Lumea la zi

Războiul trece la un alt nivel! Rusia și Belarus extind exercițiile militare pe fondul temerilor privind o nouă ofensivă în Ucraina

Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, Sura foto Stirile ProTV
Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, Sursa foto: Stirile ProTV

Rusia și Belarus și-au extins exercițiile militare comune de antrenament în Belarus, a anunțat duminică canalul TV de apărare al țării, în contextul în care crește îngrijorarea că Moscova face presiuni asupra celui mai apropiat aliat al său pentru a se alătura războiului din Ucraina.

Cele două țări au adăugat arme, soldați și echipamente specializate la exerciții și fac exerciții care se bazează pe experiența rusă în Ucraina.

Lukașenko, susținător al rușilor

Vineri, liderul belarus, Alexander Lukașenko, a vizitat o bază militară în care sunt staționate trupe rusești pentru a se întâlni cu trupele și a discuta despre exercițiile militare comune.

Canalele neoficiale Telegram care monitorizează activitatea militară din Belarus au raportat că între 1.400 și 1.600 de soldați ruși au sosit duminică în orașul Vitebsk, în nord-estul Belarusului. Reuters nu a putut verifica independent informațiile.

O încetare a focului unilaterală, autodeclarată de Rusia anunțată pentru sărbătorirea Crăciunului ortodox s-a încheiat duminică, dar în această perioadă nu au existat prea multe încetiniri ale luptelor sau ale morților în rândul civililor.

În ultimele ore în care Rusia ar fi trebuit să oprească focul, cel puțin două persoane au fost ucise de bombardamente, una în nordul Harkovului și alta în Soledar, în estul Donețkului, au declarat oficialii ucraineni.

Luptele se pot intensifica 

Temperaturile din timpul nopții scad cu mult sub zero grade pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ar putea deschide calea pentru lupte mai intense, deoarece devine mai ușor să se deplaseze utilajele grele care s-ar fi împotmolit în noroiul de toamnă, conform theguardian.com.

De asemenea, va spori temerile privind o nouă ofensivă militară dinspre nord. Lukașenko a declarat că nu se va alătura războiului, dar teritoriul său a fost folosit ca platformă de lansare pentru atacul eșuat asupra Kievului de anul trecut, iar autoritățile ucrainene spun că este încă folosit ca bază pentru atacuri cu drone și rachete.

La sfârșitul lunii decembrie, Vladimir Putin a făcut o vizită rară la Minsk. Liderul rus se întâlnește în mod regulat cu Lukașenko, dar de obicei mai aproape de casă.

Călătoria a fost prima dată când Putin a fost în Belarus din 2019 și a stârnit temeri că face presiuni pentru ajutor militar în războiul din Ucraina, unde armata rusă a suferit o serie de înfrângeri umilitoare și este blocată într-un război de tranșee chinuitor.

Noua țintă a lui Putin este Kievul 

Mulți din Ucraina și nu numai au avertizat că Putin ia în considerare o a doua încercare asupra capitalei, urmând modelul invaziei de anul trecut dinspre nord, deși granițele sunt acum mult mai puternic fortificate.

Serviciile de informații militare ucrainene au afirmat că Rusia va ordona mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, pe lângă cei 300.000 de recruți chemați în octombrie, într-un alt semn evident că Putin nu are nicio intenție de a pune capăt războiului.

În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valeriy Zaluzhnyi, au declarat că Rusia va ataca din nou din Belarus în luna februarie a acestui an, vizând Kievul. Cu toate acestea, serviciile de informații militare ucrainene au declarat că, în opinia lor, posibilitatea unui atac din Belarus este redusă.

Săptămâna trecută, un oficial militar de rang înalt din Belarus a declarat că forța militară comună ruso-belarusă a fost desfășurată ca o „descurajare strategică”, a raportat agenția de știri Belta din această țară.

„[Aceasta] ar trebui, probabil, să răcorească capetele înfierbântate ale Occidentului, cu politica sa agresivă față de Uniunea Statelor din Belarus și Rusia”, a declarat Aleksandr Volfovici, secretar de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, citat de Belta.