Infofinanciar > Lumea la zi > Pregătește Putin o nouă ofensivă împotriva Ucrainei? Atacul ar începe în direcția Kievului prin Belarus
Lumea la zi

Pregătește Putin o nouă ofensivă împotriva Ucrainei? Atacul ar începe în direcția Kievului prin Belarus

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto: Romania Libera

Oficialii ucraineni preconizează că noul efort de recrutare al Rusiei va începe după 15 ianuarie. Oficialii serviciilor secrete ucrainene avertizează că Kremlinul plănuiește un nou val de mobilizare a până la 500.000 de oameni pentru a lupta în Ucraina începând cu jumătatea lunii ianuarie.

Noul efort de recrutare, care ar fi mai mare decât recrutarea rusă din toamna trecută de 300.000 de oameni, ar include un efort în marile orașe, inclusiv în unele centre industriale strategice din Rusia, a declarat sâmbătă pentru POLITICO Andriy Cherniak, un oficial din cadrul Direcției principale de informații militare a Ministerului ucrainean al Apărării.  

O nouă ofensivă masivă în Ucraina

Moscova intenționează să folosească cei 500.000 de recruți în plus într-o posibilă nouă ofensivă masivă împotriva Ucrainei, a relatat The Guardian, citându-l pe Vadym Skibitsky, adjunctul șefului serviciilor de informații militare ucrainene.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a văzut peste 100.000 de soldați uciși în acțiune în Ucraina. Cea mai recentă lovitură pe care a îndurat-o armata Moscovei a fost în Makiivka, un oraș din partea ocupată a regiunii Donețk, unde sute de soldați ruși nou recrutați au fost uciși sau răniți într-o lovitură de mare precizie a forțelor ucrainene la 1 ianuarie. Deși numărul victimelor nu poate fi verificat în mod independent, Ministerul rus al Apărării a recunoscut moartea a 89 de soldați, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare pierdere militară unică recunoscută de Moscova în războiul din Ucraina.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valery Zaluzhnyy, într-un interviu acordat în decembrie publicației The Economist, a declarat că Rusia va efectua o nouă încercare de ofensivă masivă împotriva Ucrainei în februarie- martie 2023. Aceasta ar putea să nu înceapă în Donbas, ci în direcția Kievului prin Belarus.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina continuă să urmărească pașii rușilor în toate direcțiile.

„Rusia nu va putea să își ascundă în tăcere pregătirile pentru un nou val de agresiune împotriva Ucrainei și a întregii Europe. Lumea va ști în toate detaliile cum și când agresorul pregătește o nouă escaladare a acestui război”, a declarat Zelenski într-o declarație video de seară pe 5 ianuarie.

„Și fiecare nou pas de mobilizare a Rusiei va fi cunoscut de lume chiar înainte ca Rusia să-l facă. Ne vom asigura de acest lucru”, a continuat Zelenski.

Soldații mobilizați încă se află în pregătire

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în decembrie că un nou val de recrutare sugerat ar fi inutil, deoarece în prezent doar 150.000 de soldați mobilizați anterior au fost desfășurați în invazia din Ucraina. Restul se află încă în pregătire sau servesc în spatele Rusiei.

Rusia a anunțat sfârșitul mobilizării „parțiale” anterioare de 300.000 de oameni la 31 octombrie. Dar Cerniak a susținut că Moscova a continuat tot timpul recrutarea secretă. 

Acum, serviciile de informații militare ucrainene se așteaptă ca un nou val major de mobilizare oficială să înceapă după 15 ianuarie, conform politico.eu.

„De data aceasta, Kremlinul va mobiliza locuitorii marilor orașe, inclusiv centrele de industrii strategice de pe întreg teritoriul Rusiei. Acest lucru va avea un impact foarte negativ asupra economiei rusești, care suferă deja”, a declarat Cherniak. 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.