Infofinanciar > Lumea la zi > Raportul care amenință mandatul lui Boris Johnson! Petrecere la Guvern la moartea Prințului Philip! Lupte între oficiali beți
Lumea la zi

Raportul care amenință mandatul lui Boris Johnson! Petrecere la Guvern la moartea Prințului Philip! Lupte între oficiali beți

Johnson si Regina
Foto: The Guardian

Autoritatea lui Boris Johnson este puternic zdruncinată după ce au apărut noi detalii despre petrecerile de la reședința sa organizate în timpul pandemiei. Petreceri care se terminau în zorii zilei, oficialii guvernamentali beți, membrii ai cabinetului care se luptau unii cu alții. Și asta nu din cauza unor idei divergente, ci din cauza beției. Așa aratau petrecerile din Downing Street 10 din timpul pandemiei. Una dintre ele a fost chiar de ziua lui Boris Johnson.

În timp ce locuitorilor din  Regatul Unit le-a fost interzis să se vadă până și cu rudele în timpul pandemiei, liderii din Guvern petreceau fără nicio jenă. Asta arată un raport dat astăzi publicității de CNN.

Boris Johnson duce o luptă pentru a-și salva funcția de premier, după ce raportul publicat astăzi de un înalt funcționar public a arătat o adevărată cultură de încălcare a regulilor. Au fost prezentate și jurnalele schimburilor de e-mail, inclusiv unele în care personalul a discutat deschis despre ascunderea petrecerilor de mass-media.

Raport: 16 petreceri

Raportul a investigat 16 evenimente care au avut loc în timp ce Regatul Unit trăia sub restricții stricte legate de Covid-19. O fotografie cu Johnson ridicând o cutie de bere la o petrecere de aniversare organizată în onoarea sa a fost inclusă în dosar, alături de mai multe imagini cu prim-ministrul la un alt eveniment.

Vorbind în Parlament la câteva momente după publicarea raportului, Johnson a spus că este „umilit” și că „mi-am învățat lecția”, adăugând: „Îmi asum întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a petrecut sub conducerea mea”.

Dar el a repetat, de asemenea, afirmațiile anterioare conform cărora petrecerile au escaladat doar după ce el a plecat și a insistat că este „surprins și dezamăgit” că au avut loc mai multe evenimente la care s-a consumat băutură.

„Am participat pentru scurt timp la astfel de adunări pentru a le mulțumi pentru serviciul lor, care cred că este una dintre îndatoririle esențiale ale conducerii”, a spus Johnson.

Au fost mai multe intervenții ale parlamentarilor care i-au cerut demisia, dar Johnson a respins în mod repetat această variantă.

Cum se organizează o petrecere în Downing Street cu presa de față

Raportul nu încheie în totalitate saga „Partygate” care a dus mandatul lui Johnson pe marginea  prăpastiei. Descoperirile sale ridică semne de întrebare serioase dacă Johnson a indus în eroare parlamentarii atunci când a negat că au avut loc petreceri și se confruntă cu o anchetă separată a comisiei parlamentare în această problemă.

Raportul mai arată că Johnson a participat la o petrecere în mai 2020 timp de aproximativ o jumătate de oră. La eveniment au fost prezente aproximativ „30-40 de persoane”.Invitația pentru eveniment a fost trimisă oficialilor guvernamentali de către Martin Reynolds, secretarul personal al lui Johnson. Haios este că acesta le cere invitaților să își aducă și băutură de acasă pentru că ”nu sunt sigur că vom avea suficientă”. A doua zi, Reynolds a remarcat că mass-media nu a scris despre petrecere, scriindu-i unui coleg: „Se pare că ne-am descurcat”.

Remarca venea în contextul în care petrecerea a avut loc în grădina de la reședința premierului, în interiorul clădirii având loc o conferință de presă pe tema Covid-19. De altfel, într-unul din mailuri, secretarul lui Johnson le cere invitaților să evite să se plimbe cu sticlele de vin în mână pentru a nu fi observați de presa aflată în clădire.

Și ca tabloul să fie complet, una dintre petreceri a avut loc chiar înainte de funerariile Prințului Philip. Din cauza regulilor de distanțare socială, regina Marii Britanii și-a luat adio de la soțul ei izolată de restul familiei. Petrecerea aceea s-a terminat la ora 4.20 dimineața.