Infofinanciar > Lumea la zi > Reacția SUA la amenințările lui Putin. „Mobilizarea parțială este un semn de slăbiciune”.
Lumea la zi

Reacția SUA la amenințările lui Putin. „Mobilizarea parțială este un semn de slăbiciune”.

Putin, Sursă foto: newyorker.com
Putin, Sursă foto: newyorker.com

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în Rusia pentru războiul din Ucraina, care durează de șapte luni, avertizând că nu este „o cacealma”. Declarațiile liderului de la Kremlin au stârnit un val de reacții în rândul principalilor actori politici ai lumii.

Într-un discurs televizat adresat miercuri națiunii, Putin a declarat că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să îi distrugă țara. El a spus că Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și proteja teritoriul. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat presei de stat că, în urma decretului lui Putin, 300.000 de oameni suplimentari vor fi chemați să servească în campania militară a Rusiei în Ucraina.

Ambasadorul SUA în Ucraina spune că mobilizarea parțială este un semn de „slăbiciune”. „Referendumurile de fațadă și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei”, a scris Bridget Brink într-un mesaj pe Twitter. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a pretinde că a anexat teritoriul ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a mai spus ea.

Cum au reacționat liderii lumii la mobilizarea lui Putin

Consilierul prezidențial al Ucrainei spune că anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a fost un „apel absolut previzibil”. „Războiul nu se desfășoară în mod clar conform scenariului Rusiei și, prin urmare, a fost nevoie ca Putin să ia decizii extrem de nepopulare de mobilizare și de restricționare severă a drepturilor oamenilor”, a declarat Mykhailo Podolyak pentru agenția de presă Reuters.

Pentru Regatul Unit, discursul lui Putin a reprezentat o escaladare îngrijorătoare a războiului din Ucraina, iar „amenințările sale trebuie luate în serios”, a declarat ministrul britanic de externe Gillian Keegan. „În mod clar, este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios pentru că, știți, nu suntem în control – nu sunt sigură că nici el nu este în control, într-adevăr. Aceasta este, în mod evident, o escaladare”, a declarat Keegan pentru Sky News.

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a declarat că a fost „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei, pe care, bineînțeles, îl vom discuta și ne vom consulta din punct de vedere politic cu privire la modul în care să răspundem”.

Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat toate părțile să se angajeze în dialog și consultări și să găsească o modalitate de a aborda preocupările de securitate ale tuturor părților, după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul cu privire la ceea ce a descris drept „șantaj nuclear”. Poziția Chinei cu privire la Ucraina este „consecventă și clară”, a declarat miercuri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unui briefing obișnuit cu presa.