Infofinanciar > Info > Miliarde de lei dispărute din fondul de pensii! Ministrul muncii cere control de urgența la Pilonul II
Info

Miliarde de lei dispărute din fondul de pensii! Ministrul muncii cere control de urgența la Pilonul II

Pensie
Sursa foto Playtech.ro

Banii pierduți din Pilonul II de pensii vor putea fi recuperați, spun autoritățile, undeva pe la finalul anului, conform unui reprezentat al PNL.

3,75 % din venit este suma cu care contribuie fiecare salariat din România, lună de lună, la fondul privat de pensii. Suma totală la jumătatea acestui an era de 88 miliarde lei. În pensiile administrate privat din România sunt contribuțiile a 7,7 milioane de români. Iată însă că această sumă este mult mai mică față de ce era la începutul acestui an. O sumă mai mică cu aproximativ 7 miliarde de lei, iar întrebarea tuturor este unde s-au dus toți acești bani, potrivit Antena3.

8 miliarde de lei dispăruți din Pilonul II

Din cauza investițiilor care s-au făcut în Pilonul II,  în prima jumătate a acestui an, fondurile au scăzut cu aproximativ 8 miliarde de lei. Cei de la SF spun că au luat o serie de măsuri, au propus un proiect de ordonanță de urgență, l-au înaintat către Ministerul Muncii prin care să se taie din comisioanele pe care le percep administratorii fondurilor de pensii private, chiar din aceste contribuții ale românilor.

Invitat la Antena 3,  Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe a explicat unde ar putea fi banii dispăruţi ai românilor. 

„Este posibil ca investițiile să se fi făcut cu un randament redus, dar și în zone cu risc ridicat, că am înțeles că sunt investiții care s-au concretizat în titlul de valoare cotate pe piața bursieră și ar trebui să se constituie provizioane pentru că ele au înregistrat o pierdere. Şi sigur că din cauza aceasta trebuie să suporte beneficiarii acestui pilon, ceea ce nu este corect.  Pierderile din Pilonul II ar putea continua.

Trebuia ca aceste investiții să fie protejate. Spuneaţi de un proiect de lege ca să se reducă comisioanele. Păi, nu se va rezolva mare lucru, pentru că dacă se vor face în continuare investiții cu risc ridicat, s-ar putea ca pierdele să fie și mai mari în continuare. ASF trebuie să interzică investiţiile riscante şi să propună constituirea unui fond pentru acoperirea acestor pierderi, care să fie supuse unei garanții din partea fondurilor private, nu să se transfere piederea către beneficiarii acestor pensii. ASF-ul ar trebui să meargă să verifice modul în care se gestionează aceste fonduri, pentru că asta este menirea sa ca instituție aflată în subordinea Parlamentului.”, susține Gheorghe Ialomițeanu.