Infofinanciar > Lumea la zi > Recep Erdogan nu se lasă învins! Previziunile legate de alegerile prezidențiale din Turcia par greșite
Lumea la zi

Recep Erdogan nu se lasă învins! Previziunile legate de alegerile prezidențiale din Turcia par greșite

ERdogan Sursă foto: theneweuropean.co.uk
Sursă foto: theneweuropean.co.uk

Președintele Tayyip Erdogan a sfidat prognozele privind eșecul său politic în alegerile din Turcia. Acesta a ales să mobilizeze alegătorii cu un amestec puternic de conservatorism religios și naționalism care pare să îi propulseze duminică guvernarea pentru al treilea deceniu. 

Deși nu și-a asigurat încă victoria – Erdogan trebuie să-l învingă mai întâi pe Kemal Kilicdaroglu în turul doi de duminică – impulsul său nu a făcut decât să crească de când a apărut cu un avans solid în primul tur de scrutin, la 14 mai, iar analiștii se așteaptă pe deplin la victoria sa. 

Victoria ar consolida dominația unui lider care a transformat Turcia, remodelând statul secular fondat acum 100 de ani pentru a se potrivi cu viziunea sa pioasă, consolidând în același timp puterea în mâinile sale, în ceea ce criticii văd ca pe un marș spre autocrație. 

Erdogan pare încrezător înainte de scrutinul din 28 mai 

Pe scena globală, Erdogan a făcut ca membrul NATO să se îndepărteze de aliații săi occidentali tradiționali, a creat legături cu președintele rus Vladimir Putin și a transformat Turcia într-o putere regională asertivă. 

Criticii spun că el a polarizat tot mai mult națiunea în timpul guvernării sale de 20 de ani, inclusiv în această campanie electorală. Dar el a susținut contrariul înaintea votului de duminică și a declarat că adversarii săi „otrăvesc discursul politic”. 

„Vom continua să ne îmbrățișăm națiunea, care este un mod de gândire care provine din cultura noastră”, a declarat el într-un interviu acordat joi la CNN Turk. „Dacă vom câștiga pe 28 mai, cu voia lui Dumnezeu, fiecare dintre cei 85 de milioane de oameni ai noștri va câștiga”. 

Votul a fost văzut ca fiind unul dintre cele mai importante de la înființarea statului turc modern în urmă cu 100 de ani, opoziția simțind că are cea mai bună șansă de până acum de a-l detrona pe Erdogan și de a inversa multe dintre schimbările de anvergură pe care acesta le-a făcut în Turcia. 

Dar, în schimb, a subliniat puterea de rezistență a lui Recep Erdogan, punându-i în dificultate pe adversarii care se așteptau ca acesta să sufere din cauza unei crize a costului vieții și a criticilor privind răspunsul statului la cutremurele din februarie, în urma cărora au murit peste 50 000 de persoane. 

Criticii și supraviețuitorii cutremurului și-au exprimat furia în legătură cu răspunsul inițial lent al guvernului la cutremur și cu aplicarea laxă a regulilor de construcție – eșecuri care, potrivit acestora, au costat vieți. 

Dar Partidul AK, cu rădăcini islamiste, a ieșit pe primul loc în 10 din cele 11 provincii afectate de cutremure, ceea ce l-a ajutat să obțină, împreună cu aliații săi, o majoritate parlamentară la scrutinul din 14 mai. 

Mănușile s-au dat jos în campanie, Erdogan încercând să își mobilizeze baza conservatoare, numindu-și adversarii „pro-LGBT”. 

Încercând să profite de naționalismul profund al Turciei, Erdogan a profitat, de asemenea, de sprijinul kurzilor pentru Kilicdaroglu pentru a-l acuza pe rivalul său de apartenență la terorism și de legături cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – o afirmație pe care Kilicdaroglu a calificat-o drept calomnioasă. 

Erdogan a atras în mod repetat atenția asupra unui videoclip trucat pentru a-l acuza pe Kilicdaroglu de legături cu PKK, care a dus o insurecție în care au fost ucise peste 40.000 de persoane. 

Erdogan e în continuare un naționalist religios 

„Erdogan a fuzionat mândria religioasă și națională, oferind alegătorilor un anti-elitism agresiv care operează la nivel intern și internațional”, a declarat Nicholas Danforth, istoric al Turciei și membru nerezident al comitelului de analiză ELIAMEP. 

„Oamenii știu cine este el și care este viziunea sa pentru țară și se pare că mulți dintre ei îl aprobă”, a spus el. 

„Acestea fiind spuse, doar pentru că are vântul în pânze nu înseamnă că va fi o navigație ușoară. Economia va continua să se înrăutățească, opoziția nu merge în direcția bună, iar o mulțime de lideri mondiali nu-l plac sau nu au încredere în el mai mult decât o făceau ieri”, a mai spus el. 

Criticii spun că încă cinci ani de guvernare riscă să afecteze și mai mult o democrație despre care spun că a fost subminată pe măsură ce a acumulat putere în jurul unei președinții executive, a înăbușit disidența, a întemnițat critici și opozanți și a preluat controlul asupra mass-mediei, a sistemului judiciar și a economiei. 

Erdogan se prezintă ca un apărător al democrației care a ripostat împotriva interferenței militare în politica turcă: el a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat militară în 2016, când soldații au atacat parlamentul și au ucis 250 de persoane. 

Ajutat de o presă turcă care îl sprijină în mare măsură, campania sa a încercat să concentreze atenția asupra succeselor economice și să se îndepărteze de criza costului vieții. 

Luna dinaintea votului a fost presărată cu sărbătoriri ale unor repere industriale, inclusiv lansarea primei mașini electrice din Turcia și inaugurarea primei sale nave de asalt amfibiu, construită la Istanbul pentru a transporta drone fabricate în Turcia. 

De asemenea, Erdogan a pornit prima livrare de gaze naturale din Turcia dintr-o rezervă din Marea Neagră, promițând aprovizionarea gratuită a gospodăriilor, și a inaugurat prima sa centrală nucleară în cadrul unei ceremonii la care a participat practic Putin, potrivit Reuters.

Economia a fost unul dintre principalele puncte forte ale lui Erdogan în primul deceniu al guvernării sale, când Turcia s-a bucurat de un boom prelungit, cu drumuri, spitale și școli noi și creșterea nivelului de trai. 

Dar a devenit o problemă politică atunci când guvernul s-a angajat într-o politică neortodoxă de reducere a ratelor dobânzilor în fața inflației în creștere. Menită să stimuleze creșterea, politica a prăbușit moneda la sfârșitul anului 2021 și a agravat inflația. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.