Infofinanciar > Info > Tancurile Leclerc din Franța sunt aici să ne apere! Ce performanță au acestea
Info

Tancurile Leclerc din Franța sunt aici să ne apere! Ce performanță au acestea

Tancurile Leclerc din Franța sunt aici să ne apere! Ce performanță au acestea
Sursa foto HotNews

Un nou convoi de tancuri franceze marca Leclerc au ajuns miercuri în România, anunță Ministerul Apărării. Acestea au ajuns în țară pe calea ferată, după un drum de o săptămână, destinația fiind baza militară NATO de la Cincu-Brașov.

Acesta reprezintă al doilea convoi de tancuri franceze AMX 56 Leclerc care au ajuns în România, pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, judeţul Arad, şi este destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP) din Cincu, arată comunicatul de presă al MApN.

Tancurile franceze sunt net superioare celor de tehnologie rusească și au ca scop întărirea securității spațiul euro-atlantic și descurajarea militară în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre. Acestea au intrat în serviciul militar în 1992, iar prețul acestui model este de 9,3 milioane de euro, ceea ce îl face cel mai scump tanc din istorie.

Capacitățile tancurilor Leclerc

Sursa foto HotNews

Experții susțin că tancul francez a fost conceput în așa fel încât un regiment de AMX 56 Leclerc să fie echivalent cu trei regimente de T–80 sau 6 de T-72 sovietice, care acum sunt intens utilizate de ruși în Ucraina. Tancul francez are un blindaj compozit, cu titan, wolfram şi straturi semireactive și este pus în mişcare de un motor diesel cu 8 cilindri care furnizează 1.500 CP, cuplat la o cutie de viteză automată SESM ESM500, relatează Adevărul.

Sursa foto HotNews

Arma principală a tancului Leclerc este un tun de 120 de milimetri cu ţeavă lisă. Tunul are un sistem de încărcare automată a proiectilelor care permite o cadenţă de tragere de 12 focuri pe minut. Se pot folosi până la şase tipuri diferite de muniţie, dar cele mai utilizate sunt proiectilele perforante „săgeată” sau APFSDS cu un miez de tungsten şi proiectilele antitanc cumulative HEAT. Un tanc Leclerc poate să tragă din mers la o viteză de 50 km/h asupra unei ţinte aflate la 4.000 de metri. Ca armament secundar, Leclerc este echipat cu o mitralieră jumelată de 12,7 milimetri şi o mitralieră telecomandată 7,62 milimetri.

Efort militar comun

În total, România a primit de la Franța 13 tancuri și 20 de blindate pentru sporirea capacității de apărare și consolidarea securității europene, pe fondul evenimentelor recente din Ucraina. Franța își va consolida prezența militară pe flancul estic al NATO prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România, a anunțat pe 11 octombrie ministrul său pentru Forțele Armate.

În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa va desfăşura în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat atunci şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, potrivit HotNews.

Klaus Iohannis a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România. „Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a scris Iohannis pe Twitter.