Infofinanciar > Lumea la zi > Se liniștesc apele între Ankara și Damasc? Moscova va ține o întâlnire între Rusia, Siria, Turcia și Iran
Lumea la zi

Se liniștesc apele între Ankara și Damasc? Moscova va ține o întâlnire între Rusia, Siria, Turcia și Iran

Siria și Turcia
sursa Europa FM

Ministrul turc al apărării a declarat că intenționează să se întâlnească marți, la Moscova, cu omologii săi sirieni, ruși și iranieni, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu, în contextul eforturilor de refacere a legăturilor dintre Ankara și Damasc după ani de animozitate în timpul războiului din Siria.

Anadolu l-a citat pe ministrul Apărării, Hulusi Akar, spunând că șefii serviciilor de informații ale țărilor vor participa, de asemenea, la întâlnirea de la Moscova.

„Ne pregătim pentru o reuniune la care vor participa miniștrii apărării și șefii serviciilor de informații” din Turcia, Rusia, Siria și Iran, a declarat Akar. „Scopul nostru este de a rezolva problemele prin negocieri și de a aduce pacea în regiune cât mai curând posibil”.

Ankara și Damascul au avut puține contacte oficiale de când Turcia a început să susțină efortul condus de opoziție de a-l răsturna pe președintele sirian Bashar al-Assad. Însă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care l-a numit cândva pe Assad un „criminal”, a fost deschis la ideea de a organiza un summit de consolidare a păcii cu liderul sirian. Președintele rus Vladimir Putin a sprijinit eforturile lui Erdogan.

Președintele Siriei nu dorește să discute cu Erdogan

Dar Assad, a cărui țară iese încet din izolarea regională, a declarat că se va întâlni cu Erdogan doar dacă Turcia își retrage trupele din nordul Siriei. Erdogan spune că are nevoie de prezența militară ca o măsură de precauție de securitate împotriva atacurilor asupra Turciei din partea grupărilor kurde, pe care Ankara le consideră teroriști, dar care au jucat un rol central în campania condusă de SUA împotriva ISIS.

La începutul acestei luni, diplomați din Iran, Rusia, Turcia și Siria s-au întâlnit la Moscova pentru a pregăti terenul pentru o reuniune a miniștrilor de externe, scrie Alarabyia News.

Tensiunile dintre Turcia și Siria

Tensiunile dintre Turcia și Siria au fost la nivel ridicat în ultimii ani, în mare parte din cauza conflictului sirian care a dus la o criză umanitară și la un val masiv de refugiați sirieni în Turcia. În plus, există și alte probleme care au contribuit la tensiuni între cele două țări.

Unul dintre cele mai mari puncte de tensiune între Turcia și Siria este poziția diferită pe care o au față de regimul președintelui sirian Bashar al-Assad. În timp ce Turcia a condamnat regimul și a sprijinit opoziția siriană, inclusiv grupurile rebelilor, Siria a considerat opoziția drept teroristă și a încercat să reprime revolta. Această diferență de abordare a condus la un conflict continuu și la un sprijin din partea Turciei pentru grupurile de opoziție din Siria.

În plus, Turcia și Siria au fost implicate în conflicte militare directe, inclusiv un incident în 2012, când Turcia a doborât un avion militar sirian care a intrat în spațiul său aerian. Acest incident a dus la o escaladare rapidă a tensiunilor și la un val de retorici ostile între cele două țări.