Infofinanciar > Info > Studiu: Philip Morris, stâlpul economiei românești! Cât a contribuit la bugetul de stat compania producătoare de tutun
Info

Studiu: Philip Morris, stâlpul economiei românești! Cât a contribuit la bugetul de stat compania producătoare de tutun

Philip Morris International, sursa foto dreamstime
Philip Morris International, sursa foto dreamstime

Din punct de vedere financiar, stadiul actual nu este unul tocmai favorabil pentru statul nostru, dar investițiile companiei Philip Morris din România sunt de un real ajutor pentru dezvoltarea socio-economică a întregii țări. 4,4 miliarde RON a fost impactul total estimat pentru anul 2020.

Philip Morris International are două entități de lucru pe teritoriul României: Philip Morris Trading SRL și Philip Morris România SRL. Strategic Thinking Group au realizat un studiu din care a rezultat că în anul 2020, compania producătoare de tutun și de produse derivate a ocupat locul doi pe piața bunurilor de larg consum din România, fiind de asemenea un contribuabil esențial pentru bugetul statului.

Contribuția, în cifre, la bugetul României în 2020

Vânzările realizate de Philip Morris din România au creat accize de 1,9 miliarde RON și un TVA de 0,6 miliarde RON. Aceste sume, cu titlu de taxe și impozite, sunt echivalentul a 1,7% din totalul încasărilor fiscale ale guvernului din anul 2020.

Directorul External Affairs al Philip Morris România, Dragoș Bucurenci declară, într-un comunicat emis de companie, următorul lucru: „Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă 4,4 miliarde RON, impactul economic total estimat al companiei, această sumă ar putea acoperi dezvoltarea rețelei de metrou în București și Cluj, estimată la aproximativ 600 de milioane de euro. Am fost și vom rămâne un partener de încredere al statului român în ceea ce privește colectarea accizelor și plata impozitelor. În 2020, PMI a colectat și plătit statului peste 2,5 miliarde RON, taxe care susțin buna funcționare a economiei și a societății românești.”.

Compania producătoare de tutun contribuie și creșterea numărului de locuri de muncă. În intervalul 2016-2021, numărul angajaților s-a mărit de la 858 la 1.178, ceea ce înseamnă o rată de creștere anuală de 7%. Acest spor este unul important, dat fiind faptul că sectorul industrial din România este într-un declin de 1%. În ansamblu, efectul total asupra pieței locurilor de muncă este mai mare. Adunând și efectele induse și indrecete, Philip Morris a generat în România un număr de 2.945 de locuri de muncă în anul 2020.

Vorbind despre salarii, în 2020 remunerația medie brută , în cadrul ambelor companii Philip Morris din țară, era de 1,7 ori mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie. O deosebire și de multe alte companii din România, femeile câștigă în medie cu 13% mai mult decât bărbații.

Practici care nu afectează natura

Analiza făcută de Strategic Thiniking Group oferă și date despre impactul pe care Philip Morris România din Otopeni îl înregistrează asupra mediului. În 2020, energia regenerabilă a ajuns la 36%, spre deosebire de 0% în 2016; niciun deșeu creat de producția firmei nu ajunge la gropile de gunoi; 70% din deșeuri sunt reciclate extern, restul sunt folosite pentru propria energie a companiei; fabrica are două stații prin care apele uzate se tratează, iar apa utilizată are cel mai înalt standard de folosire pe termen lung, îndeplinind standardul internațional Alliance for Water Stewardship.