Infofinanciar > Info > Băncile românești în pericol de prăbușire? Părerea expertului Adrian Negrescu
Info

Băncile românești în pericol de prăbușire? Părerea expertului Adrian Negrescu

ghseele-statului
Sursa foto: realitateamedia.ro
După crizele sub formă de domino ale băncilor din SUA, problemele apar și peste ocean, în Europa. Au început să apară îngrijorări cu privire la colapsul băncilor ce cresc progresiv, luând în considerare situația colosului elvețian din Credit Suisse, salvat pe ultima sută de metri. Unde a început și ce pericole au apărut pentru noi vom afla cu ajutorul expertului Adrian Negrescu.
Adrian Negrescu, analist economic, a spus că situația a escaladat din cauza modului greșit de gestionare a problemelor economice apărute în urma pandemiei, ce ulterior a condus către o majorare a inflației, în cadrul unui interviu pentru Adevărul. Ca efect al presiunii politicienilor, băncile naționale au tipărit cu rapiditate foarte mulți bani, iar aceștia au copleșit piața. Efectul era unul așteptat, sume uriașe de bani care și-au făcut apariția brusc și dezechilibrul monetar au născut inflația, din cauza căreia prețurile au crescut.

Părerea analistului economic

„Era necesar să vedem o restructurare și a sistemului bancar internațional, o piață financiară globală umflată de tipărirea de bani din pandemie. Gândiți-va că în pandemie s-au tipărit vreo 8 trilioane de dolari și vreo 6 trilioane de euro. Este vorba de bani care s-au dus în piețele financiare și s-au umflat piețele în asemenea măsură încât am ajuns să vedem bitcoinul la 40.000, să vedem acțiunile unor companii crescând de 7, 8, 10 ori față de cotațiile anterioare. Ori, toate acestea nu aveau un suport din punct de vedere economic”, declară specialistul, conform Adevărul. În condițiile în care trebuie să plătim decontul, poporul este cel pe capul căruia pică greutatea, iar cei cu salarii mici sunt cei mai afectați de aceste inflații fără limite.
Negrescu este de părere că eșecurile bancare finalizate prin faliment vor avea loc în continuare și vor afecta puternic întreprinderile bancare.
În ceea ce privește țara noastră, situația este diferită. Sistemul bancar românesc este statornic, în ciuda faptului că economia este afectată de inflația din Uniunea Europeană. Băncile românești au un succes mai mare decât cele ale Franței, Angliei sau Germaniei. Discrepanța este una majoră, căci băncile noastre au implementat criterii foarte aspre, pentru a nu fi expuse, spre deosebire de SUA sau Europa de Vest. Băncile din România achită aproape în totalitate împrumuturile țării, iar acest lucru nu aduce riscuri.

„Cred că va ajunge criza și la noi, dar nu în sistemul bancar. Pentru că băncile de la noi sunt preocupate să împrumute statul, ăsta este principalul lor obiect de activitate. Au o situație financiară foarte bună, gândiți-va că sunt cele mai profitabile bănci din Uniunea Europeană la noi în țară, iar investițiile riscante lipsesc din piața financiară românească”, mai afirmă specialistul, potrivit sursei citate.

Românii să nu își facă griji

„Cei mai mulți dintre românii care au depozite bancare au sume de până în 100.000 de euro, astfel încât acestea sunt garantate și nu există niciun fel de emoții pentru cei care au banii la bancă. Că vor fi probleme pe relația cu băncile mama, că băncile-mamă ar putea să aibă probleme în cazul în care o serie de bănci europene ar avea dificultăți financiare, se poate întâmpla acest lucru, dar nu mă aștept la o criză financiară cum a fost cea de acum 10-15 ani. Deci nu cred că va fi ca în 2008”, subliniază analistul Adrian Negrescu, preluat din click.ro.