Infofinanciar > Info > Anunțul Băncii Naționale: apare o nouă monedă din argint. Ce valoare va avea și când va fi pusă în circulație
Info

Anunțul Băncii Naționale: apare o nouă monedă din argint. Ce valoare va avea și când va fi pusă în circulație

moneda-nichita-stanescu-bnr, sursa foto gandul
sursa foto Gândul

Este o premieră pentru sistemul monetar din România. Va fi introdusă moneda care are valoare de 10 lei. Până la acest moment România avea în circulație monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 de bani. Astfel, românii vor putea cumpăra o sticlă de lapte sau de suc cu o simplă monedă, deoarece la ora actuală, când prețuri au atins nivele record, dar atât poate fi achiziționat din suma de 10 lei.

Oficialii au anunțat că aspectul monedei va fi unul unic. Noul bănuț îl va avea în centru pe celebrul poet Nichita Stănescu. Originalitatea acestei monede este dată de faptul că, pe bănuțul care valorează 10 lei, va fi inscripționată și o poezie scrisă de poet, dar și portretul acestuia. De asemenea, pe monedă vor apărea însemnele României, dar și o gravare a mașinii de scris a poetului Nichita Stănescu.

Monedă de 10 lei

Pe aversul monedei se află mașina de scris a poetului Nichita Stănescu, titlurile cărților pe care le-a scris, cuvântul „România” într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul în care a fost scos pe piață „2023″. Portretul lui Nichita Stănescu, semnătura acestuia, o poezie pe care a scris-o și cuvintele „Nichita Stănescu 90 de ani de la naștere” sunt toate reprezentate pe reversul monedei.

Pe data de 24 aprilie 2023, Banca Națională a României (BNR) va introduce în circulație o monedă din argint cu tema „90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu”. Moneda va avea un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame și o valoare nominală de 10 lei. Același lucru este menționat și inscripționat pe reversul monedei, alături de semnătura poetului și portretul său.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”, potrivit BNR. Moneda din argint are un tiraj maxim de 5.000 de piese.

440.00 lei pentru o monedă 

Pentru că moneda reprezintă un lucru unicat, se adresează în special pasionaților și colecționarilor. O astfel de achiziție a unei monede rare ar aduce strălucire oricărei colecții de monede. Designul unic face ca această monedă să reprezinte o bijuterie, compusă din argint și inscripționată fabulos, având ca centru de referință pe poetul Nichita Stănescu.

Costul monedei de argint, care include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, este de 440,00 lei (fără TVA). Aceste monede unice din colecția cu tema „ 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu” au putere de circulație doar în România. Adică pot fi folosite pentru achiziționarea unui lucru care costă 10 lei. Dar cu siguranță cumpărătorii acestei monezi vor păstra în colecție această „bijuterie”. Prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, aceste monede sunt introduse pe piața numismatică, conform Romania TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.