vor fi probabil cele mai lungi din istoria Turciei și se vor întâmpla multe. Erdogan va avea un avantaj la un al doilea vot după ce alianța sa s-a descurcat mult mai bine decât cea a opoziției„ a declarat Hakan Akbas, director general al companiei de consultanță Strategic Advisory Services.

Erdogan va obține și majoritatea parlamentară

În calculele electorale trebuie ținut cont de faptul că Erdogan își va menține majoritatea și în Parlament. Deși Turcia a fost lovită de un cutremur devastator pe 6 februarie la care se adaugă o inflația uriașă, toți acești cumuli de factori nu au înclinat balanța în favoarea opoziției, așa cum estimaseră inițial analiștii politici. Chiar în provinciile cele mai afectate de seism, alegătorii și-au reînnoit într-o manieră covârșitoare sprijinul în fața liderului truc, aflat la cârma Turicei de aproape 20 de ani.

Bayram Balci, cercetător la CERI-Sciences Po din Paris care de altfel este și directorul Institutului francez de studii anatoliene din Istanbul a declarat că „turcii au jucat pentru stabilitate şi securitate. Ei au refuzat să aibă încredere într-o coaliţie eterogenă, cu interese divergente, întrebându-se cum vor reuşi să guverneze împreună”.

„Tayyip Erdogan va câştiga. El este un lider adevărat, turcii au încredere în el şi are o viziune pentru Turcia”, este de părere Hamdi Kirumahut un locuitor din Istanbul,

Președintele Turciei are o alianță cu partidul naționalist MHP, în vârstă de 69 de ani Erdgan și-a bazat campania pe retorica naționalinistă, subliniind capacitatea militară a țării, industria de apărare și eforturile pentru independență energetică. În tabăra adversă Kilicdaroglu a făcut echipă cu un alt partid naționalist, este vorba de Partidul Bun, potrivit adevarul.ro.