Infofinanciar > Info > Ratele bancare sunt din ce în ce mai mari? Analiștii economici vă învață cum să le țineți sub control
Info

Ratele bancare sunt din ce în ce mai mari? Analiștii economici vă învață cum să le țineți sub control

rate bancare sursa foto playtech
sursa foto playtech

Românii se îngrijorează din ce în ce mai mult de creșterea în ritm alert a ratelor bancare, cauzată în mare parte de inflație. Adrian Negrescu, analist economic, oferă câteva sfaturi practice pe care le pot urma cetățenii pentru a face față creșterii ratelor.

Adrian Negrescu consideră că ratele debitorilor vor continua să se mențină la un nivel înalt, însă cei care se confruntă cu această problemă au câteva opțiuni din care să aleagă pentru a face față.

„Din păcate, trebuie să plătească. Acestea sunt costurile inflației. Bineînțeles, crește și costul banilor. Ce vor face în această situație? Să-și adune niște bani să plătească mai rapid ratele, în așa fel încât să-și plătească dobânda, dar asta e o chestie pe care doar 10% din populație poate să o facă, având în vedere faptul că dăm foarte mulți bani pe mâncare, pe îmbrăcăminte, pe facturi. E foarte greu să plătești ratele în avans”, explică analistul.

Cum poți să reduci rata bancară

O altă variantă, informează Negrescu, este de a merge direct la bancă, unde îți poți face o refinanțare pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a reduce nivelul ratei. Astfel, de la o rată bancară de 1.500 – 2.000 de lei, ai avea posibilitatea să plătești doar 1.200 – 1.300 de lei.

De asemenea, analistul economic a mai precizat faptul că există opțiuni și în cele mai rele cazuri. Românii care se confruntă cu neputința plății creditelor bancare pot apela la Consiliul pentru Supravegherea Afacerilor din domeniul Bancar.

„Dacă nu te înțelegi cu banca, poți căuta în piață. Puteți accesa comparatoarele de credite de pe internet. În cel mai rău caz, dacă nu vă mai puteți permite să plătiți creditele, iar banca vă refuză orice conciliere, mergeți la CSALB – Consiliul pentru Supravegherea Afacerilor din domeniul Bancar. Acolo, în baza unei cereri, în mod gratuit veți putea primi asistență pentru a vă rezolva problema – pentru a prelungi ori de o prelungire de dobândă, ori pentru o amânare la rată”, a mai precizat Adrian Negrescu, pentru România TV.

Dobânzile vor scădea abia anul viitor

Negrescu avertizează că românii nu ar trebui să își facă speranțe prea mari până în primăvara anului viitor, deoarece de abia atunci există posibilitatea ca inflația să scadă și, implicit, și dobânzile.

„Cred că vom rămâne la dobânzi efective de 8-9%. Avem ROBORUL la aproape 7%, IRCC-ul la 6%. Probabil mâine, în ședința de politică monetară, Banca Națională va menține dobânda cheie și acesta va fi un semnal semnificativ care va face ca dobânzile să fie pe același nivel în acest an.”, explică analistul economic.

Însă nimic nu este sigur. Speranța că inflația va scădea pe parcursul anului și va ajunge la o cifră mai mică în primăvara anului viitor rămâne doar atât: o speranță. „Sperăm ca anul viitor, în primăvară, să scadă și inflația, deci și dobânzile”, a declarat Adrian Negrescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.