Infofinanciar > Lumea la zi > Realegerea lui Xi Jinping în fruntea Chinei, în pericol! A doua economie a lumii se clatină
Lumea la zi

Realegerea lui Xi Jinping în fruntea Chinei, în pericol! A doua economie a lumii se clatină

Xi Jinping, Sursă foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Economia Chinei a suferit o contracție puternică în luna aprilie, consumul populației scâzând cu un procent format din două cifre. În condițiile în care tensiunile sunt ridicate din cauza restricțiilor impuse pentru blocarea răspândirii Covid, efectul de regres economic este natură să pună în pericol realegerea lui Xi Jinping în fruntea țării. Alegerile ar trebui să aibă loc în această toamnă.

Activitatea economică a Chinei s-a contractat puternic în aprilie, în condiţiile în care un val de lockdown-uri la nivelul întregii ţări creează cea mai semnificativă ameninţare la adresa perspectivelor de creştere a celei de-a doua mari economii a lumii de la apariţia Covid-19 cu doi ani în urmă.

Vânzările de retail, principalul indicator al activităţii de consum al ţării ce intrase deja în declin în martie, au scăzut cu 11,1% anual, comparativ cu o estimare de declin cu 6,6% a economiştilor, scrie Bloomberg.

Și producția industrială a scăzut

Nu numai consumul a scăzut în China, ci și producția industrială. Aflată la baza revenirii puternici a Chinei după primul val de Covid-19, producția a înregistrat o contracție de 2,9%. Asta în condițiile în care economiștii prevedeau o creștere a producției industriale.

Aceste date arată că restricțiile dure impuse de autorități nu generează numai frustrări sociale și drame, dar pune în pericol economia Chinei. Eliminarea infecţiilor reprezintă o prioritate pentru preşedintele Xi Jinping în condiţiile în care acesta vizează asigurarea unui al treilea mandat în acest an. Cu toate acestea, Xi Jinping pare să fii intrat într-un cer vicios: nervozitate socială și probleme economice.

O serie întreagă de oraşe şi milioane de locuitori ai Chinei au fost plasaţi în lockdown complet sau parţial ca parte a unei politici aşteptate a avea ramificaţii profunde pentru lanţurile globale de aprovizionare.

China speră la o redresare în luna mai

Biroul de statistică al Chinei a anunţat că se aşteaptă ca economia ţării să consemneze o îmbunătăţire în mai şi că o redresare a consumului se va accelera. China face constant eforturi pentru reluarea producţiei în zonele afectate de coronavirus, a declarat Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului, adăugând că economia ţării va menţine un trend relativ solid în trimestrul al doilea.

PIB-ul chinez a avansat cu 4,8% anual în primul trimestru. Guvernul ţinteşte o creştere de 5,5% pentru acest an, cea mai scăzută ţintă oficială din trei decenii. Economiştii şi-au redus deja estimările de creştere pentru trimestrul doi.

Analiştii băncii australiene ANZ şi-au menţinut o ţintă de creştere de 5% pentru 2022, estimând că stimulentele vor „compensa slăbirea activităţii economice din ultimele două luni“. Aceştia s-au declarat însă „pesimişti cu privire la perspectivele pe termen mediu ale Chinei“, având în vedere aşteptările ca măsurile de susţinere să fie retrase anul viitor.

Săptămâna trecută, banca centrală a Chinei s-a abţinut de la a reduce dobânzile în pofida dovezilor în creştere privitoare la o încetinire puternică a creşterii economice, fapt ce sugerează că strategii ar putea fi îngrijoraţi de deprecierea monedei locale şi ieşirilor de capital, scrie Bloomberg.