Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Lavrov compară orașul Herson cu Stalingrad! Pe ce teorie de război merg acum rușii
Lumea la zi

Serghei Lavrov compară orașul Herson cu Stalingrad! Pe ce teorie de război merg acum rușii

Sursa foto: Aleph News
Sursa foto: Aleph News

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a comparat orașul Herson cu Stalingradul atunci când a fost întrebat de ce armata rusă bombardează infrastructura unui oraș pe care îl consideră ca fiind parte din propriul teritoriu.

„Ei bine, și orașul Stalingrad a fost teritoriul nostru. Și i-am învins pe germani acolo, i-am bătut atât de tare încât au fugit”, a spus Lavrov.

Rusia a anexat în mod oficial regiunea Herson la începutul lunii octombrie. La acea vreme, trupele rusești controlau practic întregul teritoriu al regiunii. La începutul lunii noiembrie, rușii s-au retras din Herson pe malul stâng al râului Nipru, fiind eliberat de trupele ucrainene, informează Meduza.

Retragerea rușilor din Herson

Armata ucraineană a declarat joi că Rusia a retras unele trupe din orașele de pe malul opus al râului Dnipro din orașul Herson, primul raport oficial ucrainean privind o retragere rusă pe ceea ce este acum principala linie de front din sud.

Declarația a oferit doar detalii limitate și nu a menționat că forțele ucrainene ar fi trecut Niprul. Oficialii ucraineni au subliniat, de asemenea, că Rusia a intensificat bombardamentele peste râu, întrerupând din nou curentul electric în Herson, unde electricitatea a început abia să fie restabilită la aproape trei săptămâni după ce trupele rusești au părăsit orașul și au fugit peste râu. De când Rusia a abandonat Hersonul, la nouă luni de la invazia sa în Ucraina, râul formează acum întreaga porțiune sudică a frontului.

Hersonul a fost lăsat mult timp fără energie electrică din cauza bobardamentelor intense rusești. Orașul fusese singura capitală regională pe care reușise Rusia să o cucerească. După săptămâni în care a îndurat alimentare cu energie electrică, săptămâna trecută Hersonul și-a recuperat parțial energia.

Rusia se răzbună pe Occident

Rusia a atacat infrastructura critică a Ucrainei încă din septembrie. Ultimul atac de acest fel a avut loc la 24 noiembrie, ceea ce a lăsat multe orașe ucrainene, inclusiv Kievul, fără electricitate timp de mai multe zile.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a lansat, de asemenea, aproape săptămânal, atacuri masive cu rachete și drone pe teritoriul Ucrainei pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică, apă și căldură, despre care Kievul și Occidentul spun că au ținta de a afecta civilii, ceea ce reprezintă o crimă de război.

Ultima rafală uriașă de atacuri de săptămâna trecută a lăsat fără căldură și energie electrică milioane de oameni, iar președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se aștepte la un alt val în curând.

Ministrul rus a precizat că Rusia lovește infrastructura energetică pentru a împiedica pomparea de arme mortale în Ucraina cu scopul de a ucide ruși: „Dezactivăm instalațiile energetice (din Ucraina) care vă permit vouă (Occidentului) să pompați arme letale în Ucraina pentru a-i ucide pe ruși”, a declarat Lavrov, în timpul unot declarații menite să justifice folosirea de bobardamente asupra infrstructurii energetice ucrainene.

Kievul a declarat joi că recentele tiruri au inclus rachete rusești ratate, capabile să transporte focoase nucleare, lansate fără încărcătură utilă, aparent pentru a distrage atenția apărării aeriene ucrainene, conform Reuters.