Infofinanciar > Educație financiară > Ratele bancare pot fi „sărite” pentru aproape un an! Un fost ministru de Finanțe explică metoda
Educație financiară Info

Ratele bancare pot fi „sărite” pentru aproape un an! Un fost ministru de Finanțe explică metoda

ircc credite
Sursa foto: dcnews.ro

Românii pot opta pentru o opțiunea de a amâna plata ratelor bancare cu aproximativ un an, însă trebuie să avem în vedere o serie de calcule și pași pentru a beneficia de amânarea ratelor. 

Varianta salvatoare pentru șomeri 

În cazul în care avem de achitat un credit în valoare de 250.000 de lei, iar rata lunară constituie o plată de 2.500 de lei, rata se poate amâna cu nouă luni, însă trebuie luat în calcul faptul că dobânda pe lunile respective se va cumula, și este necesar să fie plătită în perioada rămasă de creditare.  

Asta înseamnă că în cele 9 luni de amânare a achitării ratei lunare se adună o dobânda care depășește pragul de 10.000 de lei. Dobânda cumulată va fi împărțită ulterior în cele 60 de luni rămase pentru achitarea creditului, ceea ce va determina o majorare a ratei lunare. 

Astfel, pentru următorii 5 ani vom achita 2.675 de lei în loc de 2.500, pentru a se acoperi dobânda cumulată pe perioada în care s-a realizat amânarea. 

Aceasta variantă poate servi drept un „colac de salvare” pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau au suferi o tăiere de salariu, dar trebuie avut în vedere și că amânarea plății ratelor lunare nu este lipsită de riscuri. 

Fostul ministru român de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu a explicat că românii care aleg să ia această decizie trebuie să fie foarte atenți, mai ales la pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a face acest lucru. 

„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul. 

A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă. 

„Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor”. 

Orice fel de amânare a achitării unui credit vine cu un anume risc  

Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și client, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză”. 

De asemenea, Ialomițeanu a explicat ca amânarea plății lunare a ratelor nu este lipsită de riscuri, deoarece nu se poate preconiza cu exactitate ce se va întâmpla pe piața bancară, potrivit Antena 3.

„S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, bă, Banca Națională le sancționează și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor”. 

De asemenea, trebuie luat în calcul și că aceasta ar putea fi o modalitate a băncilor de a „merge pe plasarea de capital” pentru a nu rămâne cu lichiditățile. Fostul ministru de Finanțe spune că băncile vor avea, în aceste cazuri, probleme legate de lichidități și de deplasarea lichidităților.  

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.