Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Ucraina ia proporții uriașe! Polonia este pregătită să se alăture conflictului
Lumea la zi

Războiul din Ucraina ia proporții uriașe! Polonia este pregătită să se alăture conflictului

Jan Emeryk Rościszewski, ambasadorul Poloniei, sursa foto TVP info
sursa foto TVP info

În condițiile în care Polonia, membră NATO, a adoptat o poziție fermă în ceea ce privește războiul, situația în criza dintre Rusia și Ucraina se agravează.

„Fie Ucraina îşi va apăra independenţa, fie dacă nu, vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict, pentru că sunt în joc valorile noastre fundamentale, care stau la baza civilizaţiei noastre, deci nu vom avea de ales”, a declarat ambasadorul polonez în Franţa, Jan Emeryk Rościszewski, într-un interviu la televiziunea Lci.

Polonia, pregătită să se alăture conflictului

Soluția a apărut în timpul discuțiilor privind posibila escaladare a războiului și mutarea avioanelor Mig-29 din Polonia și Slovacia în Ucraina.

Potrivit publicației poloneze Fakt, ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a subliniat că „nu NATO, nici Polonia, nici Franța sau Slovacia sunt cele care escaladează tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, Rusia invadează, ucide oameni, răpește copii ucraineni”.

Oficialul a declarat apoi fără echivoc că Polonia ar putea juca un rol mai mare în conflict.

La scurt timp după ce Slovacia și Polonia au declarat că vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare de fabricație sovietică, Kremlinul a răspuns amenințând că „va ucide orice astfel de avion”, potrivit BBC. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a criticat decizia celor două națiuni și a declarat că „nu vor îmbunătăți în niciun fel situația de război”.

Kremlinul amenință

Dmitri Peskov a reacționat vineri,17 martie,  după ce Slovacia, la fel ca și Polonia, a declarat că va trimite un număr de avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică în Ucraina.

„Aceste aeronave nu vor afecta în niciun fel rezultatul operațiunii militare speciale, ci doar vor aduce și mai multe greutăți Ucrainei și poporului ucrainean.Desigur, pe parcursul operațiunii, tot acest echipament va fi distrus”, a mai adăugat el.

La începutul invaziei rusești, Ucraina deținea aproximativ 120 de avioane cu capacitate de luptă, majoritatea fiind aeronave sovietice MiG-29 sau Su-27. Premierul guvernului slovac a declarat vineri, pe Twitter, că a aprobat trimiterea a 13 avioane MiG-29 în Ucraina. Eduard Heger a mai declarat că țara sa va furniza Ucrainei o parte din sistemul de apărare Kub. Heger a spus că „promisiunile trebuie onorate” și și-a exprimat satisfacția că alte țări răspund la rugămințile președintelui Volodimir Zelenski de a primi mai mult armament.

Declarația Slovaciei vine după ce Polonia a anunțat joi că va livra patru avioane de vânătoare MiG-29 în următoarele zile, urmând ca un alt lot să fie livrat. Cu toate acestea, nu se știe câte dintre aceste avioane sunt complet funcționale în acest moment. Ucraina a cerut de mult timp ca țările occidentale să îi furnizeze avioane contemporane, de fabricație americană, dar disponibilitatea acestora este limitată și de pregătirea piloților. Piloții ucraineni trebuie să urmeze cursuri de pregătire la bord înainte de a pilota avioane de fabricație americană. În prezent, Ucraina are mai mulți piloți decât avioane, potrivit Digi24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.